ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De nachtploeg

Originele titel: Out

Natsuo Kirino

De nachtploeg Type: Paperback
Uitgever: Luitingh - Sijthoff
Gewicht: 771 gram
Aantal Pagina's: 479
ISBN: 90-245-5352-0
ISBN-13: 978-90-245-5352-5
Categorie: Horror, Thriller & Detective
Richtprijs: € 19,95

Korte Inhoud


Vier vrouwen werken in de nachtdienst in Tokio. Ze maken lunchpakketten aan de lopende band: zwaar, geestdodend werk. Ze worden geplaagd door slaapgebrek en ernstige privéproblemen. De jongste vrouw, Yayoi, wurgt in een woede-aanval haar man, en komt bij haar collega Masako om raad. Die bedenkt een plan om het lijk te doen verdwijnen. Maar het loopt vreselijk uit de hand.
Deze duistere thriller beschrijft hoe collegialiteit en vriendschap tussen vier vrouwen vermorzeld wordt in de wrede Japanse consumptiemaatschappij.

Uittreksel


Blz. 9: Ze was vroeger dan gewoonlijk op de parkeerplaats. Toen ze uit de auto stapte, viel de klamme duisternis om haar heen. Misschien kwam het door de warmte en de vochtigheid, maar deze julinacht leek wel heel zwart en zwaar. Masako Katori raakte een beetje buiten adem toen ze opkeek naar de sterrenloze nachthemel. Haar huid, die koel en droog was gebleven door de airconditioning in de auto, begon plakkerig aan te voelen. Behalve de uitlaatgassen van de Shin-Oume-snelweg rook ze de vage geur van gefrituurd voedsel, de geur van de fabriek waar ze ging werken.

‘Ik wil naar huis.’ Op het moment dat ze de geur rook, kwamen die woorden in haar op. Ze wist niet precies naar welk huis ze verlangde, zeker niet het huis waar ze net vandaan kwam. Maar waarom wilde ze daar niet heen? En waar wilde ze dan hee? Ze voelde zich verloren.

Van middernacht tot halfzes moest ze zonder pauze aan een lopende band lunchdozen inpakken. Voor een parttime baan werd het goed betaald, maar het was zwaar werk. Als ze zich niet goed voelde, bleef ze wel eens op de parkeerplaats staan bij de gedachte aan de slopende uren die haar wachtten. Maar dit gevoel van doelloosheid was anders. Ze stak een sigaret op, wat ze op die plek altijd deed, maar vanavond besefte ze voor het eerst dat ze het deed om de geur van de fabriek te maskeren.

Recensie

door Tsenne Kikke
Het verhaal is goed uitgewerkt, de karakters degelijk uitgediept. Er wordt een man gedood, in 1001 stukjes versneden, en het lijk moet verborgen worden... Het lijkt alsof de vier dames er goed vanaf komen totdat de relatie tussen hen langzaamaan afbrokkelt. Het wordt een kat-en-muis-spel tussen hoog gespecialiseerde rechercheurs en amateur criminelen, die echter tot het uiterste willen gaan. Wel moet ik de lezer verwittigen dat het boek een duistere thriller is, zwevend op de rand van melodrama, aangevuld met ietwat sadomasochistische passages. Dit boek kreeg in Japan de hoogste Thrillerprijs: welverdiend, durf ik zeggen en de film zal in 2006 verschijnen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht