ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het schandaal

Originele titel: Scandal

Shusaku Endo

Het schandaal Type: Paperback
Uitgever:
Gewicht: 335 gram
Aantal Pagina's: 254
ISBN: 90-239-5903-5
ISBN-13: 978-90-239-5903-8
Categorie: Literair
Richtprijs: € 19,99

Korte Inhoud


'Het schandaal' van Shusako Endo is een psychologische roman over de spanning tussen waarheid en de ondoorgrondelijkheid van de menselijke ziel. Een zoektocht naar het ware zelfbeeld.

Tijdens de uitreiking van een literaire prijs wordt de schrijver Suguro aangesproken door een vrouw, die beweert hem te hebben gezien in de rosse buurt van Tokyo. De pers krijgt er lucht van en Suguro's reputatie begint al snel barsten te vertonen. Wat klopt er van het verhaal? Hoe kan hij de zaak redden? In zijn zoektocht ontdekt Sugaro onvermoede kanten van zichzelf. "Het schandaal' is een wervelende roman over goed en kwaad in de mens.

Shusako Endo (1923-1996) wordt gezien als een van de grootste Japanse schrijvers van na de Tweede Wereldoorlog. Bekende titels van zijn hand zijn "Stilte', "De samoerai' en "Jezus'. "Het schandaal' is het boek waarmee Endo doorbrak.

De Film 'Stilte' uit 2016 van regisseur Martin Scorsese, is een adaptie van Endo's 'Stilte' uit 1966.  

- "Endo is naar mijn overtuiging een van de grootste romanciers van onze tijd.' – Graham Greene

Uittreksel


Zondag

Daar het de zondag na Pasen was, waren er meer mensen in de kerk dan anders. Achter het altaar breidde een uitgemergelde man beide armen uit en liet het hoofd hangen. Een man die zelfs de kracht niet had zich te verzetten, sleepte zijn bebloede benen voort. Een menigte die hem hoonde toen hij naar het veld van executie ging, stenen naar hem wierp en genoot van zijn lijden: tot op heden had Suguro nooit nagedacht over die meute op zich. Toch, als hij daar toen had gestaan, had hij beslist niet met zekerheid kunnen zeggen dat hij er geen genoegen in zou hebben geschept om stenen naar de man te gooien en hem te zien lijden.

’s Middags vertrok hij naar zijn appartement en begaf zich vandaar naar het Yoyogi-park om Mitsu te zoeken. Net als altijd danste er een groep meisjes in een kringetje rond, in een soort Koreaanse klederdracht terwijl jongens er triomfantelijk rondliepen, hun blond geverfde haar rechtop in een hanenkam, een zonnebril op de neus. Toeschouwers stonden tot op de voetgangersbruggen en sloegen de vreemde dansen gade. Hij hep de menigte rond en langs de stalletjes, maar hij ontdekte geen spoor van Mitsu.

Hij bedacht dat ze misschien wel in het ziekenhuis was. Misschien was het de leeftijd, maar het lopen viel hem zwaar. Hij ging naar het station, hield een taxi aan, en via een omweg kon hij vlak bij het ziekenhuis uitstappen.

Op zondag bevonden er zich in het ziekenhuis geen patiënten en bezoekers bij de apotheek of in de wachtkamer. Hij zat een poosje op een stoel en staarde afwezig naar de winterse kou die door het raam naar binnen priemde.

Ergens klonk het gehuil van een baby. Hij vroeg zich af of het van de kinderafdeling kwam, maar de kinderafdeling zou zich vermoedelijk niet op de parterre bevinden. Een oudere verpleegster met een bril op betrad het portaal en bleef staan. Toen ze Suguro zo verstrooid zag zitten, vroeg ze weifelend: ‘Doctor Suguro?'

Hij beaamde het.

Recensie

door Tsenne Kikke

In 'Het Schandaal' van Shusaku Endo, dat zich in de jaren 1980 afspeelt, staan vooral de thema's lichamelijk verval, zonde, het seksuele in de mens, het in Japan fel omstreden christendom, en het dubbele karakter van de mens centraal. In deze tamelijk huiveringwekkende, indringende studie van de geheime angsten en obsessies van een ouder wordende schrijver onderzoekt de beroemde Japanse auteur Shusaku Endo via de inhoud van zijn boek het onzekere territorium dat ligt tussen het bestuderen van gewelddadigheden en verdorvenheid - en, het plegen daarvan.

In dat boek is hoofdpersonage, Suguro genaamd, een zeer gerespecteerde, 65-jarige Japanse christelijke romanschrijver. Hij geniet van een huwelijk van evenwichtige kalmte alhoewel er tussen hem en zijn vrouw slechts een beperkte vorm communicatie bestaat. Tevens wordt hij zich stilaan meer en meer bewust van de gemene, bedorven geur van hoge ouderdom - en, zijn leverproblemen zijn even ernstig als de artritis van zijn vrouw.

De volledige tekst vind je dankzij deze link op de Spiritualia frontpagina.

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht