ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Spion van God

Originele titel: Espia de Dios

Juan Gomez-Jurado

Spion van God Type: Paperback
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
Gewicht: 440 gram
Aantal Pagina's: 253
ISBN: 90-229-9246-2
ISBN-13: 978-90-229-9246-3
Categorie: Horror, Thriller & Detective
Richtprijs: € 19,95

Korte Inhoud


Juan Gómez-Jurado is de auteur van Spion van God. De auteur is 28 jaar oud en van Spaanse afkomst.


In het voorjaar van 2005 overlijdt Paus Johannes Paulus II. In Rome verzamelen katholieken zich om de paus de laatste eer te bewijzen. Vervolgens komen de kardinalen bijeen om uit hun midden een nieuwe Paus te kiezen. Maar er loopt een seriemoordenaar rond in het Vaticaan. Meerdere kardinalen worden bruut vermoord. Dit alles moet geheim blijven en Ispettora Paola Dicanti wordt ingeschakeld. Ze heeft haar leerschool gehad bij de FBI, weet alles van daderprofilering en speelt een belangrijke rol bij het vinden van de gestoorde moordenaar die het voorzien heeft op hoogstaande kardinalen.

Uittreksel


Blz. 7: Proloog

Instituut Saint Matthew (rehabilitatiecentrum voor katholieke priesters met een verleden van seksueel misbruik) - Silver Spring, Maryland - Juli 1999

Pater Selznick werd midden in de nacht wakker met een vismes op zijn keel. Het is tot op de dag van vandaag een raadsel hoe Karoski aan een mes was gekomen. Hij had het nachtenlang gewet aan de loszittende rand van een vloertegel in zijn isoleercel.

Dat was de op een na laatste maal dat hij erin slaagde uit zijn benauwde cel van twee bij drie te ontsnappen; hij had de keten waarmee hij aan de muur zat vastgeklonken, losgepeuterd met de punt van een balpen.

Selznick had hem beledigd. Daar moest hij voor bloeden.

`Niet praten, Peter.'

Karoski hield zijn sterke, sponzige hand stevig over de mond van zijn medebroeder en liet het mes strelend over diens beginnende baard glijden, van boven naar beneden, als een macabere parodie op een scheerbeurt. Selznick staarde hem verlamd van angst met wijdopen ogen aan. Hij klemde zijn vingers krampachtig om de rand van het laken en was zich scherp bewust van het gewicht van zijn belager.

`Je weet wat ik kom doen, is het niet, Peter? Knipper eenmaal met je ogen voor "ja" en tweemaal voor "nee".

Selznick reageerde amper, tot hij voelde dat het vismes zijn dans onderbrak. Hij knipperde tweemaal.

`Je domheid irriteert me nog meer dan je onbeschoftheid, Peter. Ik ben gekomen om je de biecht af te nemen.'

Even gloorde er opluchting in Selznicks ogen.

`Heb je er spijt van dat je onschuldige kinderen hebt misbruikt?'

Selznick kneep eenmaal zijn ogen dicht.
.
`Heb je berouw van het bezoedelen van je priesterambt?'

Hij kneep eenmaal zijn ogen dicht.

`Heb je er spijt van dat je zoveel zielen hebt geschoffeerd, waarbij je onze heilige moederkerk door het slijk hebt gehaald?'

Eenmaal knipperen.

`En in de laatste plaats, maar daarom niet minder belangrijk: heb je er spijt van dat je me drie weken geleden in de rede bent gevallen tijdens de groepstherapie, waarmee je mijn sociale reÏntegratie en mijn herintrede als dienaar Gods ernstig hebt vertraagd?'

Hij kneep eenmaal stijf zijn ogen dicht.

`Het doet me deugd dat je oprecht berouw toont. Voor de eerste drie zonden leg ik je een penitentie op van zes Onzevaders en zes Weesgegroetjes. Wat de laatste betreft...'

De uitdrukking in Karoski's grijze ogen veranderde niet, maar hij hief het mes en stootte het tussen de lippen van zijn hevig geschokte slachtoffer.

`Ach Peter, je kunt je niet voorstellen hoe ik hiervan ga genieten...'

Het kostte Selznick bijna drie kwartier om dood te gaan en hij deed het in gedwongen stilte, zonder de cipiers te alarmeren die op nog geen dertig meter afstand de wacht hielden. Karoski keerde alleen terug naar zijn cel en sloot de deur. Daar trof de directeur van het instituut hem de volgende ochtend aan, kaarsrecht op een stoel en overdekt met geronnen bloed. Dat macabere beeld was niet wat de oude priester het diepst schokte.

Waar hij volkomen ontdaan van was, was de kille nonchalance waarmee Karoski hem om een handdoek en een waskom vroeg, want 'hij had zich vies gemaakt'.

Recensie

door Tsenne Kikke

'Spion van God' is een spannend boek dat zich in Rome en in Vaticaanse kringen afspeelt. Deels worden feiten gereconstrueerd zoals het overlijden van de Paus, de mensenmassa's en de situatie destijds in Rome. Op dat soort momenten geeft Gómez-Jurado een interessante reconstructie.

Het is een verhaal over een klopjacht met een fiks tempo. Moorden volgen elkaar op en het team onder leiding van de innemende 'inspettora' zit de moordenaar soms dicht op de hielen. Een boek vol spanning dat vlot leest. De voetnoten geven regelmatig interessante informatie.

Soms echter is het verhaal enigszins over de top. Teveel toeval, teveel alleskunners, teveel complotten. Onwaarschijnlijk is ook hoe de seriemoordenaar in sommige gevallen in de nabijheid kan komen van hooggeplaatste functionarissen van het Vaticaan. Blijft staan dat het een prettig leesbaar en spannend verhaal is over het Vaticaan, pausverkiezingen, het katholieke geloof en de stad Rome.

Het ene in paars gehulde lijk na het andere wordt aangetroffen. Toegetakeld, gemarteld, ogen eruit, tong uitgesneden, handen afgehakt. Geen fraaie manier op bij de hemelpoort aan te kloppen, dus in Vaticaanstad is de clerus extreem ongerust.

Maar deze serial is een kille slimmerik. Paus Johannes Paulus II is net overleden, en de stad zit tjokvol pelgrims in hartstochtelijke afwachting van God's nieuwe afgezant op deze planeet. De Romeinse politie heeft hun handen vol aan het bewaren van de orde, waardoor er slechts weinig mankracht beschikbaar is om de moordenaar op te sporen.

Aan het hoofd van het kleine team staat de zeer begaafde Ispettora Paola Dicanti, een profiler. Om haar heen zijn wat nukkige rechercheurs die conform Italiaans machismo enige moeite hebben met de dominantie van een dame, maar tegenstribbelend doen ze hun werk.

Ze krijgen daarbij hulp van een priester met een militair CIA-verleden. Na de helletochten aan diverse strijdlinies heeft die zijn camouflagepak verruild voor een soutane. Zijn belangrijkste bijdrage aan het onderzoek is dat hij exact weet wie de gek is die al deze beestachtige moorden pleegt, met naam en toenaam.

Maar de moordenaar is een kameleontische ster met een onbeperkt aantal schutkleuren, hetgeen het - bijna - onmogelijk maakt hem te vangen.

Gómez-Jurado schetst met die verpletterende drukte in Vaticaanstad en omgeving, een levendig beeld van de katholieke ophef rondom pauselijke opvolgingsrituelen, en dat is een van de verdiensten van deze literaire thriller. Ook doet de auteur het goed met het uitschrijven van zijn personages en plotontwikkelingen.

Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht