ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Waar is het fout gegaan

Originele titel: We need to talk about Kevin

Lionel Shriver

Waar is het fout gegaan Type: Paperback
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
Gewicht: 600 gram
Aantal Pagina's: 398
ISBN: 90-229-9190-3
ISBN-13: 978-90-229-9190-9
Categorie: Rechtzaken
Richtprijs: € 19,95

Korte Inhoud


Zit het in de opvoeding of zit het in de genen, als je eigen kind een moordenaar blijkt te zijn? Waar is het fout gegaan speelt in op dit actuele onderwerp.
Vlak voor zijn zestiende verjaardag schiet Kevin Khatchadourian in koelen bloede zeven klasgenoten, een lerares en een kantinemedewerker dood. Zijn motief: geen. Spijt of berouw van zijn daden heeft hij niet. Omdat hij minderjarig is, is zijn straf mild. Zijn moeder Eva is verbijsterd door de slachtpartij en vraagt zich constant af: waar is het fout gegaan? Ligt de fout bij haar manier van opvoeden of is Kevin zelf door en door slecht? In totale afzondering kijkt ze terug op haar verleden en dat van Kevin.
In Engeland werd Waar is het fout gegaan uitgeroepen tot Booksellers Book of the Week en won het de literaire Orange Prize.
De auteur: Lionel Shriver (1957) is journaliste en heeft zeven romans geschreven. Ze publiceert regelmatig in The Wall Street Journal, The Philadelphia Inquirer en The Economist. Lionel Shriver is de winnares van de Orange Prize 2005 (de Engelse Libris Literatuur Prijs).

Uittreksel


Blz. 379: Toen ik haastig uit de auto stapte, stond de hele parkeerplaats al vol met ambulances en politiewagens. Een geel lint was om het hele terrein heen gespannen. Het was aan het schemeren en de blauwe en rode zwaailichten toverden griezelige schaduwen op het gezicht van het vermoeide ambulancepersoneel. Er werden steeds meer brancards op de parkeerplaats neergezet. Ik keek er met afschuw naar, want er leek geen einde aan te komen. Maar zelfs te midden van chaos valt een bekend gezicht meer op dan de zwaailichten van de hulpdiensten en ik had Kevin dan ook al binnen een paar tellen ontdekt. Het was een klassiek moment van hevige schok. Al had ik zo mijn problemen met onze zoon gehad, ik was blij dat hij ongedeerd was. Maar ik kon niet lang van de luxe van mijn gezonde moederlijke instinct genieten. Ik zag meteen dat hij niet vrijwillig met de politie meeliep, maar dat ze hem over het pad van de gymzaal meevoerden. Doorgaans liet hij zijn handen arrogant langs zijn zij zwaaien, maar nu had hij ze op zijn rug. Dat kon maar één ding betekenen: hij had geen keus. Ik werd een beetje duizelig. Een paar tellen lang veranderden de lampen op de parkeerplaats in vormloze lichtvlekken, net als patronen achter je oogleden als je in je ogen wrijft.

Recensie

door Tsenne Kikke

Waar is het fout gegaan? Natuurlijk kon je zijn daden niet voorzien... maar, als je achter de woorden leest, en daarbij veronderstelt dat Kevin jouw zoon is - en, dat je bovendien gehuwd bent met Kevin's vader - dan denk ik, dat je vrij snel beseft dat er iets met jouw zoon scheelt en dat hij dringende hulp nodig heeft. Ik ben ervan overtuigd dat zowel de moeder als de vader de dingen hebben 'laten gebeuren'. Uiteindelijk heeft Kevin 11 mensen gedood, waaronder zijn zuster én zijn vader. Op de vraag "Waarom heb jij mij trouwens niets aangedaan?" antwoordde Kevin aan zijn moeder: ˜Als je een show opvoert, kun je het publiek niet neerschieten."

Als alles vlot verloopt, wordt hij vrij snel nog terug op vrije voeten gesteld...

Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht