ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het leven loopt op rolletjes

Lucille Werner

Het leven loopt op rolletjes Type: Paperback
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
Gewicht: 222 gram
Aantal Pagina's: 160
ISBN: 90-229-8986-0
ISBN-13: 978-90-229-8986-9
Categorie: Autobiografie
Richtprijs: € 14,95

Korte Inhoud


Ik liep naar voren richting schoolbord, pakte eerst een krijtje en tekende een poppetje met daarboven mijn naam. Het poppetje had de knieën en voeten naar binnen gekeerd. Ik sprak de klas vriendelijk toe. "Ik ben Lucille en er is iets misgegaan tijdens mijn geboorte waardoor ik moeilijk loop. Wat er precies is misgegaan is niet helemaal duidelijk, maar ze denken dat ik zuurstofgebrek heb gehad tijdens mijn geboorte. Ik lag in een stuitligging en zo hoor je als baby niet te liggen want dan kom je er moeilijker uit. Toen het dus te lang duurde zijn er een paar hersenen van mij geknapt. Die hersenen zorgen nou net voor de bewegingen van mijn benen en van mijn voeten. Omdat het fout is gegaan loop ik anders dan jullie. Ik val heel erg snel dus jullie mogen mij niet omduwen. Verder kan ik goed praten en vind ik geschiedenis en taal heel erg leuk. Ik hoop dat we veel lol op school zullen hebben. Dat wilde ik even zeggen dan weten jullie het meteen. Zijn er nog vragen?"

Lucille Werner is de enige televisiepresentatrice in Nederland met een lichamelijk handicap. In dit boek, met als ondertitel ‘Er bestaat geen handicap, wel een uitdaging’, vertelt ze openhartig over haar leven met een handicap en hoe ze haar handicap heeft weten in te zetten om de doelen in haar leven te bereiken. Het is een eerlijk, grappig, ontroerend en vooral inspirerend verhaal.

Uittreksel


Blz. 126: Het woord ‘gehandicapt’ is beladen. In vroegere tijden waren gehandicapten het uitschot van de samenleving. Er rustte toen een smet op hen. Zelfs in de bijbel kwam ik tot mijn grote schrik de volgende passage tegen die dit illustreert. Het is een stuk uit Leviticus Hfst. 21, 16-24.

De HEER zei tegen Mozes: ‘Zeg aan Aäron: “Als een van je nakomelingen een gebrek heeft, mag hij niet aantreden om voedsel aan te bieden aan zijn God. Dat geldt voor alle komende generaties. Niemand met enigerlei gebrek mag als priester aantreden: niemand die blind of verlamd is, niemand met een misvormd gelaat of abnormaal ontwikkelde ledematen, niemand wiens ledematen na een botbreuk vergroeid zijn, niemand met een gebochelde of dwergachtige gestalte, niemand met staar, niemand met zweren of uitslag, niemand met verpletterde zaadballen. Geen enkele nakomeling van de priester Aäron die een gebrek heeft, mag aantreden om de offergaven aan de HEER aan te bieden. Omdat hij een gebrek heeft mag hij niet aantreden om voedsel aan zijn God aan te bieden. Hij mag wel eten van het voedsel van zijn God, zowel van de heilige als van de allerheiligste offergaven. Maar omdat hij een gebrek heeft, mag hij de ruimte waar het voorhangsel hangt niet betreden en niet bij het altaar dienst doen, anders zou hij mijn heilige plaatsen ontwijden; ik ben de HEER, ik heilig ze.” Mozes zei dit alles tegen Aäron en zijn zonen en tegen alle Israëlieten.

Ik was verbijsterd. In dit stuk uit de Bijbel worden gehandicapten als inferieur bestempeld. De aard van de afwijking doet er niet toe, een aantal zaken wordt hun gewoon verboden. Hun mogelijkheden worden bij voorbaat ingeperkt. Dit is discriminatie. En daarnaast spreekt er ook een angst voor deze gebrekkigen uit. Alsof ze besmet zijn, want ze kunnen heilige plaatsen ontwijden. Alsof ze een negatieve invloed uitoefenen op de samenleving.

Recensie

door Tsenne Kikke
Elke gehandicapte persoon zou dit boek moeten lezen... of aan hem/haar voorgelezen worden. Lucille Werner'€™s boodschap luidt: '€œJe bent de moeite waard! Neem de regie in eigen hand! Focus op je mogelijkheden! Zorg dat je een doel voor ogen hebt!'€

In wezen is deze boodschap aan ons allen gericht '€“ want, velen onder ons zijn misschien '€˜gehandicapt'€™ door hun eigen denken...
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht