ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het laatste sacrament

Originele titel: The icon

Neil Olson

Het laatste sacrament Type: Paperback
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
Gewicht: 650 gram
Aantal Pagina's: 375
ISBN: 90-229-8953-4
ISBN-13: 978-90-229-8953-1
Categorie: Religieus
Richtprijs: € 19,95

Korte Inhoud


In New York krijgt conservator Matthew Spear de opdracht de jonge erfgename Ana Kessler te helpen bij de verkoop van een mysterieuze Byzantijnse icoon. Ana heeft deze afbeelding van de Heilige Moeder van Katarini, waarvan gezegd wordt dat zij helende krachten zou bezitten, geërfd van haar grootvader. Maar niet alleen het Metropolitan Museum of Art - waarbij Matthew in dienst is - wil in het bezit komen van het unieke kunstwerk. Ook de Grieks orthodoxe kerk claimt het verdwenen kunstwerk en de Russische maffia ontwikkelt eveneens plannen om de icoon te bemachtigen. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat de strijd om de icoon in New York een apotheose vormt van een proces dat meer dan vijftig jaar geleden in Griekenland in gang werd gezet waarbij Matthew en Ana midden in een nietsontziende strijd terecht komen. Wie kunnen ze nog vertrouwen? En wat is er waar van de mythe van de Heilige Moeder van Katarini?

Uittreksel


Blz. 30: De oude Griekse priester die Kessler jaren geleden toestemming had gegeven de icoon te bekijken, had hem verteld dat de magische krachten eruit verdwenen waren. Natuurlijk had hij het geen magie genoemd. Energie misschien, of bezieling, ja, de bezieling was eruit verdwenen, zo had die ouwe oplichter het gezegd terwijl hij er met zijn grijze hoofd schuddend zo dicht op had gestaan dat hij de verf kon kussen. Het scheen dat hij de icoon voor de oorlog had gekend en dat hij ervoor had gebeden in het heilige stenen kerkje van dat kleine dorpje in de Griekse provincie Epiros. Hij had gezien dat dit beschilderde stuk hout veel ouder was dan de dorpsbewoners dachten en dat het krachten bezat die nog veel ouder waren, hij had aangevoeld dat er – hoe had hij het ook weer omschreven? – iets levends in het hout aanwezig was. Ondanks zichzelf had Kesslers adem even gestokt toen hij die woorden hoorde. Verdwenen, had de priester gezegd, en met die woorden had hij de betovering die hij had weten op te wekken onmiddellijk weer verbroken. Er was iets gebeurd, een soort ontheiliging, alsof de icoon op de een of andere manier van zijn waarde was beroofd, wat misschien wel iets te maken had met het feit dat het stuk van zijn geboortegrond was weggehaald... die verdomde Grieken toch. Wát het ook mocht zijn, de magie was verdwenen.

Recensie

door Tsenne Kikke
Het is een roman met genoeg dialoog, intriges, kleurrijke verbeelding en actie. Weet, dat Neil Olson zowel de president is en de senior partner van Donadio & Olson Literary Agency, hetgeen betekent: hij weet wat een lezer nodig heeft.

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht