ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het verhaal van Tibet

Originele titel: His Holiness the Dalai Lama

Thomas Laird

Het verhaal van Tibet Type: Hardcover
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
Gewicht: 995 gram
Aantal Pagina's: 436
ISBN: 90-229-8784-1
ISBN-13: 978-90-229-8784-1
Categorie: Boeddhisme
Richtprijs: € 29,95

Korte Inhoud


Het boek draagt als onderttitel 'Gesprekken met de Dalai Lama'. In 'Het verhaal van Tibet' worden we meegenomen op reis door de duizendjarige geschiedenis van een wonderlijk en fantastisch land. In zeer openhartige interviews met de Dalai Lama wordt de basis gelegd voor de eerste populaire geschiedenis van Tibet. De Dalai Lama vertelt over zijn levenslange studie van het boeddhisme en vertelt zijn visie op wetenschap, reïncarnatie en de toekomst van Tibet.

'Het verhaal van Tibet' begint met bodhisattva Chenrizi, van wie de Tibetanen geloven dat de huidige Dalai Lama een verschijningsvorm is. Wat volgt is een rijke geschiedenis over de oorsprong van het boeddhisme en het ontstaan van de traditie van de Dalai Lama. Ook het tijdperk van de Tibetaanse keizers, de relatie met de Mongolen, de gouden eeuw onder de vijfde Dalai Lama en de jaren van onafhankelijkheid aan het begin van de twintigste eeuw komen uitgebreid aan bod. Veertienhonderd jaar beschaving, mythes en spiritualiteit komen in de kleurrijke, levendige schrijfstijl van Thomas Laird tot leven.

Uittreksel


Blz. 313 :Historici debatteren over de vraag hoeveel mensen tijdens Mao's bewind in China om het leven zijn gekomen. Volgens sommigen waren het er vijfentwintig miljoen, volgens anderen meer dan veertig miljoen. Phillip Short vermeldt in zijn 'Mao: A Life' het essentiële feit dat aan deze discussie ten grondslag ligt: 'Zijn bewind veroorzaakte de dood van meet leden van zijn eigen volk dan dat van enige andere leider in de geschiedenis.'

Mao was in 1954, toen hij de jonge Dalai Lama leerde kennen, eenenzestig jaar en de absolute heerser over China. Maoïstische kaderleden voerden elk bevel van hem zonder protest uit alsof hij de wil van de hemel kende. Tijdens zijn 'Vier plagen'-campagne zei Mao tegen miljoenen mensen dat ze ratten, mussen, vliegen en muggen moesten uitroeien en beloofde hij dat ze de grootste oogsten ter wereld zouden krijgen. In plaats daarvan vraten de rupsen de gewassen op omdat er geen vogels meer waren die rupsen aten. Bij de hongersnood die toen uitbrak, kwamen ongetelde miljoenen om. Een andere dwaasheid - de Grote Sprong Voorwaarts - verergerde de honger nog. Mao zei dat hij China in één klap een westerse levensstandaard wilde geven door elk huisgezin in de achtertuin een hoogoventje te laten bouwen. Het aantal bomen dat gekapt werd om die hoogovens van brandstof te voorzien, schiep een enorme ontbossing die op grote schaal overstromingen veroorzaakte, terwijl het geproduceerde staal nutteloos was.

De Dalai Lama ontmoette Mao voor het eerst in Beijing op 12 september 1954.

Recensie

door Tsenne Kikke
Als je geïnteresseerd bent in het Tibetaanse Boeddhisme dan kan ik je momenteel geen betere literatuur aanraden. In wezen zijn het verschillende boeken in één. Met andere woorden: meer boeken over dit onderwerp hoef je je niet meer aan te schaffen. De inhoud is leerrijk, helder geschreven, en het geeft een overzicht van 1400 jaar Tibetaanse geschiedenis. Je kunt dit werk gerust een interview in boekvorm noemen. Thomas Laird, die dertig jaar lang in Tibet heeft gewoond, stelt de juiste vragen en de Dalai Lama is een prachtige verteller. Het boek bevat zoveel informatie dat je het onmogelijk in één ruk kunt uitlezen. Bovendien weegt het één kilogram, en telt het meer dan 400 bladzijden, en dat zegt al genoeg. Naast de vele pagina's met tekst zijn er ook 32 pagina's met foto's toegevoegd, waardoor het beeld van Tibet alleen nog maar completer wordt. Elk ondenkbaar onderwerp werd er in belicht: de rol van het boeddhisme, de kloostercultuur met zijn verschillende ordes, de persoonlijke doelstellingen van de Dalai Lama, zijn zicht op de toekomst, spiritualiteit, kunst, de Tibetaanse diaspora, de relaties met China, et cetera. In het kort: een echte aanrader!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht