ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vergeef me

Originele titel: I know this much is true

Wally Lamb

Vergeef me Type: Paperback
Uitgever: De Boekerij
Gewicht: 695 gram
Aantal Pagina's: 744
ISBN: 90-225-4443-5
ISBN-13: 978-90-225-4443-3
Categorie: Drama
Richtprijs: € 15

Korte Inhoud


'Vergeef me' is inmiddels uitgegroeid tot een moderne klassieker. Het brengt op onvergetelijke wijze het levensverhaal van Dominick en Thomas: twee identieke, maar toch zo verschillende tweelingbroers. Het vertelt over eenzaamheid, verlangen naar acceptatie en bovenal over de strijd om ten koste van alles te overleven.

Uittreksel


Blz.9: Op de middag van 12 oktober 1990 ging mijn tweelingbroer Thomas de openbare bibliotheek van Three Rivers binnen, trok zich terug in een van de achterste studienissen en bad om Gods zegen over het offer dat hij op het punt stond te brengen. Mevrouw Theresa Fenneck, de jeugdbibliothecaresse, had die dag officieel de leiding omdat het hoofd de hele dag op een bijeenkomst was in Hartford. Ze kwam naar mijn broer toe en beval hem zich gedeisd te houden of anders de bibliotheek te verlaten. Ze kon hem bij de uitleenbalie helemaal horen. Hij moest rekening houden met de andere bezoekers. Als hij wilde bidden, zei ze, moest hij maar naar een kerk gaan, niet naar de bibliotheek.

Thomas en ik hadden de dag daarvoor een paar uur met elkaar opgetrokken. Het was de gewoonte dat ik hem zondagmiddags bij het Setlle-gebouw van de psychiatrische inrichting afhaalde en hem op een lunch trakteerde, dat we vervolgens onze stiefvader bezochten of een autotochtje gingen maken en dat we vóór het avondeten bij het ziekenhuis terug waren. Ik had aan een tafeltje achter in Friendly’s tegenover mijn broer gezeten, passief met hem meegerookt en voor de zoveelste keer zijn plakboek met knipsels over de crisis in de Perzische Golf doorgebladerd. Hij had ze vanaf augustus verzameld, als bewijs dat het armageddon ophanden was – dat de beslissende strijd tussen goed en kwaad op het punt stond los te barsten. ‘Amerika heeft al die jaren met vuur gespeeld, Dominick,’ zei hij tegen mij. ‘We hebben de hoer van de wereld uitgehangen en gezwolgen in hebzucht. Daar zullen we nu voor boeten.’

Hij merkte niet dat ik met mijn vingers op het tafelblad trommelde. ‘Tussen twee haakjes,’ zei ik, ‘hoe gaat het met de koffiebusiness?’ Sinds acht milligram Haldol per dag de stemmen van Thomas tot bedaren had gebracht, had hij een ’s ochtends geopend verkooppunt in de patiëntenlounge in beheer: hij deelde koffie, sigaretten en kranten uit vanaf een metalen kar doe nog wankeler was dan zijn emotionele toestand.

Recensie

door Tsenne Kikke
Ondanks het feit dat het verhaal ietwat langer aansleept dan noodzakelijk, is het een ontroerende beschrijving van de ervaringen van de tweelingbroers Dominic en Thomas. Het boek speelt zich zowel in het heden als in het verleden af. Met andere woorden: er zijn vele flash-backs, maar die zijn dan ook noodzakelijk om de huidige stand van zaken te begrijpen. Dominic is nu veertig jaar geworden. Het verhaal draait vooral rond zijn broer Thomas, die aan schizofrenie lijdt. Dankzij medicijnen kan hij een koffiestandje uitbaten maar hij wordt toch nog regelmatig overvallen door woede-uitbarstingen. Omdat hij denkt dat hij iets kan doen om een einde te maken aan de oorlog in het Midden Oosten hakt hij op een dag een hand af. Zodoende komt hij in een nieuwe psychiatrische instelling terecht, met als gevolg dat Dominic alle moeite van de wereld doet om hem eruit te halen. Vooral de dialogen tussen Dominic en de vrouwelijke psychiater van Indische afkomst zijn heel sterk '€“ en, omdat het verleden van beide broers integraal wordt uitgediept, krijgt het plot nog verschillende, onverwachte wendingen. In het kort: een vlot geschreven, ontroerende soap story.

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht