ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ontmaskerd

Pieter Aspe

Ontmaskerd Type: Paperback
Uitgever: Manteau
Gewicht: Onbekend
Aantal Pagina's: 292
ISBN: 90-223-1897-4
ISBN-13: 978-90-223-1897-3
Categorie: Horror, Thriller & Detective
Richtprijs: € 18,95

Korte Inhoud


De jonge eenzaat Joris Mareel zit in zijn eentjein een Blankenbergs café te kijken naar het vrolijke carnavalsgedruis rondom hem. Hij neemt niet actief deel aan het gejoel en de feestvreugde, want eigenlijk heeft hij geen vrienden. Hij droomt wel van mooie meisjes, maar hij heeft nog nooit ook maar een schijn van een kans gehad bij het andere geslacht. Terwijl hij zijn weinig benijdenswaardige lot overpeinst, vangt hij een glimp op van Katja, het mooiste meisje van de badstad. Zij wenkt hem en als in een droom volgt hij haar naar buiten. Daar onthult zij hem een vreselijk geheim over zijn afkomst, wat Joris helemaal van zijn stuk brengt. De volgende ochtend wordt het levenloze lichaam van de knappe jonge vrouw gevonden. Aangezien Joris als laatste met Katja gesignaleerd werd, volgt de politie zijn spoor. De jongen wordt in het nauw gedreven, maar hij slaagt er toch in om uit de handen van Van In en zijn ploeg te blijven. De klopjacht neemt groteske vormen aan, maar de vraag blijf of de flikken wel op het goede spoor zitten.

Met 'Ontmaskerd' rolt het miljoenste werk van Pieter Aspe van de persen!

Uittreksel


Blz. 5: 'Ich bin der Anton aus Tirol' schalde loeiend hard uit de boxen. Joris Mareel keek verdwaasd naar het pilsje dat voor hem op tafel stond en schudde zijn hoofd als een bokser die een dreun voor zijn kop heeft gekregen. Zijn blaas stond op springen en hij had het gevoel dat hij zou kotsen als hij nog een slok naar binnen goot, maar hij deed het toch. Het bier had geen schuimkraag meer en smaakte klef. Zijn maag reageerde anders dan verwacht. Na de tweede slok nam de drang om te kotsen af. Hij stak een sigaret op en inhaleerde gulzig alsof de rook voedsel was. Er werd een farandole ingezet. Vreemd geklede mensen hosten joelend achter elkaar aan door het café. Iemand schreeuwde boven de muziek uit dat hij zich bij de rij moest aansluiten. Een meisje verkleed als zigeunerin stak haar hand naar hem uit en trok hem van de bank overeind waardoor de menselijke ketting in tweeën brak. Ze legde haar handen op zijn schouders en drukte haar borsten stevig tegen hem aan. Haar warme lichaam werkte ontnuchterend op zijn benevelde geest.

'Zal ik je de toekomst voorspellen?' riep ze in zijn oor. 'Of keer je liever terug naar het verleden?'

Hij herkende Katja aan haar stem. Zijn maag kromp ineen, niet omdat hij misselijk werd, het was pure euforie die in zijn binnenste oplaaide omdat uitgerekend zij hem had aangeklampt. Katja was de natte droom van iedere jongen in Blankenberge. Ze had een goddelijk lichaam, grijze ogen en een onweerstaanbaar snoetje. Hij had haar zes maanden geleden proberen te versieren, maar het was hem niet gelukt. Ze had hem spottend afgewezen. Waarom wilde ze hem nu wel? Was ze zo dronken dat ze hem voor een ander hield of was ze gewoon in de ban van carnaval?

Recensie

door Tsenne Kikke
In 'Ontmaskerd' gaat het over een uit de hand gelopen carnavalsviering in Blankenberge, aan de Vlaamse kust. De beeldschone Katja Geenen is om het leven gebracht en de man met wie ze het laatst is gezien, is ondergedoken. Als Van In en Versavel de zaak gaan onderzoeken, ontdekken dat er andere verdachten zijn. Een van hen verdwijnt korte tijd later ook.

Het boek doet mij nogal denken aan een Baantjer. Het verhaal is gemakkelijk te volgen, de schrijfstijl van Aspe is licht verteerbaar en er zit genoeg afwisseling en humor in het boek verwerkt om te blijven lezen. Toch zijn er ook minder sterke kanten. Het onderzoek spitst zich in een vroeg stadium toe op de moeder van de belangrijkste verdachte. Dat is natuurlijk waar de schrijver met het verhaal naartoe wil, maar op basis van de stand van zaken van het onderzoek, is het nogal gezocht.

Aspe heeft ook de gewoonte om te vroeg met informatie te komen, waardoor echte spanning wegblijft. Zo begint de politie al te denken dat de hoofdverdachte onschuldig is aan de moord, terwijl deze nog voortvluchtig is en alles op hem wijst. En als er iemand verdwenen is, laat de schrijver binnen de kortste keren weten wat er aan de hand is. Als je als lezer daarover in het ongewisse gelaten wordt, roept het bij mij meer spanning op. En er worden camera's in de stad geplaatst om de voortvluchtige te vinden. Dat zou spanning kunnen opleveren als we als lezer de dader volgen als die zich door de stad verplaatst. Maar, helaas, Aspe verklapt al dat de dader weet waar de camera's zijn aangebracht... Zo wordt de spanning vakkundig om zeep geholpen.

Maar over het geheel genomen biedt 'Ontmaskerd' een paar genoeglijke uurtjes. Dat de motivatie van de ontvoerder niet echt geloofwaardig overkomt, doet daar weinig van af. Ook niet dat er zoveel namen in het boek voorkomen.

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht