ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het droomjuweel

Hans & Anna Myrte Korteweg

Het droomjuweel Type: Hardcover
Uitgever:
Gewicht: Onbekend
Aantal Pagina's: 207
ISBN: 90-2153-519-X
ISBN-13: 978-90-2153-519-7
Categorie: Slaap & Dromen
Richtprijs: € 19,95

Korte Inhoud


Wanneer je ontwaakt uit een droom, ben je als een ontdekkingsreiziger die terugkeert van een reis in een vreemd land. Wat je daar in de slaap is tegemoetgekomen, heb je ervaren als jouw werkelijkheid, als iets waarbij jij direct betrokken was, maar hoe breng je het ervarene over aan de mensen van overdag, hoe vertel je het hun en hoe vertel je het jezelf? Hoe leg je het uit en wat is de zin en de betekenis ervan voor je huidige werkelijkheid?

Het Droomjuweel is een van de meest originele, doeltreffende en leesbare boeken over dromen. Vader en dochter Korteweg hebben samen meer dan 50 jaar ervaring met droomuitleg. Zij zijn er in dit boek in geslaagd de ongrijpbare werkelijkheid van dromen toegankelijk te maken zonder deze werkelijkheid te simplificeren. Zowel down-to-earth als met diep respect voor de wijsheid van deze 'vrienden in de nacht' beschrijven zij hoe je met je eigen en andermans dromen in het dagelijks bestaan aan de slag kunt.

Talloze voorbeelden van dromen illustreren hun zienswijze en vergemakkelijken de directe toepasbaarheid. De kern van deze benadering bestaat uit 'de zeven facetten van het droomjuweel', zeven invalshoeken waardoor je toegang krijgt tot de rijke boodschap van dromen.

Uittreksel


Blz. 39: Luisteren in aandacht

In het vorige hoofdstuk lag de nadruk op de dromer en hoe deze omgaat met zijn droom. In de volgende twee hoofdstukken gaan we dieper in op de verschillende aspecten die van belang zijn bij het luisteren naar en uitleggen van dromen. Het perspectief verschuift nu dus van de dromer naar de luisteraar.

Aspect 1 - Rustige aandacht

Wanneer mensen weten dat je een boek over dromen hebt gelezen, gaan ze je dromen vertellen. In de lunchpauze van je werk, bij de kapper, op verjaardagsfeestjes. En je kunt er ook zeker van zijn dat zij, zodra zij klaar zijn met vertellen, je aankijken met een verwachtingsvolle blik. 'Nu jij', zegt die blik, 'nu ga jij mij vertellen wat deze droom betekent.'

Voordat je het weet zit je in een moeilijke situatie. Het is alsof je een kookboek hebt gekocht en er nu door iedereen die dat weet een grote tas met ingrediënten voor je wordt leeggegooid. Vervolgens wordt er likkebaardend gewacht op de meesterlijke maaltijd die jij daarvan gaat bereiden. Hier past maar één advies: begin er niet aan. Begin er zelfs niet een beetje aan!

Niet omdat jij het niet zou kunnen, maar omdat jij dan een te grote verantwoordelijkheid op je neemt en de verhouding ook niet zo is. Jij bent gewoon een voorbijganger, een tijdelijke luisteraar, en het is niet aan jou om in deze setting de diepere werkelijkheid van de dromer aan het licht te brengen. Dat is een onmogelijke taak. Dromen vragen rustige aandacht van zowel verteller als luisteraar.

Je kunt ze niet met goed gevolg terloops behandelen.

Er staan je twee wegen open wanneer iemand je tussen de bedrijven door een droom wil vertellen. Of je luistert, knikt, humt, knikt nog een keer en zegt dan iets in de trant van: `nounou' of 'zozo' en laat het daarbij. Of je maakt duidelijk dat je best op de droom wilt ingaan, maar dat je dat niet tussen neus en lippen kunt en wilt doen.

Laten wij aannemen dat de ander graag je mening wil weten. Dan wordt het echt spannend, want als je er met zijn tweeën voor gaat zitten, ben je niet meer een achteloze luisteraar die vanaf de zijlijn een opmerking kan maken. Je bent medespeler geworden. En als het om een omvangrijke, gecompliceerde droom gaat, wordt het nog spannender. Wat vang je aan met die overweldigende hoeveelheid informatie?

De verleiding is groot om de droom meteen analytisch te benaderen en hem te ontleden in factoren. Al op de lagere school is ons geleerd dat ingewikkelde problemen zo het best kunnen worden opgelost. Bovendien is er over de onderdelen van een droom meestal veel te zeggen en is er ook gerichte informatie over beschikbaar. Er is een rijke literatuur van interpretatieboeken waarin symbolen, elementen en rekwisieten uit dromen worden behandeld. Helaas is de beschrijving van de betekenis van symbolen in dergelijke boeken vaak zeer eenzijdig, omdat er geen rekening wordt gehouden met de context van het verhaal van de droom. Een voorbeeld uit een hedendaagse dromenencyclopedie: 'Luiers: Babyluiers hebben een goede betekenis. In ieder geval zou de inhoud van de luiers die men in de droom ziet, geluk brengen.' Dit is wel een erg eendimensionale benadering van dromen. Hierdoor wordt geen recht gedaan aan de werking en het unieke verhaal dat elke droom is. Er is nogal een verschil tussen een droom waarin je vergeet luiers te kopen, een droom waarin je je beste vriend een luier omdoet, of een droom waarin je hele woonkamer vol ligt met vieze luiers. Verderop in dit hoofdstuk beschrijven wij een paar voorbeelden van dromen over slangen die laten zien hoe verschillend droomverhalen over eenzelfde onderwerp kunnen zijn.

Ook al is kennis van symbolen handig (en in een bepaalde fase van de droomuitleg zelfs noodzakelijk), het is niet verstandig om meteen tot de analyse van een droom over te gaan. Je gaat een gedicht dat je voor de eerste keer leest toch ook niet meteen taalkundig ontleden?! De droom is een kunstwerk en, net zoals een gedicht of een schilderij, laat je dat eerst als een geheel op je inwerken. Wanneer je dat gedaan hebt, kun je de verschillende onderdelen onder de loep nemen.

Droomuitleg is om te beginnen liefdeswerk. Het begint met onbevangen luisteren en genieten. Pas daarna komt het onderzoek.

Aspect 2 - Onbevangenheid

Als je naar iemand luistert, doe het dan niet alleen vanuit je verstand maar met je hele lichaam. je moet het energieveld van je innerlijke lichaam voelen terwijl je luistert. Dat leidt de aandacht af van het denken en het zorgt voor een ruimte van stilte waardoor je echt kunt luisteren zonder dat het verstand zich erin mengt. e Beeft de ander ruimte - ruimte om er te zijn. Het is het kostbaarste geschenk dat je iemand kunt geven.

Eckart Tolle - De kracht van het Nu

Onbevangen luisteren wil zeggen dat je niet vooruitloopt op de dingen en dat je op een ontspannen manier onwetend bent. Als je onbevangen luistert, laat je de droom volkomen op je inwerken zonder dat je weet wat er straks gaat gebeuren. Je gaat ervan uit dat je er misschien geen zinnig woord over kunt zeggen. Je gaat er ook van uit dat je er niet alleen voor staat. Je bent immers met zijn drieën: de dromer, jij en de droom.

Recensie

door Tsenne Kikke
Dromen manifesteren zich telkens weer anders. De droom kan richting geven en hulp bieden in het dagelijkse bestaan. Dit boek is een gebruiksaanwijzing om de taal van dromen te verstaan. Het bestaat uit twee delen. In het eerste deel worden de principes van de droomuitleg behandeld en wordt antwoord gegeven op fundamentele vragen. Aan bod komen: de aard van dromen en wat we kunnen doen om onze dromen te onthouden. Besproken wordt hoe we aandachtig kunnen luisteren en het droomverhaal 'uitpakken', het doorgaan met vragen totdat het droomverhaal zo volledig mogelijk is verteld. Het tweede deel behandelt de structuur van dromen. Een checklist biedt houvast om de interne structuur van een droom te herkennen. De zeven facetten die erin genoemd worden, staan voor zeven verschillende invalshoeken van waaruit de droomwerkelijkheid benaderd kan worden. Elk van deze invalshoeken biedt de mogelijkheid om een ander aspect van de droom te belichten. In voorbeelddromen wordt ingegaan op het levende geheel en wordt aandacht besteed aan de beelden en symbolen. Voorbeelddromen zijn in blauwe inkt gedrukt.

- Monique Smit -

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht