ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De tweede machtsring

Originele titel: The second ring of power

Carlos Castaneda

De tweede machtsring Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 425 gram
Aantal Pagina's: 320
ISBN: 90-215-8463-8
ISBN-13: 978-90-215-8463-8
Categorie: Mystiek & Occult
Richtprijs: € 20

Korte Inhoud


In ‘De lessen van don Juan’ zette Castaneda de eerste stappen op zijn weg naar meesterschap, met het doel de geheime kennis van de Yaqui-sjamanen te verwerven. In ‘De tweede machtsring’ gaat hij opnieuw naar het gebied van de Yaqui-indianen en ontmoet nu ook vrouwelijke tovenaars. In dit boek ontmoet hij de vrouwelijke sjamaan Dona Soledad, die zelf is getransformeerd van een simpel en nederig bestaan naar dat van jager en krijger, een ‘stalker van macht’. Met haar zet hij zijn wonderbaarlijke en soms ook gruwelijke reis voort. Het is voor hem een nieuwe inwijding in de magische wereld van de Yaqui. Ook in dit boek beschrijft Castaneda ervaringen die ons voorstellingvermogen te boven gaan. Wat is waarheid en wat is werkelijkheid? Kan je geest je ervaringen voorspiegelen die elke logica tarten, kan je lichaam beproevingen doorstaan die een normaal mens niet zou overleven? Kennen deze Indiaanse sjamanen het geheim van zielsverhuizing, en zijn ze zodoende in staat om hun geest letterlijk los te maken van hun lichaam?

Uittreksel


Blz. 7: Een vlakke, onvruchtbare bergtop op de westelijke hellingen van de Sierra Madre in Centraal-Mexico was het decor voor mijn laatste ontmoeting met don Juan, don Genaro en hun twee andere leerlingen, Pablito en Nestor. De plechtigheid en de draagwijdte van wat daar plaatsvond lieten er geen twijfel aan bestaan dat onze leertijd tot een definitief einde was gekomen en dat ik don Juan en don Genaro inderdaad voor de laatste keer zag. Tegen het einde zeiden we elkaar vaarwel en toen sprongen Pablito en ik samen van de top van de berg in een afgrond.

Vlak voor die sprong had don Juan een wezenlijk uitgangspunt gegeven voor alles wat er met me ging gebeuren. Volgens hem zou ik, na in de afgrond te zijn gesprongen, pure perceptie worden en heen en weer bewegen tussen de twee inherente gebieden van al het geschapene, de tonal en de nagual.

Tijdens mijn sprong bewoog mijn perceptie zich door zeventien elastische sprongen tussen de tonal en de nagual. Gedurende mijn bewegingen in de nagual voelde ik mijn lichaam uit elkaar vallen. Ik kon niet op dezelfde samenhangende, eenduidige manier denken en voelen zoals ik gewoonlijk doe, maar ik dacht en voelde op een andere manier. Tijdens mijn bewegingen in de tonal stortte ik tot een eenheid in elkaar. Ik was een geheel. Mijn waarnemingen waren samenhangend. Ik had visoenen van orde. Hun dwingende kracht was zo intens, hun kleurigheid zo echt en hun complexiteit zo groot dat ik niet in staat ben gebleken ze bevredigend te verklaren. Te zeggen dat het visioenen waren, levendige dromen of zelfs zinsbegoochelingen draagt niets bij tot de verklaring van hun aard.

Na mijn gevoelens, waarnemingen en verklaringen van die sprong op de meest zorgvuldige manier bestudeerd en geanalyseerd te hebben kwam ik op een punt waar ik redelijkerwijs niet meer kon geloven dat alles echt gebeurd was. En toch klampte een ander deel van mezelf zich hardnekkig vast aan het gevoel dat het echt gebeurd was, dat ik werkelijk gesprongen had.

Recensie

door Tsenne Kikke
Na jaren uitverkocht te zijn is deze bestseller nu eindelijk weer verkrijgbaar als nieuwe editie voor een nieuwe generatie. Na het enorme succes van het eerste boek,'€˜De lessen van Don Juan'€™, schreef Carlos Castaneda een aantal andere boeken, waarin hij zijn ervaringen met Indiaanse sjamanen uitdiepte en completeerde.

Zie ook: '€˜De lessen van Don Juan'€™.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht