ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vroeg geboren

Anjo Geluk & Willem-Pieter de Boode

Vroeg geboren Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 373 gram
Aantal Pagina's: 144
ISBN: 90-215-8401-8
ISBN-13: 978-90-215-8401-0
Categorie: Ouderschap
Richtprijs: € 16,5

Korte Inhoud


Dit boek is bestemd voor moeders waarvan het kindje voor de uitgerekende datum geboren wordt. Het boek is onderverdeeld in volgende hoofdstukken:

Zwangerschap en bevalling
Zieke couveusekinderen
Couveuseperiode en daarna
Voeding
Als je kindje overlijdt
De eerste levensjaren
Nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen
Ervaringen van ouders
Specialisten aan het woord
Over hoop, blijdschap en verdriet
Veel praktische informatie, verwijzingen en tips


Elk jaar kondigt 8 procent van de baby's - dat zijn er zo'n 16.000 - zich bij 37 zwangerschapsweken of (veel) eerder aan. Het is schrikken als je kindje te vroeg geboren wordt en zeker als je baby veel te vroeg geboren wordt, leef je tussen hoop en vrees. Je krijgt plotseling te maken met een couveuseafdeling van een ziekenhuis, met gespecialiseerd personeel. Je kindje ligt aan ingewikkelde apparatuur tussen slangetjes en is bedekt met pleisters. Natuurlijk wil je het allerbeste voor jouw zoon of dochter. Natuurlijk heb je vragen, buitelen de emoties over elkaar heen en staat je leven op zijn kop.

Dan heb je behoefte aan praktische informatie. In 'Vroeg geboren' vind je antwoord op de vragen die je hebt als jouw kindje vóór de uitgerekende datum geboren wordt. Ook vind je er veel ervaringen van andere ouders van een vroeggeboren kind en deskundig advies van diverse specialisten. Zoals een neonatoloog, verpleegkundige, gynaecoloog, kinderarts, voedingsdeskundige, maatschappelijk werkende, fysiotherapeut en een orthopedagoog.

Dit boek werd samengesteld in samenwerking met de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen.

Uittreksel


Blz. 59: Wanneer een kind veel te vroeg geboren wordt, zijn de longen nog niet uitgerijpt. Hij kan onvoldoende of niet zelf ademhalen. De opbouw van de long is nog niet optimaal en dat betekent dat er ademhalingsproblemen kunnen optreden. Onrijpe longen missen onder andere een bepaalde stof in hun longen, die surfactant wordt genoemd. Dit surfactant zorgt ervoor dat de longen niet stug zijn en niet steeds bij elke ademhaling samenvallen. De werking van surfactant kun je vergelijken met die van talkpoeder in een feestballon. Als je een ballon wilt opblazen waarin geen talkpoeder zit, kost dit veel moeite omdat de wanden aan elkaar geplakt zitten. Als je een ballon met talkpoeder erin opblaast, gaat dit veel soepeler. Een pasgeborene met een tekort aan surfactant in de longe zal misschien aanvankelijk nog spontaan kunnen ademen. Maar dat kost dan zoveel kracht dat uitputting op de loer ligt en ondersteuning van de ademhaling noodzakelijk kan zijn. Bij een dreigende vroeggeboorte wordt geprobeerd de longrijping te bevorderen door toediening van corticosteroïden aan de moeder via een injectie in been of bil.

Recensie

door Tsenne Kikke
Zoals de titel zegt, is dit boek niet aan iedereen gericht. Toch bevat het nuttige informatie voor hen die met een vroeggeboorte te maken krijgen.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht