ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ennea wil aandacht

Monique Schouten

Ennea wil aandacht Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 140 gram
Aantal Pagina's: 96
ISBN: 90-215-8393-3
ISBN-13: 978-90-215-8393-8
Categorie: Zelfkennis
Richtprijs: € 10

Korte Inhoud


Een kinderboek voor volwassenen en een volwassenenboek voor kinderen. Ennea is een slim meisje, maar ze vindt het leven soms best ingewikkeld. Eigenlijk weet ze nooit precies wat ze aan andere mensen heeft. En dat zit haar dwars. Heb jij dat nou ook? Zou je ook wel eens willen weten waarom mensen je de ene keer leuk vinden, terwijl ze je even later niet zien staan?

Om daarachter te komen gaat Ennea op avontuur. Ze gaat op zoek naar de beste manier om aandacht te krijgen. De aandacht die haar gelukkig maakt. Ze probeert negen manieren uit. Of het haar lukt? Daar kom je achter als je samen met Ennea op reis gaat. Dan ontdek je tegelijk ook veel over jezelf. Over wie je bent en over de manier waarop jij de dingen het liefst doet. En ook begrijp je dan beter waarom mensen zich soms zo vreemd gedragen. En dat is handig om te weten. Want daar wordt het leven niet alleen een stuk gemakkelijker, maar vooral leuker van.

Ieder mens is uniek, en tegelijk lijken we in veel opzichten op elkaar. Het is dan ook best moeilijk om andere mensen - maar ook jezelf - goed te begrijpen! Dat vindt Ennea tenminste. In dit gevoelige verhaal gaat zij op zoek naar antwoorden op vragen als:
- Hoe komt het dat sommige mensen druk en anderen juist weer rustig zijn?
- Dat je de een aardig vindt, terwijl je de ander niet kunt uitstaan?
- Dat je soms ja zegt, terwijl je nee bedoelt?
Langzamerhand ontdekt Ennea hoe het werkt: bij zichzelf, haar vriendjes en vriendinnetjes en bij grote mensen. Aan het einde van haar zoektocht begrijpt Ennea wie ze is en wat haar echt gelukkig maakt. En ook waarom ieder mens weer anders is.

Uittreksel


Blz. 6: Iedereen wil gelukkig zijn, maar hoe doe je dat eigenlijk: gelukkig zijn? Zijn daar regels voor die je vertellen, wat je wel en juist niet moet doen?

Ja, die zijn er en daar komt Ennea in dit verhaal achter. Maar eerst ontdekt ze iets heel belangrijks. Namelijk dat mensen zichzelf vaak ongelukkig maken. Gek hé, terwijl iedereen juist zo graag gelukkig wil zijn. Mensen doen dat ook niet expres, hoor. Ze hebben vaan niet eens door dat ze zichzelf boos, verdrietig, eenzaam of bang maken. Ze denken dat het door anderen komt. Dat het komt omdat andere mensen niet aardig en lief voor ze zijn. Of omdat niemand hen echt begrijpt. Of ze voelen zich verdrietig omdat ze zichzelf gewoon niet leuk vinden. Ze denken dat ze dom of dik zijn. Of dat ze stom haar hebben of een te grote neus. En als je zo lelijk over jezelf denkt, dan word je daar natuurlijk niet gelukkig van. Ennea begrijpt dat. Ze heeft als snel door hoe mensen zichzelf soms gelukkig maken: dat komt allemaal door de manier waarop je over jezelf denkt! Zo simpel is dat.

Als jij bijvoorbeeld denkt dat je altijd ontzettend goed je best moet doen en nooit fouten mag maken, dan ben je natuurlijk supergelukkig als dat lukt. Maar als het niet lukt, voel je je slecht, dom of slordig. En als je denkt dat je altijd aardig en lief moet zijn voor anderen, dan ben je natuurlijk helemaal blij als dat lukt en iedereen jou de liefste van de hele wereld vindt. Maar als het niet lukt, dan voel je je slecht of vreselijk schuldig. Snap je het al een beetje? Het hangt dus maar net van af wat jij belangrijk vindt. Hoe jij over jezelf en anderen denkt!

Recensie

door Tsenne Kikke
Dit is de derde herdruk. Het opzet van dit boekje is, om op eenvoudige wijze het principe van het enneagram uit te leggen. Of de schrijfster hierin geslaagd is? De titel verraadt de moraal van het verhaal: '€˜Het kleine meisje Ennea wil aandacht...'€™ Haar '€˜gelukkig zijn'€™ hangt dus af van de graad van aandacht die ze van anderen krijgt én van de aandacht die ze aan zichzelf geeft. Aandacht, aandacht, aandacht. Aldus maakt ze zich afhankelijk van aandacht. Dit kan zelfs tot verslaving leiden. De vraag is nu: '€˜Hoe diep zal Ennea vallen van zodra ze die aandacht niet meer verkrijgt?'€™ Afhankelijkheid schept binding en dat is juist het tegenovergestelde van onthechting, dat eerder in vrijheid resulteert. En, volgens de schrijfster is het zoeken en vinden van aandacht de weg naar geluk.

Monique Schouten wil met dit boekje enkele graantjes meepikken van de succesrijke wereld van het Enneagram door iets te brengen wat anderen tot op heden nog niet hebben gedaan. Maar, mijn inziens, is het opvoedkundig gezien '€“ ik bedoel: in het licht van Zelfkennis '€“ een totaal verkeerde weergave van de doelstelling die het enneagram beoogt. Wat men zaait, zal men oogsten, en ik ben er van overtuigd dat Ennea, naarmate ze ouder en wijzer wordt, het ganse boek zal herschrijven. Maar dan moet Monique Schouten daar een oor voor hebben...

Anderzijds vinden we de ware bedoeling van dit verhaal in de ondertitel, namelijk: '€˜Negen avonturen van een meisje dat op zoek gaat naar zichzelf.'€™ Maar daar hebben de negen andere enneagramtypen dan ook weeral geen persoonlijke boodschap aan.

Conclusie: de intentie is goed, de uitwerking ervan hunkert naar verbetering.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht