ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Kinderen en gescheiden ouders

Charlotte Visch

Kinderen en gescheiden ouders Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 225 gram
Aantal Pagina's: 159
ISBN: 90-215-8363-1
ISBN-13: 978-90-215-8363-1
Categorie: Ouderschap
Richtprijs: € 14,5

Korte Inhoud


Na een echtscheiding vinden en een gezin veel veranderingen plaats. Niet alleen moeten kinderen steeds weer afscheid nemen van een van de ouders, ook zijn sommige kinderen gedwongen te verhuizen en van school te veranderen. Er ontstaan voor die kinderen ineens twee werelden: de plek van papa en de plek van mama. En ze zijn boos en verdrietig over wat hun is overkomen. Sommige kinderen uiten zich agressief en onhandelbaar, anderen gedragen zich angstig en blijven vragen om geruststelling: je vindt me toch wel lief, hé?

In dit boek geeft Charlotte Visch tips en adviezen om echtscheiding voor kinderen zo draaglijk mogelijk te maken. Zij gaat nader in op veel gestelde vragen:
Wat is het effect van een echtscheiding op een kind?
Wat te doen als je kind niet naar de ex-partner wil?
Wat kan de ene ouder doen wanneer die zich zorgen maakt over de opvoedmethode van de andere partner?

Verder geeft zij adviezen hoe kinderen weerbaar te maken, zodat zij allerlei onverwachte en moeilijke situaties het hoofd kunnen bieden. In de laatste hoofdstukken wordt uitgebreid verteld over twee kinderen die verwikkeld zijn in zeer moeilijke omstandigheden en hoe zij daarmee omgaan.

Uittreksel


Blz. 10: Hoofdstuk 1 is gewijd aan het weerbaar maken van je kind, waardoor je kind het hoofd kan bieden aan vervelende of zelfs traumatische ervaringen. Aan het einde van het hoofdstuk zijn praktische tips opgenomen voor ouders, leerkrachten en andere volwassenen die kinderen willen ondersteunen in het ontwikkelen van weerbaarheid. Vervolgens kunnen kinderen zelf weerbaarheidtips lezen over ‘iets nieuws willen doen, maar nog niet durven’. Voor kinderen die in algemene zin moeite hebben met afscheid nemen heb ik tips bedacht: afscheid nemen van je oude school, oude knuffels of je oude huis. En logischerwijs ook tips om de nieuwe school, de nieuwe knuffels en het nieuwe huis te verwelkomen.

In Nederland is nu bijna de helft van de huwelijken geëindigd in een scheiding. Voor ouders en kinderen blijkt dat vaak een zeer ingrijpende ervaring. In hoofdstuk 2 ‘Het recht op verlangen van je kind’ geef ik tips, ideeën en adviezen om het voor kinderen zo draaglijk en rechtvaardig mogelijk te maken. Ze zijn altijd de dupe, maar de pijn kan verzacht worden door de kinderen met hun behoeften centraal te zetten. In dat hoofdstuk ga ik onder andere in op de mogelijkheid om een kindvriendelijke omgangsregeling te organiseren. Aan het eind van het hoofdstuk staan tips en adviezen over scheidingsproblemen, zoals ‘advies voor ouders’, waarbij een van de ouders ‘moeilijk mee om te gaan’-gedrag heeft en ‘tips voor ouders, leerkrachten en andere volwassenen, die kinderen willen ondersteunen bij een scheiding’.

Recensie

door Tsenne Kikke
Kinderen van gescheiden ouders komen in een soort van LAT-relatie terecht, gebaseerd op louter verstandelijke regelingen in plaats van emotionele. Ze wonen bij één van de ouders en elk weekend, of om de 14 dagen, mogen ze op bezoek bij de andere. Een rechter en de ouders beslissen en de opinie van het kind wordt niet gevraagd. In dit boek worden de problemen benadrukt. De meeste ervan kennen we reeds, of kunnen we (h)erkennen. Gelukkiglijk reikt het boek ook enkele mogelijke oplossingen aan, oplossingen waarbij de meningen en de gevoelens van het kind centraal staan. Dit boek is dan ook een aanrader voor partners met kinderen die uit elkaar gaan: ze hebben hoogstwaarschijnlijk al kopzorgen genoeg om zich met de verlangens van hun kind bezig te houden en dit boek schenkt hen kant-en-klare ideeën.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht