ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De lessen van don Juan

Originele titel: The teachings of don Juan

Carlos Castaneda

De lessen van don Juan Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 385 gram
Aantal Pagina's: 286
ISBN: 90-215-8302-X
ISBN-13: 978-90-215-8302-0
Categorie: Mystiek & Occult
Richtprijs: € 20

Korte Inhoud


Dit boek is het verslag van een wonderbaarlijke reis met vele, soms gruwelijke beproevingen. Het zijn de eerste stappen van Carlos Castaneda op zijn weg naar meesterschap, met het doel om de geheime kennis van de Yaqui-sjamanen te verwerven.

Toen De lessen van Don Juan in 1968 verscheen, werd het direct herkend als een baanbrekend boek. Nog niet eerder was er een zo diepgaande, spannende, briljant geschreven en schokkende tekst verschenen over sjamanistische denkbeelden en methoden. De hippies sloten Castaneda in hun hart en zijn werk werd deel van het collectieve bewustzijn van die jaren.
Ook latere generaties ontdekten de geheimzinnige kracht van dit boek, dat uniek inzicht biedt in de kracht van dromen, de transformatie van lichaam en geest, de werking van geestverruimende stoffen en de overwinning van het dagelijkse bewustzijn, Castaneda beschrijft uit de eerste hand verbijsterende bewustzijnsexperimenten en gedaantewisselingen, technieken en mogelijkheden om geestelijk door tijd en ruimte te reizen, en zelfs manieren om de dood te overwinnen! Na jaren uitverkocht te zijn is deze bestseller nu eindelijk weer verkrijgbaar als nieuwe editie voor een nieuwe generatie.

Uittreksel


Blz. 7: Dit boek is tegelijkertijd een etnografie en allegorie.

Carlos Castaneda, onder de hoede van don Juan, neemt ons meer door dat ogenblik van schemering, door die Kiev in het heelal tussen daglicht en donker, naar een wereld die niet alleen anders is dan de onze, maar van een geheel verschillende orde van werkelijkheid. Om daar te raken had hij de hulp van mescalito, yerba del diablo en humito – peyote, datura en paddenstoelen. Maar dit is geen verslag zonder meer van hallucinatoire ervaringen, want de subtiele manipulaties van don Juan hebben de reiziger geleid, terwijl zijn interpretaties betekenis verlenen aan de gebeurtenissen die wij, door bemiddeling van de leerling-tovenaar, de kans krijgen om te beleven.

De antropologie heeft ons geleerd dat de wereld op verschillende plaatsen op verschillende wijze gedefinieerd wordt. Het is niet enkel dat de mensen in verschillende goden geloven en een verschillend lot verwachten na de dood. Het is veeleer zo, dat de werelden van verschillende volkeren verschillende vormen vertonen. De metafysische vooronderstellingen zelf verschillen: de ruimte beantwoordt niet aan de euclidische meetkunde, de tijd vertoont geen onafgebroken eenrichtingstroom, oorzaak en gevolg beantwoorden niet aan de aristotelische logica, mens is niet gedifferentieerd van niet-mens evenmin als leven en dood, zoals in onze wereld. We weten iets af van de gedaante van die andere werelden aan de hand van de logica van de inboorlingentalen en van mythen en ceremonieën, zoals die door antropologen werden vastgelegd. Don Juan heeft ons glimpen laten opvangen van de wereld van een Yaqui-Tovenaar, en omdat we die zien onder de invloed van hallucinogene substanties, ervaren we hem met een werkelijkheid die totaal verschillend is van die andere bronnen. Dit maakt de speciale waarde uit van dit werk.

Recensie

door Tsenne Kikke
Dit is een boek dat in elke bibliotheek zou moeten te vinden zijn. Het is een basiswerk voor de mens die aan zelfkennis doet. Na jaren uitverkocht te zijn is deze bestseller nu eindelijk weer verkrijgbaar als nieuwe editie voor een nieuwe generatie. Toen De lessen van Don Juan voor het eerst in 1968 verscheen, werd het direct herkend als een baanbrekend boek. Nog niet eerder was er een zo diepgaande, spannende, briljant geschreven en schokkende tekst verschenen over sjamanistische denkbeelden en methoden. De hippies sloten Castaneda in hun hart en zijn werk werd deel van het collectieve bewustzijn van die jaren. Ook latere generaties ontdekten de geheimzinnige kracht van dit boek, dat uniek inzicht biedt in de kracht van dromen, de transformatie van lichaam en geest, de werking van geestverruimende stoffen en de overwinning van het dagelijkse bewustzijn. Castaneda beschrijft uit de eerste hand verbijsterende bewustzijnsexperimenten en gedaantewisselingen, technieken en mogelijkheden om geestelijk door tijd en ruimte te reizen, en zelfs manieren om de dood te overwinnen!

In '€˜De Tijd'€™ verscheen het volgende artikel: '€˜Zelf sjamaan geworden, lanceerde hij zijn eigen mystieke leer, 'tensegrity' genaamd. Zijn boeken, een tiental, kenden een toenemend succes. Er zijn miljoenen exemplaren van verkocht in vele talen. Ze werden almaar wilder, sinds hij in 'De tweede machtsring' ook vrouwelijke sjamanen ging opvoeren. Latere oplichters hebben uit Castaneda's geschriften het neurolinguïstisch programmeren (NLP) geput. James Redfield trad literair in zijn spoor met 'De Celestijnse Belofte' en talrijke sequels.'€™

Zie ook: '€˜De tweede machtsring'€™.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht