ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Te-Tao Ching

Originele titel: Te-Tao ching

Lao-tzu

Te-Tao Ching Type: Hardcover
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 621 gram
Aantal Pagina's: 315
ISBN: 90-215-8202-3
ISBN-13: 978-90-215-8202-3
Categorie: Wijsheden & Uitspraken
Richtprijs: € 32,9

Korte Inhoud


Lao-tzu betekent 'de Oude Meester'. Deze legendarische Chinese wijsgeer is de grondlegger van het Taoïsme. Volgens overlevering was hij een leraar van Confucius. Toen Lao-tzu zich terugtrok uit het openbare leven, werd hem verzocht zijn gedachten voor het nageslacht te noteren. Die teksten zouden de Te-tao ching vormen, een van de invloedrijkste teksten uit de geschiedenis van de filosofie.

De Te-tao ching ( ook bekend als Tao-te tjing: Boek van Weg en zijn macht) behoort tot het allerhoogste dat de menselijke geest heeft voortgebracht. Het vormt in zekere zin de essentie van de filosofie. Het is een abstract maar tegelijk uiterst praktisch handboek over hoe je moet leven. De boodschap van Lao-tzu blijft actueel: je kunt door oefening de dagelijkse jacht naar bevrediging ontstijgen en innerlijke rust vinden.

Oudere vertalingen van dit ontzagwekkende werk waren gebaseerd op mondeling overgeleverde bronnen, vandaar dat in 1973 grote opwinding ontstond toen in een graf uit het jaar 200 v. Chr. twee exemplaren van de Te-tao ching werden gevonden. Een complete en meer toegankelijke vertaling werd daardoor mogelijk. Het is deze vertaling die nu in de reeks Klassieken van wijsheid wordt herdrukt, met een inleiding van sinoloog dr. B.J. Mansvelt Beck.

Uittreksel


Blz. 12: Onder de heilige boeken van de wereld is de Tao-te ching, met het Boek der Veranderingen of I-Ching, een van de abstractste. Er staat geen enkel verhaal in, geen dialoog, geen historisch verband, en er komen maar twee soorten mensen in voor: de Wijze en diens tegenpool, het volk. De Wijze wordt hier door twee zorgen gekweld: zijn onderdanen zijn opstandig, of arm, zij winnen geen oorlogen voor hem, of sterven in grote getale, en wat hemzelf betreft is er het probleem van zijn eigen sterfelijkheid. Voor beide problemen draagt de Tao-te ching, of Te-tao ching, een oplossing aan. Die oplossing heet Tao, daarmee kan hij het moment van de dood uitstellen, en hij heet te, daarmee kan hij het volk laten doen wat het in zijn ogen doen moet.

Hoewel er in de tekst nergens met zoveel woorden staat dat je in de Tao moet of kunt geloven, wordt er altijd in termen gesproken die in andere culturen aan goden voorbehouden zijn. Je kunt er één mee worden, hij is in alle dingen, gaat aan alle dingen vooraf, verenigt de tegendelen in zich, heeft geen voor mensen herkenbare naam, is nederig en tegelijkertijd groot, heeft alles geschapen, en verleent onsterfelijkheid, of op z’n minst uitstel van de dood. En – een typisch Chinees verschijnsel – hij is er eigenlijk alleen voor de heerser; het gewone volk kan er, in de woorden van de Te-Tao ching zelf, alleen maar om lachen.

Recensie

door Tsenne Kikke
Ik heb dit boek, net als eender welk ander boek, op een objectieve manier beginnen inlezen, vrij van vooroordelen. Ik werk al meer dan 30 jaar met de I Tjing, Het Boek der Veranderingen, en verwachtte ditmaal dan ook iets van gelijkaardige waarde, op zijn minst. Oeps! Eigenlijk moet ik me dus corrigeren... ik was dus niet objectief en vrij van vooroordelen, want ik stelde verwachtingen. En zo hoort het ook: als je jezelf een boek aanschaft, verwacht je er iets van. In dit geval: een verrijking van bestaande kennis, of een gids, een raadsman, net als de I Tjing. Daar waar ik de I Tjing een tien op tien zou geven, geef ik dit boek een vier op tien. Waarom nog zoveel? Laten we zeggen: uit respect voor de vertaler en uit respect voor de degelijke kaftomslag. Met andere woorden: buiten enkele eenzame zinnetjes heb ik niets, maar dan ook niets waardevols in dit boek kunnen ontdekken. Jij misschien? Laat het me weten!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht