ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De oude religie

Originele titel: Phoenix from te flame

Vivianne Crowley

De oude religie Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 387 gram
Aantal Pagina's: 288
ISBN: 90-215-8152-3
ISBN-13: 978-90-215-8152-1
Categorie: Wicca
Richtprijs: € 18,9

Korte Inhoud


Dit is een herdruk. De eerste editie van dit boek verscheen in 1995 onder de titel 'Terug naar het heidendom'. Heidendom is verbonden met onze vroegste voorouders, maar is tegelijk actueel en levend. In dit schitterende overzichtswerk vertelt wicca-hogepriesteres Vivianne Crowley over de geschiedenis en de levende werkelijkheid van het 'heidense pad'. De grote vrees van de nieuwe 'officiële' godsdiensten voor de oude religieuze ideeën en hun pogingen die te onderdrukken, hebben niet kunnen verhinderen dat heidense stromingen altijd levend zijn gebleven in sprookjes, mythen en folklore.

En juist in onze tijd is er een groeiende belangstelling voor deze spirituele wereld van ongekende schoonheid en pracht. De mythen, rituelen en codes van de heidense Wijzen keren nauwelijks verhuld terug in boeken en films als 'Harry Potter' en 'In de Ban van de Ring'. De Oude Religie is weer jong en nieuw!

Uittreksel


Blz. 58: Veel heidenen zijn huiverig voor de term new age, aangezien ze new-age-ideologen zien als excentrieke Wit-Licht-zieners in turkooizen joggingpakken, die zwaaien met edelstenen en de komst verkondigen van nieuwe messiassen die al onze problemen zullen oplossen. Dit is de populaire kant van new age, maar new-agespiritualiteit getuigt van een transformatie die veel dieper gaat en meer betekent dan deze frivole uitingen. Het tijdperk dat we nu zijn ingegaan, het tijdperk van Aquarius, is een tijdperk dat de psycholoog Carl Jung als keerpunt in de ontwikkeling van bewustzijn zag. Alle veranderingen van tijdperk zijn belangrijk, maar de omslag naar het tijdperk van Aquarius is misschien wel dubbel belangrijk. Aquarius is een van de weinige tekens van de dierenriem die door een menselijke gedaante wordt gesymboliseerd - de Waterdrager. Het is het teken van de mensheid en ook van intellectuele uitdaging. Met alle veranderingen van tijdperk worden oude ideeën omvergeworpen, maar onder Aquarius zullen we dit veel sneller en in omvangrijkere mate zien gebeuren.

Recensie

door Tsenne Kikke
Voor elk type mens bestaat er een boek, godsdienst, muziek, of wat dan ook. Dit boek is dan ook gericht naar hen die interesse stellen in Keltische scheppingsmythen en folklore. Hedendaagse heksen en druïden aanbidden nog steeds de oude Keltische goden en godinnen, beweert Vivianne Crowley, en ze wijdt er dan ook heel uitgebreid over uit. Ook schrijft ze over de Noors-germaanse goden die onder andere door de Vikingen werden aanbeden. De Finse heidendom daarentegen vindt haar oorsprong in het sjamanisme en Wicca, dat 'hekserij' betekent, is een vorm van magie dat gebruik maakt van bezweringen en toverformules en duidt op een heel systeem van heidense filosofie en religieuze overtuiging. Naast het vereren van goden, voeren heksen ook bezweringen uit om te genezen, of om mensen met algemene levensproblemen te helpen, want heksen geloven dat de menselijke geest macht heeft om verandering teweeg te brengen en ze creëren bovendien een sterke band met Moeder Natuur. Het boek is zowel geschiedkundig als verklarend en vooral tot toekomstige 'heksen' gericht. Zij die meer het rituele aspect en de praktijk van et Druïdisme willen aanleren of bestuderen, raad ik dan ook haar twee vorige boeken aan, namelijk 'Hekserij' en 'Natuurmagie en hekserij'.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht