ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Balkonieren - Groentips op een paar m²

Liedewij Loorbach

Balkonieren - Groentips op een paar m² Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 305 gram
Aantal Pagina's: 142
ISBN: 90-215-5899-8
ISBN-13: 978-90-215-5899-8
Categorie: Natuur & tuinieren
Richtprijs: € 14,99

Korte Inhoud


Tuinieren op jouw balkon! Ook op een dakterras, balkon of zelfs vensterbank is ruimte voor een weelderige tuin! In deze hippe groene gids Balkonieren neemt auteur Liedewij Loorbach je mee door de wereld van tuinplanten, die het ook onder moeilijke condities goed doe, zelfs in potten. Zonder moeilijk vakjargon, met bruikbare tips en interessante informatie waarmee je een leuke balkon- of daktuin kunt maken. Of, wil je liever een moestuin op je balkon? In dit praktische boekje vind je alles over 'stadstuinieren', vooral voor mensen met weinig tijd! Met alle basisregels van tuinieren.

Uittreksel


Blz. 7: Inleiding

Je hebt geen boekje in handen van een tuingoeroe


De schrijver heeft geen jarenlange ervaring in een hortus botanicus, en toen ik dit boek vijf jaar geleden schreef, had ik ook nog geen moestuin. Ik had bruine vingers, en wilde groene. De tuinboeken en tuintijdschriften die ik toen inkeek waren opgemaakt in ranke en zwierige lettertypes gedrenkt in spruitjesgeur en tuttigheid. Sommigen gingen meteen de diepte. Elk hoofdstuk begon wel met een boodschappenlijst voor de beginnende tuinier, met daarop zaken als een hydrometer, een kweekkast en drie soorten snoeischaren, maar dat vond en vind ik onzinnig. Tuinieren kun je ook met je handen en een paar euro.

Ik zocht een boekje dat me gewoon vertelt hoe het zit met planten en mij niet het gevoel gaf dat tuinieren iets was voor MAX-kijkers. Dus maakte ik het zelf. Een simpel boekje dat je leert hoe je planten in leven kunt houden. Een boekje dat ook mijn vrienden - stadse twintigers en dertigers - vertelt hoe ze hun balkons, platjes en dakterrassen groen houden. Want ook zij lieten elke lente weer, net als ik, vol goede moed tientallen of zelfs honderden euro's achter bij tuincentra om dat geld vervolgens in rot of verdroging op te zien gaan.

Nu, vijf jaar later heb ik ook een kweekkastje. En wil ik liever niet meer naar een groot tuincentrum waar de kans groot is dat de planten die je koopt vol gif zitten. Bovendien zijn tuintjes en planten ook helemaal hip. Tuttige letters hebben plaatsgemaakt voor stoere plaatjes. Maar er blijven zat mensen die nog niks van tuinieren weten. En voor die mensen blijft dit boek een fijne instap. Zo moeilijk is het niet. Gewoon beginnen, met dagelijks een flinke scheut aandacht en liefde.

Recensie

door Tsenne Kikke

Liedewij Loorbach was jarenlang journaliste bij ‘Het Parool’. Zij is geen tuingoeroe. Dat zegt ze alvast zelf in de inleiding van haar boek; een iets, wat je hierboven hebt kunnen lezen. Meer nog: ze heeft niet eens een tuin! Wel heeft ze een beetje ervaring met tuinieren op haar eigen balkon. Aangevuld met wat opzoekwerk op het internet en in de bibliotheek heeft ze alles neergepend in een boekje waar ze als beginnende balkontuinier zelf naar op zoek was.

In wezen is het een verbeterde heruitgave van het boekje 'Boven in de stad', dat eveneens bij Kosmos Uitgevers in 2010 verscheen.

Door haar enthousiaste en erg aardse manier van vertellen, is dit boekje prima geschikt voor de stadsbewoner met balkon, die toch een beetje in het groen wil zitten, zonder daar al te veel moeite voor te doen. Dus, niet geschikt voor wie al over een beetje ervaring beschikt en meer wil weten. Daarvoor blijven de tips en info helaas ietwat te oppervlakkig.

In elk geval is het eveneens een leuk boekje om cadeau te doen aan iemand: die net een huis heeft gekocht met een dakterras of balkon, bijvoorbeeld. Het behandelt op een beknopte manier de basisregels van balkonieren, zijnde: het planten, geschikte soorten, verzorging, etcetera.

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht