ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wereldwonderen - Hoe ze zijn ontstaan

Originele titel: The world's great wonders

Jheni Osman

Wereldwonderen - Hoe ze zijn ontstaan Type: Hardcover
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 950 gram
Aantal Pagina's: 256
ISBN: 90-215-5778-9
ISBN-13: 978-90-215-5778-6
Categorie: Reisgidsen
Richtprijs: € 24,99

Korte Inhoud


Wat is het verhaal achter de wonderschone Taj Mahal? Waarom staat de toren van Pisa scheef? Waarvoor diende de Chinese Muur? Hoe is het Great Barrier Reef ontstaan? En de Grand Canyon? Hoe ontstaat het poollicht, en hoe kan ik het voor mezelf waarnemen? Al deze vragen, en nog veel, veel meer, worden beantwoord in Lonely Planet's 'Wereldwonderen'. Dit boek onthult de geheimen van 50 wereldwonderen, gemaakt door de mens, of van de natuur.

Als je je ooit hebt afgevraagd: 'Hoe hebben ze dat toch gedaan?' - of, 'Hoe is dit ontstaan?', dan vind je in dit boek daarop het antwoord. Van ieder wonder wordt de ontstaansgeschiedenis beschreven, compleet met gedetailleerde tekeningen en stap-voor-stapafbeeldingen. De vele feiten, statistieken en praktische reisinformatie maken het boek compleet. Een must have met het keurmerk van Lonely Planet!

Uittreksel


Blz. 6: Onze Wonderbare Wereld

Het avontuur lokt en we reizen daarom graag. Bezoek de opmerkelijkste plekken en gebouwen ter wereld en ervaar de mysterieuze kracht van al die wonderen. - Door Dan Cruickshank
 
Beelden van wonderbaarlijke plekken op aarde leiden vaak jarenlang een sluimerend bestaan in ons bewustzijn: ze intrigeren en zijn bekend en geheimzinnig tegelijkertijd. Als je zo'n bijzondere plek in het echt ziet, beleef je een van de gedenkwaardigste ogenblikken van je leven. Een reis kan bijna een soort pelgrimage zijn, een zoektocht naar inspirerende en verrijkende ervaringen, waarbij de reiziger zich verbonden voelt met plaatsen en culturen uit heden en verleden. In een wereld die soms verscheurd lijkt, kan reizen de kloof dichten en een klimaat van tolerantie voor andere gewoonten en overtuigingen scheppen: geen geringe opbrengst. Hoe avontuurlijker, individualistischer en moeizamer de reis, hoe meer je ervan opsteekt. Maar elke reis is zonder meer een verrijking.

Dit boek biedt informatie, inspiratie en ideeën voor reizen. Het is toegespitst op wereldwonderen en geeft in kort bestek alle benodigde informatie voor reizigers in spe: met deze kennis ben je klaar voor vertrek. Je kunt hiermee je bestemming kiezen en de reis uitstippelen. Als je over de voornaamste feiten beschikt, zul je wereldwonderen beter begrijpen en er meer van genieten.

Misschien vraag je je inmiddels af wat deze 'wonderen' inhouden en waarom juist deze bijzondere plaatsen gekozen zijn. Uiteraard is een term als 'wonderbaarlijk' geen absoluut begrip en geen objectieve, wetenschappelijke aanduiding: het is eerder een gevoelsmatige, poëtische omschrijving. Alles wat verrassend, raadselachtig en adembenemend is zou ik wonderbaarlijk willen noemen.

Een lijst van vijftig 'wonderen' is uiteraard enigszins subjectief en de beschrijvingen kunnen ook niet altijd even exact zijn, vooral wat raadselachtige scheppingen uit het grijze verleden betreft, zoals Stonehenge, de Piramide van Cheops, de beelden op Paaseiland en de Nazcalijnen: oorsprong, doel, betekenis en de gebruikte technieken zijn in veel gevallen nog steeds onduidelijk.

Het waas van geheimzinnigheid dat sommige wonderen in dit boek omgeeft, maakt ze des te fascinerender. Van sommige wonderen nemen we aan dat we ze nooit volledig zullen kunnen doorgronden. Grote natuurwonderen als het poollicht of het Great Blue Hole herinneren ons aan onze menselijke beperkingen. Deze vingerwijzingen uit het uitgestrekte, schitterende, geheimzinnige en onvatbare heelal doen ons beseffen hoe nietig en onbeduidend onze verlangens zijn.

Dat geldt in mindere mate voor de wonderwerken die de mens tot stand heeft gebracht. Ze kunnen adembenemend of raadselachtig zijn, maar wetenschappelijk onderzoek (of briljante ingevingen) zal uiteindelijk alle raadselen omtrent hun constructie oplossen. Fascinerend zijn ze zeker. Juist omdat er nog steeds geen antwoord is op de vele vragen omtrent sommige schep-pingen uit het verleden, voel ik me onweerstaanbaar aangetrokken tot reizen naar verre streken, waar ik deze wonderen in werkelijkheid kan aanschouwen.

Bijna alle wereldwonderen in dit boek heb ik onderzocht en vele vond ik verrassend en tot de verbeelding sprekend. Misschien is dat nu juist waar het om draait: we proberen de geheimen van deze wonderen te doorgronden maar eigenlijk willen we er ons het liefst over blijven verbazen.

Ik kan me nog goed mijn eerste aanblik van de Piramide van Cheops herinneren. Ik had er natuurlijk foto's van gezien, maar pas toen ik eroverheen had geklauterd en hem vanbinnen had gezien,ervoer ik de wonderlijke uitwerking. De piramide is met onvoorstelbaar vakmanschap en wiskundige precisie gemaakt, en dat op gigantische schaal. Hij beslaat een oppervlak van 4,8 ha en is opgebouwd uit bijna 2,5 miljoen kalksteenblokken, maar de afwijking is miniem. Het maximale verschil in de exacte lengte van de vier zijden is 4,4 cm en de verschillen in hoogte vanaf de hoekpunten bedraagt minder dan 2,1 cm. De Koningskamer in het inwendige is gevormd door gigantische, loodzware granietblokken met volmaakt rechte randen en voegen van minder dan 0,5 mm dikte. Hoe speelden de bouwers uit de bronstijd het klaar om zo'n fraai stukje precisiewerk te leveren? En waarom deden ze zoveel moeite om het zo perfect te krijgen? Ik had gelezen over de bouw van de piramiden, maar pas toen ik deze enorme, ingenieuze constructies met eigen ogen zag, werd theorie praktijk en tastbare werkelijkheid. Dat is wat reizen de moeite waard maakt.

Op Paaseiland had ik net zo'n gevoel van openbaring. Pas toen ik de mooi in hun natuurlijke omgeving zag, op dit rotsachtige, geïsoleerde eilandje midden in de oceaan, kon ik de uitwerking van deze unieke beelden met hun sacrale functie ten volle appreciëren. En pas toen ik zag hoe beeldenstormers in een vlaag van waanzin de moai hadden omvergeworpen en verwoest, voelde ik wat een ramp er had plaatsgevonden op dit eiland. Ik zag onvoltooide moai, achtergelaten in de steengroeve of onderweg naar hun plaats van bestemming, en moai die van hun podium waren gestoten en waarvan de ogen van obsidiaan waren uitgestoken. Waarom waren deze wonderbaarlijke, goddelijke beelden veronachtzaamd en ontwijd, ogenschijnlijk door dezelfde mensen die ze hadden gemaakt? Inmiddels zijn veel moai weer overeind getrokken: deze raadselachtige, machtige beelden zijn een onlosmakelijk onderdeel van het landschap geworden en bieden een spectaculaire aanblik.

De omgeving is ook van doorslaggevend belang voor de volledige waardering van veel moderne bouwwerken. De Burj Khalifa ziet er op een foto al indrukwekkend uit, maar de aanblik van de ranke, rijzige toren vanuit de woestijn van Dubai is ronduit adembenemend. Waarom staat 's werelds hoogste bouwwerk uitgerekend hier? Het antwoord op deze eenvoudige vraag vergt een goed begrip van de moderne wereld en het Midden-Oosten. Ik vroeg het aan een lid van de koninklijke familie, het brein achter de bouw van de toren. Hij antwoordde simpelweg: 'Waarom niet?'

Als ik terugdenk aan mijn eigen reizen langs vele wereldwonderen is het waarschijnlijk de onverwachte verbanden dwars door tijd en ruimte die uiteindelijk de meeste indruk maken. Dit boek geeft enkele voorbeelden van zulke onwaarschijnlijke connecties. Zelf heb ik nog niet de verbazingwekkende Large Hadron Collider (LHC) gezien, de 'grote hadronenbotser' die zich uitstrekt over een ondergrondse cirkel van 27 km omtrek, ten zuiden van Genève, onder de Frans-Zwitserse grens. Met deze ondergrondse deeltjesversneller wordt onderzoek gedaan naar elementaire deeltjes en hoge-energiefysica, waardoor men het antwoord hoopt te vinden op fundamentele vraagstukken over de natuurkunde en het ontstaan van het heelal. Wie ziet niet de overeenkomst tussen dit 21e-eeuwse wonderwerk en de raadselachtige oude creaties als de duizenden Nazcalijnen in het woestijnlandschap, Stonehenge of - daar is hij weer - de Piramide van Cheops. Deze bouwwerken, met hun ogenschijnlijke nauwkeurige volmaaktheid, worden vaak gezien als mysterieuze wetenschappelijke werktuigen. Kan de deeltjesversneller bij Genève misschien inzicht geven in de hun oorsprong en betekenis?

Wie meer wil weten over de grootste wonderen ter wereld kan er het best op uit trekken en ze met eigen ogen aanschouwen. Dit boek zal je zeker de benodigde inspiratie en informatie bieden. En dan: op reis!

Recensie

door Tsenne Kikke

Dit boek is een échte aanrader! Erin werden twee soorten van wonderen bijeengebracht, zijnde: natuurwonderen en bouwkundige, een 50-tal in totaal. Per bijzondere plek krijg je info over de ontstaansgeschiedenis en belangrijke wetenswaardigheden. Hoe je ter plaatste kan geraken wordt ook meegegeven.  Belangrijk!  Want weet jij in een-twee-drie hoe je naar de helderblauwe meren van Band-e amir in Afghanistan moet reizen? Opgepast, de locatie van de Hyperion en nog andere van de hoogste bomen ter wereld staan niet vermeld.  En dit om het ecosysteem niet te verstoren. Wat de omgeving van al die prachtige bouwsels nog te bieden heeft lees je in het onderdeel ‘Er is meer te zien’.

Deze uitgave is rijkelijk bedeeld qua foto’s, kaarten en praktische reisinformatie. Wat wordt het? Ga je voor de Nazcalijnen van Peru, de kerk van St. Joris in Ethiopië, of voor de Burj Khalifa in de Verenigde Arabische  Emiraten? Aan jou de keuze!

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht