ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Parijs 'Wat & Hoe' Reisgids

Originele titel: Spiral Guide Paris

Teresa Fisher

Parijs 'Wat & Hoe' Reisgids Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 305 gram
Aantal Pagina's: 214
ISBN: 90-215-5521-2
ISBN-13: 978-90-215-5521-8
Categorie: Reisgidsen
Richtprijs: € 16,95

Korte Inhoud


De stad Parijs doet velen wegdromen, het is niet voor niets de stad van de liefde. Want wie verliest niet zijn hart tijdens een wandeling langs de Seine of bij het zien van alle prachtige, indrukwekkende gebouwen? Het mondaine, imposante en kunstzinnige karakter van de stad oefent een grote aantrekkingskracht uit op iedereen die er komt. Parijs staat dan ook voor genieten; van mode, kunst of van de vele parken en cafés die de stad te bieden heeft. Deze vernieuwde Wat & Hoe Onderweg reisgids is speciaal geschreven voor mensen die er graag op uit trekken, voor actieve reizigers met een interesse in cultuur. Het hoofdstuk Magazine laat je kennismaken met de bijzonderheden van de bestemming, aan de hand van de praktische tips kun je je vakantie of stedentrip plannen, per streek of wijk vind je een overzicht van de hoogtepunten en andere bijzondere bezienswaardigheden, en met de routes (wandelen, fietsen of met de auto) kun je meteen op pad. Compleet met adresjes om te logeren of te eten, insider tips voor verrassende activiteiten én duidelijke plattegronden en overzichtskaarten.

De Wat & Hoe Reisgids Parijs bevat de volgende hoofdstukken:
• Het magazine
• Je draai vinden
• Van de Eiffeltoren naar St.- Germain
• Het Quartier Latin en de eilanden
• Van het Louvre naar de Arc de Triomphe
• Le Marais en de Bastille
• Montmartre
• Uitstapjes
• Wandelingen en tochten
• Praktische informatie
• Kaarten en plattegronden

Uittreksel


Blz. 18: KUNST EN KUNSTENAARS - De Tweede Revolutie

Parijs trok voor het eerst op grote schaal kunstenaars aan onder koning Lodewijk XIV en bleef daarna groeien als de kunstzinnige wieg van Europa. Parijs was ook de bakermat voor belangrijke bewegingen in de kunstgeschiedenis.

Door het schilderij dat Claude Monet in 1873 schilderde, 'Impression, soleil levant', ontstond de term impressionisme. Hoewel het ook werd toegeschreven aan het slechte zicht van Monet, legde deze stijl van schilderen de nadruk op licht en beweging, in plaats van harde lijnen of realistische portretten. Het impressionisme veroverde de Parijse kunstwereld stormachtig. Vaak vergezeld van vrienden en voormalige studenten als Pierre-Auguste Renoir, Frédéric Bazille en Alfred Sisley, schilderde Monet buiten. Uiteindelijk vertrok hij naar een pittoresk landhuisje in Giverny. De wereldberoemde waterlelie-schilderijen werden hier afgemaakt.

In diezelfde periode verbaasde Auguste Rodin de wereld met zijn mode benadering van de beeldhouwkunst. In plaats van het uitbeelden van een fysiek of mythisch ideaal, maakte hij zeer realistische marmeren en bronzen beelden. Zijn vroege werken, De 'bronzen eeuw' en 'Johannes de Doper', hielpen om zijn naam te vestigen als beeldhouwer. 'De kus' en 'De denker' zijn Rodins beroemdste werken.

Verder dan impressionisme

Paul Gauguin ging in zijn werken nog iets verder dan het impressionisme, net als zijn vrienden Henri de Toulouse-Lautrec en Vincent van Gogh. Zij gaven de voorkeur aan felle kleuren, exotische beelden en vaak opvalle onrealistische vormen. Vooral Toulouse-Lautrec is in één adem te noemen met Montmartre en de danseressen van de Moulin Rouge aan het eind van de 19e eeuw.

Hierna volgde aan het begin van de 20e eeuw, kort maar krachtig, het fauvisme. Geleid door Henri Matisse en André Derain gebruikte deze kunststroming niet langer de traditionele, flatterende kleuren, maar gebruikte zij olijfgroene highlights, karmozijnrood en oranje. Kunstcritici en het kunstminnende publiek vonden het fauvisme eerst kunst op het randje van krankzinnigheid, maar naarmate meer kunstverzamelaars werken begonnen te kopen, veranderde die mening.

Recensie

door Tsenne Kikke

Wanneer je Parijs beter leert kennen, zul je ontdekken dat deze prachtige stad vele gezichten heeft. Naast weidse vergezichten en indrukwekkende pleinen en boulevards heeft Parijs ook pittoreske dorpse wijken, zoals Saint-Germain-des-Prés, de Marais of Montmartre, waar kronkelende steegjes je naar romantische, half verborgen pleintjes voeren. Parijs is een compacte, dichtbevolkte stad en het levenstempo ligt er hoog. Gelukkig zijn er ook rustige plekken, ideaal om even bij te komen na een drukke winkelmiddag of na een bezoek aan het Louvre.

De populaire 'Wat & Hoe-reisgidsenreeks' bestaat uit verschillende soorten gidsen met ruim 60 bestemmingen. Deze gidsenserie wordt uitgegeven door Kosmos Uitgevers, een onderdeel van de Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep bv.

De ‘’Wat & Hoe’reisgidsen’ vertellen u waar u moet zijn. Hier vindt u het allerbeste van een bestemming in perfect geplande dagen bijeengebracht. Daarnaast vindt u allerlei wetenswaardigheden over de leukste plekjes, de beroemdste bezienswaardigheden en andere niet te missen zaken, wát moet je zien, hóe je het moet zien en hoe je ellenlange rijen voorkomt. Een geslaagde reis gaat ook over eten en drinken, winkelen en uitgaan.

Gedetailleerde kaarten, duidelijke informatie en goede dagindelingen maken de ‘Wat & Hoe’-gidsen’ bijzonder populair bij jong en oud. In deze gidsen vindt u tevens de beste adressen – laat u verrassen door de excellente keuze van deskundigen!

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht