ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Zweden 'Wat & Hoe' Reisgids

Originele titel: Spiral Guide Sweden

Margot Eggenhuizen

Zweden 'Wat & Hoe' Reisgids Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 16,95 gram
Aantal Pagina's: 206
ISBN: 90-215-5487-9
ISBN-13: 978-90-215-5487-7
Categorie: Reisgidsen
Richtprijs: € 306

Korte Inhoud


Zweden is een uitbundige verzameling van landschappen, culturen en klimaten. Tussen de vlakke fruitstreek in het zuidelijke puntje en de noordelijke mijnstad Kiruna in Zweeds Lapland liggen niet alleen moderne steden als Stockholm en Göteborg, maar ook ontelbaar veel meren, uitgestrekte bossen, Nationale Parken, bergen en indrukwekkende archipels. De natuur zorgt voor culturele tradities als het dansen rond de meiboom tijdens midzomer, en met wat geluk ben je toeschouwer van spectaculaire verschijnselen als de middernachtzon of het noorderlicht.

Niet missen: Stockholm is gebouwd op veertien eilanden die allemaal een andere sfeer uitstralen. Södermalm is hip, Gamla Stan historisch, Djurgården groen, Östermalm chique, Norrmalm cultureel. Maar in Stockholm draait het niet alleen om het centrum, ook de archipel, skärgård, is kenmerkend voor Stockholm. Deze scherenkust bestaat uit naar schatting 30.000 eilanden en rotsformaties in de Oostzee. Het zijn populaire bestemmingen voor wisselende dagtrips, van flaneren tussen de luxe villa’s en ontspannen op het terras tot zwemmen in de Oostzee.

 De reisgids ‘Wat & Hoe Onderweg’ Zweden bevat de volgende hoofdstukken:

- Het magazine, onder andere over natuur, eten en seizoenen
- Je draai vinden
- Zuid-Zweden, o.a. Malmö, Småland en Öland
- West-Zweden, o.a. Göteborg en de kust
- Stockholm, Uppsala en Gotland
- Midden-Zweden, o.a. Värmland en Höga Kusten
- Noord-Zweden, o.a. de nationale parken
- Wandelingen en tochten
- Praktische informatie en kaarten

Uittreksel


Blz. 6: Beschermde wildernis

Zweden was in 1910 het eerste Europese land dat een aantal natuurgebieden als nationaal park bestempelde, om zo planten en dieren extra te beschermen. Dat wil overigens niet zeggen dat je deze gebieden niet mag betreden. Dankzij het allemansrecht kun je vrij door de natuur trekken en mag je zelfs wildkamperen.

Het Zweedse allemansrätten — het allemansrecht — is ideaal voor natuurliefhebbers. Het recht vindt zijn oorsprong in middeleeuwse, provinciale wetten en geeft iedereen het recht om vrij in de natuur rond te zwerven, bessen te plukken, een tent op te zetten of te kanoën. Er zijn uitzonderingen — zoals beschermde natuurgebieden, vogelbroedweides en privétuinen — maar het biedt bijzonder veel mogelijkheden om een mooie route uit te stippelen of je op letterlijk onbetreden paden te begeven. Niet alleen in het ongerepte hoge noorden, maar ook in het dichtbevolktere zuiden van het land. Er is wel een 'tegenprestatie': je dient de natuur niet te verstoren en de plek netjes en schoon achter te laten. Zo blijft de natuur natuur en worden dieren zo min mogelijk gestoord.

Veel dieren leiden sowieso een teruggetrokken bestaan. Vooral de eland is schuw. Er bevinden zich in heel Zweden tussen de 300.000 en 400.000 elanden, maar zelfs na een lange reis is het mogelijk om er niet één gezien te hebben. Door het hele land vind je elandboerderijen waar je tamme elanden kunt bekijken, maar niets is zo speciaal als een spontane ontmoeting met de 'koning van het bos'. Het einde van de dag, tijdens de schemering, is vaak de periode waarin je de meeste kans maakt om er een te spotten.

Anders dan de elanden zijn de rendieren in het midden en noorden van het land lang niet zo schuw, en moet je de motor soms een paar minuten uitzetten omdat de dieren de weg blokkeren en op hun gemak naar de overkant sjokken. De rendieren lijken in het wild te grazen, maar zijn vrijwel allemaal eigendom van de Samen in het midden en noorden van het land. Al zo'n tienduizend jaar vormen de rendieren hun belangrijkste bron van inkomsten en reisden de Samen als nomaden met hun dieren mee. Sinds de vorige eeuw heeft er een moderniseringsslag plaatsgevonden en zijn steeds meer Samen overgegaan op andere beroepen en hebben zich permanent in
Zweedse dorpen gevestigd. De rendierhouders die hun kuddes nog    voor 12% uit bergen en rotsen naar andere graalgebieden verplaatsen, doen dat tegenwoordig op moderne manieren: met de sneeuwscooter, motor of zelfs met behulp van een helikopter.   

Recensie

door Tsenne Kikke

De populaire 'Wat & Hoe-reisgidsenreeks' bestaat uit verschillende soorten gidsen met ruim 60 bestemmingen. Deze gidsenserie wordt uitgegeven door Kosmos Uitgevers, een onderdeel van de Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep bv.

De ‘’Wat & Hoe’reisgidsen’ vertellen u waar u moet zijn. Hier vindt u het allerbeste van een bestemming in perfect geplande dagen bijeengebracht. Daarnaast vindt u allerlei wetenswaardigheden over de leukste plekjes, de beroemdste bezienswaardigheden en andere niet te missen zaken, wát moet je zien, hóe je het moet zien en hoe je ellenlange rijen voorkomt. Een geslaagde reis gaat ook over eten en drinken, winkelen en uitgaan.

Gedetailleerde kaarten, duidelijke informatie en goede dagindelingen maken de ‘Wat & Hoe’-gidsen’ bijzonder populair bij jong en oud. In deze gidsen vindt u tevens de beste adressen – laat u verrassen door de excellente keuze van deskundigen!

Wat & Hoe Onderweg', de reisgids voor een actieve en culturele vakantie maakt reizen tot een plezier!

* Inspirerende achtergrondartikelen om in de stemming te komen.

* Duidelijke indeling op kleur.

* Uitgebreide informatie over de bezienswaardigheden.

* Allerlei tips om de massa voor te blijven.

* Makkelijk te volgen tochten met gedetailleerde plattegronden en kaarten.

* Selectie van de beste restaurants, eetcafés en hotels. Winkelen, entertainment en uitgaan.

* Duidelijke kaarten bieden een totaaloverzicht van de bestemming.

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht