ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ierland 'Wat & Hoe' Reisgids

Originele titel: Spiral Guide Ireland

Christopher Sommerville

Ierland 'Wat & Hoe' Reisgids Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 16,95 gram
Aantal Pagina's: 206
ISBN: 90-215-5486-0
ISBN-13: 978-90-215-5486-0
Categorie: Reisgidsen
Richtprijs: € 305

Korte Inhoud


Ierland staat bekend om Guinness, paarden, regen en een bepaalde magie die je niet onberoerd zal laten. Maar vooral staat het bekend om de Craic, wat zoveel betekent als plezier hebben. Ingrediënten: muziek, gelach, een groep mensen bij elkaar, een vleugje onenigheid en een snufje onzin. In ierland kun je het overal tegenkomen, dus ontspan en geniet van het moment.

Wat & Hoe Onderweg', de reisgids voor een actieve en culturele vakantie maakt reizen tot een plezier!

* Inspirerende achtergrondartikelen om in de stemming te komen.

* Duidelijke indeling op kleur.

* Uitgebreide informatie over de bezienswaardigheden.

* Allerlei tips om de massa voor te blijven.

* Makkelijk te volgen tochten met gedetailleerde plattegronden en kaarten.

* Selectie van de beste restaurants, eetcafés en hotels. Winkelen, entertainment en uitgaan.

* Duidelijke kaarten bieden een totaaloverzicht van de bestemming.

Uittreksel


Blz. 6: FAILTE IRELAND - WELKOM IN IERLAND

In de afgelopen twee decennia heeft Ierland ingrijpende veranderingen doorgemaakt. Het gemoedelijke, landelijke Ierland is een modern Europees land geworden. De oude stereotypen hebben afgedaan; Ierland verwelkomt de moderniteit met behoud van zijn geschiedenis en identiteit.

Generaties lang is Ierland afgeschilderd als wild, onbeschaafd en achterlijk, een beeld dat door onderdrukking en armoede in stand werd gehouden. De 19e eeuw bracht emancipatie voor de rooms-katholieken in Groot-Brittannië, maar Ierland werd geteisterd door de Grote Hongersnood. Terwijl de Ieren opkrabbelden, roerde het Ierse nationalisme zich en begon de opmars naar zelfbestuur.
De Republiek Ierland kreeg zelfbestuur en toen onafhankelijkheid, maar kon zich met moeite moderniseren en onderhouden. Het geweld in Noord-Ierland spleet de samenleving en isoleerde het gebied van zowel het Verenigd Koninkrijk als Ierland. Ierland werd in 1973 lid van de Europese Unie, maar pas in de jaren '90 vonden er belangrijke veranderingen plaats. De overheid bevorderde het tempo van de veranderingen door buitenlandse investeringen aan te moedigen en de scholing te verbeteren. In het begin van de 21e eeuw waren Dublin, Cork, Galway en zelfs Belfast veranderd van arme steden in bruisende Europese steden.

Bloei en crisis

De zogenoemde Keltische Tijger mag de Republiek Ierland dan een hausse aan investeringen hebben opgeleverd, hij bracht ook veel overspeculatie met zich mee, en nu ondervindt het hele land de gevolgen. Aan het eind van het eerste decennium van de 21e eeuw zijn de zware tijden terug; recessie, banenverlies en dalende huizenprijzen lieten hun sporen na. Door de sterke euro en de hoge prijzen in de republiek gingen veel mensen naar Noord-Ierland om goedkopere artikelen te kopen, vooral alcohol, al nam deze trend af in 2010, toen de euro weer zwakker was en de verkoop van spotgoedkope alcohol in het Verenigd Koninkrijk werd verboden.

In Noord-Ierland werd de verandering gestimuleerd door het Goede Vrijdagakkoord en het economisch hoogtij in het Verenigd Koninkrijk; een groter deel van de Noord-lerse bevolking kreeg meer welvaart en het grootste deel van de samenleving heeft nu belangen in de maatschappij en wil niet meer terug naar vroeger.

Modern Ierland

Ondanks de terugval, is Ierland voorgoed veranderd. In de steden is een keur aan moderne eetgelegenheden en boetiekhotels te vinden, de dorpen hebben hun bedaardere tempo en de turfvuren. Het opvallendst is wel dat Ierland toegankelijker is geworden, dankzij het netwerk van autowegen en snelwegen die nu door het land lopen, van Cork en Galway tot Dublin en noordwaarts tot Belfast.

Recensie

door Tsenne Kikke

De populaire 'Wat & Hoe-reisgidsenreeks' bestaat uit verschillende soorten gidsen met ruim 60 bestemmingen. Deze gidsenserie wordt uitgegeven door Kosmos Uitgevers, een onderdeel van de Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep bv.

De ‘’Wat & Hoe’reisgidsen’ vertellen u waar u moet zijn. Hier vindt u het allerbeste van een bestemming in perfect geplande dagen bijeengebracht. Daarnaast vindt u allerlei wetenswaardigheden over de leukste plekjes, de beroemdste bezienswaardigheden en andere niet te missen zaken, wát moet je zien, hóe je het moet zien en hoe je ellenlange rijen voorkomt. Een geslaagde reis gaat ook over eten en drinken, winkelen en uitgaan.

Gedetailleerde kaarten, duidelijke informatie en goede dagindelingen maken de ‘Wat & Hoe’-gidsen’ bijzonder populair bij jong en oud. In deze gidsen vindt u tevens de beste adressen – laat u verrassen door de excellente keuze van deskundigen!

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht