ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Frankrijk Reisgids - National Geographic

Originele titel: The National Geographic Traveler France

Rosemary Bailey

Frankrijk Reisgids - National Geographic Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 780 gram
Aantal Pagina's: 398
ISBN: 90-215-5429-1
ISBN-13: 978-90-215-5429-7
Categorie: Reisgidsen
Richtprijs: € 24,95

Korte Inhoud


Wereldwijd nemen experts van National Geographic een kijkje achter de schermen en dringen door tot de kern van de cultuur, de geschiedenis en het volk van een land. Dankzij National Geographic Reisgidsen kan hun ervaring de jouwe worden.

DE REIS INDELEN, een uitgebreide kennismaking met Frankrijk, zodat je je reis op je eigen wensen en interessegebieden kunt afstemmen.

ERVAAR unieke belevenissen, zoals een middeleeuws kasteel bouwen, zelf parfum maken, de Parijse vlooienmarkten bezoeken, en het leven op een chateau ervaren.

INSIDER TIPS van de schrijvers en fotografen van National Geographic, maar ook van plaatselijke deskundigen, over hun favoriete plekjes, praktische za­ken en veel meer.

WANDELINGEN EN AUTOTOCHTEN, voorzien van duidelijke kaartjes, waar­onder het Quartier Latin in Parijs, de Elzasser wijnroute, de kastelen langs de Loire, Bourgognes goudkust en de Dordogne.

EXCURSIES BUITEN DE GEBAANDE PADEN, zoals naar de watervallen in de Jura, een treinreis door de Pyreneeën en dineren in een grotrestaurant.

NIET MISSEN bij elk hoofdstuk vind je verwijzingen naar nadere informatie over sterk aanbevolen bezienswaardigheden en activiteiten.

PRACHTIGE KLEURENFOTO'S EN HANDIGE KAARTEN maken het eenvoudig te kiezen, je reis uit te stippelen en overal het mooiste te zien.

Uittreksel


Blz. 70: De cafés van Parijs

Parijzenaars gaan graag naar een café: hier ontmoeten ze hun vrienden, bespreken ze het dagelijks leven en kijken ze naar voorbijgangers. Voor sommige mensen is het café bijna hun tweede huis. Veel Parijse cafés dienden als trefpunt waar kunstenaars en intellectuelen van gedachten konden wisselen. De traditionele cafécultuur is nog altijd levend, al hebben de laatste jaren wel wat cafés hun deuren moeten sluiten.

Historische cafés

In 1686 opende het eerste café in Parijs zijn deuren: Le Procope dat zich vestigde op de linkeroever. Het werd weldra de ontmoetingsplaats voor acteurs van de Comédie-Française, later gevolgd door de filosofen Voltaire en Rousseau, de revolutionairen Danton, Robespierre en Marat en in de 19e eeuw schrijvers als Balzac en Hugo. Le Procope bestaat nog steeds als klassiek restaurant (13 rue de lAncienne Comédie, tel. 01 40 46 79 00, www.procope.com) met zalen vol elegante stoelen, kroonluchters en spiegels.

Aan de grands boulevards uit de 19e eeuw begon het caféleven te verschuiven naar de trottoirs. Een van de eerste cafés met terras was Café de la Paix (12 boulevard des Capucines, tel. 01 40 07 36 36), dat de pracht van het Tweede Keizerrijk ademt. Parijzenaars zitten graag buiten op een terras om te zien en gezien te worden. 's Zomers is het uiteraard druk op de terrassen maar ook op een grauwe winterdag strijken mensen graag neer op het terras.

In de jaren 20 van de vorige eeuw week de artistieke wereld uit naar Montparnasse, waar de baanbrekende fotograaf Man Ray, de controversiële schrijver Henry Miller en andere Amerikaanse kunstenaars een drietal cafés bezochten. La Rotonde (105 boulevard du Montparnasse, tel. 01 43 26 48 26, www. rotondemontparnasse.com), met uitzicht op de Opéra, is nog steeds een traditionele brasserie met een groot terras, fluwelen zitjes en perfecte bediening. De specialiteiten van het huis zijn steak tartare en verse oesters. Le Dóme (108 boulevard du Montparnasse, tel. 01 40 47 04 91), ook zo'n Parijs instituut, heeft een mooi terras achter glas: perfect om de voorbijgangers gade te slaan. Het derde café van de Amerikaanse kunstenaars was Le Select (99 boulevard du Montparnasse, tel. 01 42 22 65 27), ideaal om te brunchen.

In 1939 was Picasso vaste klant in Café de Flore (172 boulevard St.-Germain, tel. 01 45 48 55 26, www.cafe-de-flore.com), later gevolgd door Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir. Sartre ontwikkelde zijn ideeën over het existentialisme gedurende de vele uren die hij hier samen met De Beauvoir doorbracht, van 's ochtends vroeg tot diep in de nacht. Het is nog steeds een populair café, waar op de bovenverdieping toneelstukken worden opgevoerd.

Vlakbij ligt Les Deux Magots (6 place St. Germain, tel. 01 45 48 55 25, www. lesdeuxmagots.com), genoemd naar de twee beeldjes van Chinese mandarijnen op een zuil: oorspronkelijk was op deze plaats een zijdewinkel gevestigd. Les Deux Magots trok belangrijke schrijvers en intellectuelen als Ernest Hemingway, André Breton en André Gide. Het café is nog steeds erg in trek bij Parijzenaars en toeristen.

Nieuwe cafés

Ook nieuwe cafés houden de oude tradities in ere. Sommige trekken met hun artistieke interieur een al even artistiek publiek. Café Beaubourg (100 rue de St.-Martin, 01 48 87 64 96) op het plein voor het Centre Georges Pompidou is ontworpen door Christian de Pontzamparc: het is een trefpunt voor kunstenaars, kunstcritici en galeriehouders.

Op de linkeroever is La Palette (43 rue de Seine, tel. 01 43 26 68 15, www.cafelapaletteparis. com) populair onder studenten aan de École des Beaux-Arts. Oude en deftige Parijzenaars komen hier ook om gezien te worden. 's Zomers is het lommerrijke terras erg in trek.

Een heel populair café om mensen te kijken is Café Marly (93 rue de Rivoli, tel. 01 49 26 06 60) met zijn overwelfde terras op de binnenplaats van het Louvre, met uitzicht op de piramide: prijzig maar de moeite waard (alleen al voor de stijlvolle toiletten).

Aan het andere eind van het spectrum bevinden zich de buurtcafés. Momenteel heel trendy zijn de cafés en andere uitgaansgelegenheden in de Rue Oberkampf richting Belleville. Bezoek bijvoorbeeld het Café Charbon uit de belle epoque (109 rue Oberhampf, tel. 01 43 57 55 13) of Cannibale Café (93 me Oberkampf, tel. 01 49 29 95 59).

Buurtcafés

Sommige eenvoudige cafés richten zich op werkende mensen die hier een snelle lunch bestellen en buurtbewoners die er 's avonds komen eten. Rond Montmartre en Pigalle zijn er veel van dit soort cafés. De meeste openen 's ochtends vroeg hun deuren en serveren Parijzenaars die op weg zijn naar hun werk een traditionele grand crème (koffie verkeerd) met een croissant. In de loop van de dag schenken ze ook wijn, bier, pastis (anijsdrank) en uiteraard espresso (Parijzenaars gebruiken alleen 's ochtends melk in hun koffie). De drankjes zijn het goedkoopst au bar (staand aan de bar), iets duurder en salle (aan een tafeltje binnen) en nog duurder aan een tafeltje op het terras, maar dat mag geen bezwaar zijn als u de echte Parijse sfeer wilt opsnuiven: het traditionele caféleven is een belevenis.

Recensie

door Tsenne Kikke
Reis door Frankrijk onder begeleiding van National Geographic - sinds 1888 wereldwijd geroemd voor haar expedities, ontdekkingen en onderzoek. Deze exclusieve reisgids - met sublieme fotografie - neemt u mee naar de bekende en minder bekende bezienswaardigheden. De selectie is uniek en biedt u de kans om het land te bereizen zoals dat nog nooit met een reisgids mogelijk was.

- Uitgebreide plaatsbeschrijvingen en diepgaande achtergrondinformatie

- Speciale reportages over geschiedenis, cultuur en hedendaags leven.

- Prachtige kleurenfoto's.

- Gedetailleerde plattegronden.

- Uitgezette wandelingen en autotochten.

- Exclusief voor deze serie vervaardigde tekeningen en dwarsdoorsnedes.

- Duidelijk en eenvoudig in gebruik.

- Uitgebreide praktische informatie, adressen van hotels, restaurants en winkels.

- Uitvoering:paperback met flappen

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht