ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Portugal 'Wat & Hoe' Reisgids

Originele titel: Spiral Guide Portugal

Tony Kelly

Portugal 'Wat & Hoe' Reisgids Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 300 gram
Aantal Pagina's: 208
ISBN: 90-215-5392-9
ISBN-13: 978-90-215-5392-4
Categorie: Reisgidsen
Richtprijs: € 16,95

Korte Inhoud


Portugal heeft voor elke reiziger wat wils: van 960 kilometer strand tot adembenemende bergen, chique winkelstraten, tradotionele feesten en een obsessie voor voetbal. En uiteraard met Lissabon als één van de kleinste en meest sfeervolle hoofdsteden van Europa. Geniet van de Portugese keuken en van de heerlijke porto's en wijnen, of dompel jezelf onder in de melancholieke fado. De levendige sfeer van Portugal is het ontdekken waard.

De 'Wat & Hoe' Reisgids Portugal heeft een duidelijke indeling op kleur, is geschikt voor reizen met eigen vervoer en bevat, onder andere, de volgende hoofdstukken:
 
• Het magazine
• Je draai vinden
• Lissabon en omstreken
• Noord-Portugal
• Midden-Portugal
• De Alentejo
• De Algarve
• Wandelingen en tochten
• Praktische informatie
• Kaarten, plattegronden en een register

Uittreksel


Blz. 7: Portugal in de 21e eeuw

In het hedendaagse Portugal kun je je onderdompelen in de cafécultuur, golfen op uitstekende golfbanen, winkelen in de chique wijk Chiado in Lissabon, luieren op het strand en processies tijdens religieuze feesten meemaken.

Het 21e-eeuwse Portugal verandert snel. Deze dynamiek hangt samen met de toetreding tot de Europese Economische Gemeenschap (EEG, nu de Europese Unie (EU)) in 1986, toen Portugal met zijn nogal traditionele verleden brak. Sindsdien heeft het land de euro ingevoerd (in 2002), was het gastland van Europa's grootste voetbalcompetitie (EK 2004) en was het een aantal jaren de snelst groeiende economie van Europa, terwijl Portugal na het Verenigd Koninkrijk de langste werkdagen van de EU heeft en tot de landen met de laagste lonen hoort.

Economische malaise

Het economische tij keerde echter in de tweede helft van het decennium, met een grote staatsschuld en een lage productiviteit en groei in verband met de wereldwijde recessie. In 2011 was er veel weerstand tegen de voorgestelde bezuinigingsmaatregelen om het begrotingstekort aan te pakken, zoals belastingverhoging en korting op pensioenen, salarissen en werkloosheidsuitkeringen. Portugal was na Griekenland en Ierland het derde land dat financiële steun (€ 78 miljard) van de EU en het IMF kreeg. In november 2012 heeft Portugal toegezegd het tekort in 2013 terug te brengen tot 4,5 procent van het BBP.

Zonnige toekomst

Afgezien van de huidige economische problemen heeft Portugal de afgelopen decennia grote vooruitgang geboekt. De moderne luchthavens en treinstations verwelkomen jaarlijks zo'n 13 miljoen mensen uit de hele wereld. Tijdens een groot deel van de 20e eeuw was het land moeilijk bereikbaar voor de gemiddelde reiziger; nog in 1985 liep er slechts één autoweg tussen Porto en Lissabon en waren er nauwelijks wegen om de rest van het land te verkennen. Tegenwoordig zijn er tientallen nieuwe wegen aangelegd, die het binnenland toegankelijk maken en voorheen onbereikbare regio's verbinden met Lissabon en Spanje.

Naar aanleiding van de Expo '98 in Lissabon op de vijfhonderdste verjaardag van de reis naar India van de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama werd er veel gebouwd in de hoofdstad: bruggen, metrolijnen, wolkenkrabbers en winkelcentra. Daarnaast werd er voor het EK voetbal 2004 veel geld besteed aan de bouw van stadions en de renovatie van hotels. Een voorbeeld van de grootschalige stadsvernieuwing is Guimarães in Noord-Portugal, culurele hoofdstad van Europa 2012. Guimarães, ooit bekend om zijn textielindustrie, staat op de UNESCO-wereldgoedlijst en heeft een groeiend aanbod van stijlvolle restaurants, ateliers en cultuurcentra.

Recensie

door Tsenne Kikke
De 'Wat & Hoe'-gidsen zijn degelijke, praktische gidsen in een handig formaat gegoten, die je zullen helpen om de juiste weg te vinden bij het ontdekken van bepaalde landen, gebieden, steden, en zo meer. De 'Wat & Hoe'-reeks stelt alles ter beschikking van de toerist om van zijn reis een geslaagd avontuur te maken, en naast de reisgidsen bestaat er ook een reeks van 'Wat & Hoe'-taalgidsen.

En, nu we het over 'Wat & Hoe'-taalgidsen hebben: vanaf juli tot en met september 2013 krijg je er voor hetzelfde geld, zijnde: 16,95 euro, een Taalgids Portugees bij.

Deze volledig herziene editie van de vertrouwde 'Wat & Hoe' Portugees is weer flink verbeterd en bied je uitkomst in verschillende situaties. Met de gids in de hand zul je er zeker in slagen om duidelijk te maken wat je bedoelt. In de gids vind je per situatie een groot aantal mogelijke antwoorden (met de Nederlandse vertaling), die je aan jouw gesprekspartner kunt voorleggen.

Ook kun je met deze gids eigen zinnen maken met behulp van de woordenlijst achterin. Naast contacten met de lokale bevolking heb je te maken met opschriften, of korte teksten, die je wil begrijpen. Denk aan een menukaart, verkeersborden of het weerbericht in de krant. In veel hoofdstukjes is daarom een alfabetische lijst van termen opgenomen.

Bovendien kun je deze gids ook gebruiken als een eerste hulpmiddel bij het leren van de taal. Ten slotte vind je achterin deze 'Wat & Hoe'-taalgids handige lijstjes met dagelijkse uitdrukkingen die je uit het hoofd kunt leren.

Bestel dus jouw Portugal 'Wat & Hoe'-reisgids en jouw 'Wat & Hoe'-Portugees taalgids tijdig bij jouw boekhandel!

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht