ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Rome 'Wat & Hoe' Reisgids

Originele titel: Spiral Guide Rome

Tim Jepson

Rome 'Wat & Hoe' Reisgids Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 320 gram
Aantal Pagina's: 214
ISBN: 90-215-5391-0
ISBN-13: 978-90-215-5391-7
Categorie: Reisgidsen
Richtprijs: € 16,95

Korte Inhoud


Rome... Een wirwar van grootse ruïnes, afgebrokkelde muren, statige palazzi, torens en koepels: overal vind je de drie­duizendjarige geschiedenis van de stad terug. Bewonder de beeldhouw- en schilderkunst, ontdek de Italiaanse keuken in pizzaria's, trattoria's en gelateria, of duik in het moderne Rome, met zijn haute-couture en dure merken. Geniet bovenal van la dolce vita.

 'Wat & Hoe Onderweg', de reisgids voor een actieve en culturele vakantie maakt reizen tot een plezier!

* Inspirerende achtergrondartikelen om in de stemming te komen.

* Duidelijke indeling op kleur.

* Uitgebreide informatie over de bezienswaardigheden.

* Allerlei tips om de massa voor te blijven.

* Makkelijk te volgen tochten met gedetailleerde plattegronden en kaarten.

* Selectie van de beste restaurants, eetcafés en hotels. Winkelen, entertainment en uitgaan.

* Duidelijke kaarten bieden een totaaloverzicht van de bestemming.

Uittreksel


Blz. 6: De Eeuwige stad

Rome op het eerste gezicht is duizelingwekkend. Je ziet een wirwar van grootse ruïnes, afgebrokkelde muren, statige palazzi, torens en koepels. Overal zie je de ruim drieduizend jaar oude geschiedenis van de stad.

De geschiedenis van Rome valt in vier tijdperken uiteen: de 1200 jaar durende periode van het klassieke Rome met zijn mythische oorsprong en republikeinse deugden, gevolgd door de lange, gestage neergang van het Romeinse Rijk; de chaotische middeleeuwen, waarin het pausdom zich tijdelijk tot een religieus oppermachtig instituut ontwikkelde; pauselijk Rome van de 15de tot het einde van de 19de eeuw, toen Rome de hoofdstad werd van het verenigde Italië; en het moderne Rome, de stad die twee wereldoorlogen heeft doorstaan.

Klassiek Rome

Volgens de overlevering is Rome gesticht op 21 april 753 v.C. door Romulus en Remus, die werden gezoogd door een wolvin. Aangetoond is dat zich in de 9de eeuw v.C. een nederzetting op de Palatijn bevond. Deze nederzetting werd geregeerd door de Etrusken. Tegen de 5de eeuw v.C. was de Romeinse Republiek een feit. De regerende Senaat was ingesteld en de Romeinen waren druk bezig hun rijk uit te breiden. Hierbij stuitten ze op weerstand van twee andere grootmachten, de Carthagers en de Grieken, die echter werden verslagen door de almaar groeiende Romeinse legers.

Tegen 100 v.C. waren deze legers machtiger dan de Senaat, waardoor leiders als Julius Caesar, Marcus Antonius en Augustus hun opmars konden maken. In 68 v.C. kreeg Vespasianus, die aan het hoofd stond van het Flavische geslacht, de macht in handen. Hiermee werd een gouden eeuw ingeluid, een periode die Rome vrede en voorspoed bracht. De stad was enorm, met indrukwekkende gebouwen en een bevolking van zo'n anderhalf miljoen mensen.

De tijd van voorspoed hield echter niet aan en na de dood van Marcus Aurelius in 180 v.C. begon het Rijk barsten te vertonen. De kosten om het te beschermen liepen uit de hand en in de tijd dat het Rijk vanuit

Constantinopel werd geregeerd (303-367) concentreerden de keizers zich vrijwel uitsluitend nog op het bewaken van de grenzen ervan, waarbij de stad Rome aan zijn lot werd overgelaten. De weg voor de barbaren was geëffend en in 410 werd Rome geplunderd door de Visigoten. In 476 werd de laatste keizer afgezet door een Germaans opperhoofd.

Middeleeuws Rome

Omringd door sporen van vergane glorie trok de bevolking zich in de 6de eeuw terug achter de restanten van de Romeinse vestingen. De regering hield op te bestaan en het bestuurlijke vacuüm werd gevuld door de pausen, de enige personen van autoriteit in deze donkere tijden. Paus Stefanus II ging een verbond aan met Karel de Grote en zijn Franken,waardoor Karel de Grote tot de eerste heilige Romeinse Keizer werd. Dit leek een slimme zet, maar bracht in de daaropvolgende eeuwen uiteindelijk niets dan ellende, omdat pausen, monarchen en machtige families in een voortdurende strijd om de macht waren verwikkeld.

Dit culmineerde in 1084 toen paus Gregorius VII het opnam tegen de machtige keizer Hendrik IV, die Rome binnenviel, plunderde en in brand zette. 300 jaar later verergerde de situatie nog eens toen de Fransen hun eigen kandidaat-paus bekendmaakten. In de 69 jaar die volgden, zetelde de paus in Avignon. Pas in 1417 was er weer sprake van enige stabiliteit, toen paus Martinus V afkondigde dat de paus voortaan aan het hoofd van het stadsbestuur zou staan.

Pauselijk Rome

Nicolaas V was de eerste renaissancepaus. Onder zijn leiding veranderde Rome in een grootse, prachtige stad. Ten tijde van zijn opvolgers gaven kunstenaars, beeldhouwers en architecten de stad een nieuw gezicht, terwijl de pauselijke legers zorgden voor een gestage uitbreiding van het territorium van het pausdom. Hierdoor kwamen ze tegenover de Fransen en de Spanjaarden te staan, Europa's grootmachten.        

In 1527 lieten de Fransen de stad geplunderd, uitgemoord en brandend achter. De volgende pausen deden er alles aan het protestantisme te bestrijden en Rome om te toveren tot een indrukwekkende Europese metropool. Naast pelgrims kwamen er voor het eerst toeristen en in de 18de eeuw

was hedonistisch Rome, waar altijd wel een feest was, een niet te missen bestemming voor de rondreizende elite. In 1798 viel Napoleon binnen. Hij maakte van Rome een republiek die pas in 1814 werd teruggegeven aan Pius VII. Het opkomend nationalisme leidde in 1860 tot het uitroepen van het Koninkrijk Italië. Rome bleef tot 1870, toen het onderdeel werd van het verenigde Italië, een onafhankelijke, pauselijke staat.

Modern Rome

Rome was nu de hoofdstad van Italië en werd onderworpen aan een enorm bouwprogramma dat de stad voorzag van hoofdstadwaardige regeringsgebouwen en wegen. De Eerste Wereldoorlog had weinig impact, Mussolini en zijn fascisten lieten echter wel hun sporen na, ook al was Rome gedurende de Tweede Wereldoorlog uitgeroepen tot 'open stad' en bleef de schade beperkt. Het Rome van na 1945 profiteerde van Italië's economische groei. De grootste uitdaging van tegenwoordig is het behoud van de klassieke monumenten en historische gebouwen.

Recensie

door Tsenne Kikke
De populaire 'Wat & Hoe-reisgidsenreeks' bestaat uit verschillende soorten gidsen met ruim 60 bestemmingen. Deze gidsenserie wordt uitgegeven door Kosmos Uitgevers, een onderdeel van de Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep bv.

De ‘Wat & Hoe’ reisgidsen vertellen u waar u moet zijn. Hier vindt u het allerbeste van een bestemming in perfect geplande dagen bijeengebracht. Daarnaast vindt u allerlei wetenswaardigheden over de leukste plekjes, de beroemdste bezienswaardigheden en andere niet te missen zaken – wát moet je zien, hóe je het moet zien en hoe je ellenlange rijen voorkomt. Een geslaagde reis gaat ook over eten en drinken, winkelen en uitgaan.

Gedetailleerde kaarten, duidelijke informatie en goede dagindelingen maken de ‘Wat & Hoe’-gidsen bijzonder populair bij jong en oud. In deze gidsen vindt u tevens de beste adressen – laat u verrassen door de excellente keuze van deskundigen!

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht