ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wenen Reisgids - National Geographic

Originele titel: The National Geographic Traveler Vienna

Sarah Woods

Wenen Reisgids - National Geographic Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 545 gram
Aantal Pagina's: 270
ISBN: 90-215-5387-2
ISBN-13: 978-90-215-5387-0
Categorie: Reisgidsen
Richtprijs: € 21,95

Korte Inhoud


Wereldwijd nemen experts van National Geographic een kijkje achter de schermen en dringen door tot de kern van de cultuur, de geschiedenis en het volk van een land. Dankzij National Geographic Reisgidsen kan hun ervaring de jouwe worden.

DE REIS INDELEN, een uitgebreide kennismaking met Wenen, zodat je je reis op ie eigen wensen en interessegebieden kunt afstemmen.

ERVAAR unieke belevenissen, zoals de catacomben onder de Stephansdom, zelf chocolade maken in Alsergrund en varen op het heldere water van de Alte Donau.

INSIDER TIPS van de schrijvers en fotografen van National Geographic, maar ook van piaatselijke deskundigen, over hun favoriete plekjes, praktische za­ken en veel meer.

WANDELINGEN, voorzien van duidelijke kaartjes, waaronder de Hofburg en omgeving, het pittoreske Spittelberg en Karlsplatz.

EXCURSIES BUITEN DE GEBAANDE PADEN, zoals dieren spotten in natuur­park Lobau en fietsen door de Wachauvallei.

NIET MISSEN bij elk hoofdstuk vind je verwijzingen naar nadere informatie over sterk aanbevolen bezienswaardigheden en activiteiten.

PRACHTIGE KLEURENFOTO'S EN HANDIGE KAARTEN maken het eenvoudig te kiezen, je reis uit te stippelen en overal het mooiste te zien.

Uittreksel


Blz. 14:  Het huidige Wenen

Wenen ligt in het hart van Oostenrijk, in het centrum van Europa, en is een levendige metropool waar de schitterende overblijfselen van het keizerlijk verleden hand in hand gaan met winkelstraten vol glamour, zinderende concertzalen en tegendraadse moderne architectuur.

Aan het eind van de 19e eeuw bouwden Oostenrijkse ingenieurs een enorm netwerk van wegen en spoorlijnen dat toegang gaf tot de uithoeken van het keizerrijk. De spin in dat web was Wenen, de zetel van de keizerlijke macht en de uiteindelijke bestemming van iedereen die hogerop wilde komen in de wereld.

In die tijd was Wenen een beeldschone, statige sprookjesstad, terwijl andere Europese steden door de rookwolken van de fabrieken aan het oog werden onttrokken. Het was de stad van de paren die door glinsterende balzalen walsten, van schrijvers en intellectuelen die omhuld door opkringelende sigarenrook in koffiehuizen zaten te discussiëren, en de weelderige élégance van de art nouveau.

In de 20e eeuw werd Wenen echter ingehaald door de krachten van de moderne wereld. Het keizerrijk viel uiteen, de walsende stad kwam tot stilstand en kreeg een plaats in de onzekere marge van een nieuwe eeuw Wenen moest op zoek naar een nieuwe identiteit en een manier om zijn gedeukte prestige van een nieuwe glans te voorzien.

Vandaag de dag heeft Wenen twee gezichten: het ene is dat van een moderne, vrij kleine maar groeiende Europese hoofdstad, het andere herinnert aan de gouden eeuw van het keizerrijk, vol grandeur en kaarslicht, zoals de Weners hun stad met zijn magnifieke barokke uitstraling zelf graag zien.

Wenen (Wien) is uitgegroeid tot de economische motor en het belangrijkste cultuurcentrum van Oostenrijk. Ongeveer een vijfde van de Oostenrijkse bevolking woont in de hoofdstad, een kraamkamer van progressieve en creatieve ontwikkelingen die doorsijpelen naar de rest van dit verder vrij conservatieve land. Hoewel Wenen met afstand de grootste stad van Oostenrijk is, is het er zeker niet overvol. Ook al is de bevolking de laatste twintig jaar sterk gegroeid, het inwonertal is nog steeds aanmerkelijk kleiner dan in de hoogtijdagen van het 19e-eeuwse keizerrijk. Dankzij het fantastische openbaar vervoer, het bloeiende culturele leven en de prachtige openbare parken wordt Wenen regelmatig aangemerkt als een van de aantrekkelijkste steden ter wereld — een beoordeling waar de Weners het absoluut mee eens zijn.

Elk tijdperk heeft sporen in de stad achtergelaten, zoals de middeleeuws-gotische torens van de Stephansdom, de imposante barokke gevels van de Hofburg of de soci­ale woningbouw in Döbling of Landstrasse. Wenen mag dan een hang naar nostalgie hebben, de stad is niet in het verleden vastgeroest: zelfs voor de gigantische barokke en 19e-eeuwse gebouwen zoekt het stadsbestuur voortdurend nieuwe bestemmingen. In het Hofburgcomplex, waar ooit de Habsburgers hun weelderige leven leidden, zijn nu musea en expositieruimtes ingericht. De enorme gashouders die in de 19e eeuw aan de zuidkant van de stad verrezen, herbergen nu winkelcentra, appartementen en kantoren. Zelfs de zes troosteloze Flaktürme - lelijke, maar onverwoestbare betonnen torens waar de nazi's hun luchtafweergeschut hadden - worden ingericht als aquarium of designmuseum.

Recensie

door Tsenne Kikke
Reis doorheen Wenen onder begeleiding van National Geographic - sinds 1888 wereldwijd geroemd voor haar expedities, ontdekkingen en onderzoek. Deze exclusieve reisgids - met sublieme fotografie - neemt u mee naar de bekende en minder bekende bezienswaardigheden. De selectie is uniek en biedt u de kans om het land te bereizen zoals dat nog nooit met een reisgids mogelijk was.

- Uitgebreide plaatsbeschrijvingen en diepgaande achtergrondinformatie.

- Speciale reportages over geschiedenis, cultuur en hedendaags leven.

- Prachtige kleurenfoto's.

- Gedetailleerde plattegronden.

- Uitgezette wandelingen en autotochten.

- Exclusief voor deze serie vervaardigde tekeningen en dwarsdoorsnedes.

- Duidelijk en eenvoudig in gebruik.

- Uitgebreide praktische informatie, adressen van hotels, restaurants en winkels.

- Uitvoering:paperback met flappen.

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht