ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Nederland Museumland

Nederlandse museumvereniging

Nederland Museumland Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 14,95 gram
Aantal Pagina's: 432
ISBN: 90-215-5310-4
ISBN-13: 978-90-215-5310-8
Categorie: Regionale cultuur
Richtprijs: € 525

Korte Inhoud


Dé gids voor museumliefhebbers - Geheel herziene 20e editie

Nederland telt ruim duizend musea, oudheidkamers, kastelen, dierentuinen en hortussen. Of je nu geïnteresseerd bent in natuur, klassieke, moderne of grafische kunst, zoölogie, astronomie, boekdrukkunst, hoofddeksels, strips, Vikingen, of... in deze gids vind je er een adres voor. Het is het enige complete overzicht van alle musea in Nederland; sneller én handzamer dan een zoektocht op internet.

Dit boek geeft een duidelijk overzicht van de meer dan duizend musea, kastelen, oudheidskamers, dierentuinen, et cetera, die Nederland telt. De musea zijn geordend per plaats, de plaatsen alfabetisch per provincie. Van elke provincie een kaartje met de belangrijkste wegen en spoorlijnen. Per museum wordt praktische informatie gegeven zoals een korte karakteristiek van de vaste collectie, adres, openingstijden, voorzieningen, website, bereikbaarheid met openbaar vervoer (in code) etc. Deze editie is volledig geactualiseerd. Met registers op trefwoord en museumnaam.

Uittreksel


Blz. 306: Museumwinkels en -restaurants in Zuid-Holland

NATIONAAL GLASMUSEUM DE GLASBLAZERIJ
Wat gebeurt er eigenlijk met het glas dat gemaakt wordt in de glasblazerij? Nadat het is afgekoeld en afgewerkt kun je het kopen in de museumwinkel. Voor een redelijke prijs koop je hier een uniek glasobject. Verder vind je er boeken, sieraden en objecten van bekende glasontwerpers.
Zuidwal, centrum Leerdam
0345 614960
www.nationaalglasmuseum.nl

Leren over communiceren
MUSEUM VOOR COMMUNICATIE
Ansichtkaarten, boeken, posters, gadgets, memoblokjes, grappige communicatieboekjes en een hele serie mooie ansichtkaarten: de museumwinkel heeft voor iedereen een tof cadeautje.
Zeestraat 82
2518 AD Den Haag
070 3307500
www.muscom.nl

Gebeeldhouwde sieraden
MUSEUM BEELDEN AAN ZEE
Natuurlijk heeft de winkel van Beelden aan Zee allerlei boeken over kunstgeschiedenis, beeldhouwkunst en de techniek van het maken van een sculptuur. Maar echt bijzonder is het aanbod van door kunstenaars gemaakte designartikelen en toegepaste kunst, in de vorm van sieraden en bijzondere gebruiksvoorwerpen.
Museum Beelden aan Zee Harteveltstraat 1
2586 EL Den Haag
070 3585857
www.beeldenaanzee.nl

Natuurspeciaalzaak
NATURALIS
Naturalis herbergt een echte speciaalzaak: Natuur en Boek. Je vindt er boeken, dvd's, cd's, zoekkaarten, zo'n zesduizend titels op het gebied van vogels, zoogdieren, amfibieën, reptielen, vissen, insecten, schelpen, zeeleven, planten, paddenstoelen, evolutie, biologie, ecologie, paleontologie en nog veel meer. In het 17e-eeuwse Pesthuis is het museumrestaurant gevestigd, net als de winkel toegankelijk zonder entreekaartje. Op de ruime binnenplaats kun je bij mooi weer genieten van een heerlijke lunch.
Darwinweg 2
2333 CR Leiden
071 5687691 www.naturalis.nl

Recensie

door Tsenne Kikke

De Nederlandse Museumvereniging promoot met dit boek op uitstekende wijze het Nederlandse museumaanbod. In een tijd waarin veel gegevens gratis digitaal op te vragen zijn, loont het gelukkig nog de moeite om elke twee jaar deze museumgids uit te brengen. De kracht van dit boek moet dan ook zitten in het feit dat het overzicht compleet is en de aangeboden informatie actueel. En daarop is wel iets aan te merken.

De gids plaatst de musea in de volgorde van de provincies, zoals we die op school hebben geleerd: eerst Friesland en Groningen, als laatste Limburg. Dat de informatie in de loop van de jaren verfijnd is en afgestemd op de gebruikers, blijkt onder anderen goed uit de drie nuttige registers achterin het boek: een trefwoordenregister, een museumnamenregister en een plaatsnamenregister. Zo kun je vlot op verscheidene manieren toegang vinden tot de ruime informatie in het boek.  Maar...,

... in het voorwoord staat te lezen, dat in de gids de belangrijkste Nederlandse musea, kastelen, hortussen en oudheidkamers zijn opgenomen. Hoewel de redactie van de gids hier dus volledigheid nastreeft, blijkt het schitterende Louwman Museum, het Nationaal Automobielmuseum, niet opgenomen te zijn in deze gids. Frappant, want dat museum herbergt een collectie, waar je als bezoeker ogen tekort komt. Dit is een museum met een zodanige unieke verzameling auto’s en motoren, dat de reputatie van het museum de landsgrenzen ver overschrijdt. Zeker in het nieuwe onderkomen in Den Haag, waar het Louwman Museum sinds 2010 in is gevestigd. Is dit museum dan niet ‘belangrijk’ genoeg?

Een ander adres dat in de gids ontbreekt is het Museum Rock Art uit Hoek van Holland. Door de activiteiten te organiseren met een landelijke uitstraling, timmert dit museum al sinds 2001 aan de weg. Deze onvolledigheid is het enige punt van kritiek op deze fijn toegankelijke gids, die behalve in de boekhandel ook in menig museumwinkel te koop is.

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht