ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Kijk op koolhydraten

Nicoline Duinker-Joustra

Kijk op koolhydraten Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 390 gram
Aantal Pagina's: 160
ISBN: 90-215-4928-X
ISBN-13: 978-90-215-4928-6
Categorie: Voeding
Richtprijs: € 11,5

Korte Inhoud


Iedereen heeft ze nodig: calorieën, eiwitten, koolhydraten en vetten. Maar hoeveel krijg je binnen, en hoeveel wil je binnenkrijgen? Koolhydraten zijn weliswaar de belangrijkste energiebron van ons lichaam en daarom onmisbaar. Toch zijn er situaties waarin mensen het aantal koolhydraten dat zij eten willen beperken of in de gaten houden

'Kijk op calorieën' bevat het meest complete overzicht van producten uit winkels en eetgelegenheden met hun voedingswaarden. De heldere uitleg in de inleiding helpt de lezer om balans aan te brengen in het eetpatroon. Van een sinaasappel tot een mariabiscuitje, van kipsaté tot boerenlandmelk, met `Kijk op calorieën weet u wat u eet.

* De gegevens zijn verzameld tot 1 mei 2010
* geheel herziene 18e druk
* met informatie over het aantal calorieën, eiwitten, koolhydraten en vetten en nu ook calorieën per 100 gram
* Nu met kleurcodering: in één blik duidelijk hoe calorierijk een product is
* handige portie-aanduidingen per product
* bevat zo`n 7.500 producten, waarvan er 3.000 nieuw, of aangepast zijn.

Uittreksel


Blz. 7: Inleiding

Koolhydraten zijn onmisbare voedingsstoffen. Waarom ze onmisbaar zijn, welke soorten we kunnen onderscheiden, waar ze in zitten en hoeveel, daar gaat deze koolhydratentabel over.

Voor wie is deze kennis van extra belang?

* Voor mensen die een dieet met weinig koolhydraten volgen om af te vallen, zoals het low-carbdieet, Atkins, Montignac, South Beach en Dr. Frank. Zij zullen (te) veel koolhydraten in gerechten willen vermijden.

* Voor sporters die een duursport, zoals roeien, schaatsen, wielrennen of triatlon beoefenen. Zij hebben extra koolhydraten nodig om een zo groot mogelijke glycogeenvoorraad (zie blz. 8: Wat doen de koolhydraten in ons lichaam?) op te bouwen. Deze koolhydraat- of glycogeenreserve is nodig om de inspanning langer te kunnen volhouden. Het is hierbij belangrijk de koolhydraten goed over de dag te verdelen. Wordt er bij andere sporten langer dan één à anderhalf uur achtereen gesport, zoals bij een partijtje voetbal of hockey, dan kan een koolhydraatrijk tussendoortje de nodige extra energie leveren.

* Voor mensen met diabetes, zowel type I als type II, is een evenwichtige verdeling van de koolhydraten over de dag een belangrijk aandachtspunt. Zij hoeven geen speciaal dieet te volgen, maar kunnen een gewone gezonde, gevarieerde voeding gebruiken, waarbij wel extra gelet moet worden op het gebruik van weinig verzadigd vet. Mensen met diabetes die afhankelijk zijn van insuline willen ook weten hoeveel koolhydraten gerechten of producten bevatten om de hoeveelheid insuline daarop af te stemmen.

Dit tabellenboekje is een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen in de hoeveelheid koolhydraten die voedingsmiddelen of gerechten bevatten. Van zo'n 5000 voedingsmiddelen worden de koolhydraten en kilocalorieën per gebruikseenheid (lepel, per stuk) of per 100 gram gegeven. De tabel is ingedeeld naar eetmomenten, zoals warme maaltijden en broodmaaltijden. Binnen de eetmomenten is een opsplitsing gemaakt naar bestanddelen van deze maaltijden zoals soep, aardappelen, groenten, vlees, enzovoort. Zo is het mogelijk om binnen een groep de koolhydraten te vergelijken en een keuze te maken.

De onderverdeling in kleuren maakt het vergelijken en kiezen overzichtelijk.

Bij elke groep vindt u informatie en tips over het belang van deze groep voedingsmiddelen voor een gezonde voeding.

Bovendien geeft dit boekje ook uitleg over de verschillende soorten koolhydraten (de snelle en de langzaam verteerbare) en hun functie in het lichaam.

Recensie

door Tsenne Kikke
Het boek is heel uitgebreid en bevat een schat aan informatie voor iedereen die bewust met koolhydraten bezig is. Door het kleurgebruik zie je in één oogopslag of een voedingsmiddel veel of weinig koolhydraten bevat. De inleiding geeft een duidelijke uitleg over koolhydraten en wat het effect is van een teveel of een te weinig in de voeding. Overzichtelijk en aangevuld met interessante 'wist u dat?'-jes. Een aanrader!

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht