ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vietnam: Chopsticks & Motorbikes

Dorien van der valk

Vietnam: Chopsticks & Motorbikes Type: Hardcover
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 1500 gram
Aantal Pagina's: 256
ISBN: 90-215-4914-X
ISBN-13: 978-90-215-4914-9
Categorie: Toerisme & geografie
Richtprijs: € 24,95

Korte Inhoud


Vietnam verovert de harten van steeds meer reizigers. En, niet voor niets: van het spetterende, drukke Ho Chi Minh City tot de landelijke oevers met bananenpalmen en waterkokos is Vietnam een explosie van geuren, kleuren en indrukken. Kortom: van Vietnam kun je alleen maar houden. Van dit boek ook!

'Chopsticks & motorbikes' is een visuele ode aan het land én aan de Vietnamese keuken. De compilaties van beelden voeren je mee langs alle facetten van het land. Een explosie van kleuren, geuren en indrukken.

Soms hectisch en vrolijk, soms sereen en hartverscheurend mooi. De persoonlijke verhalen zijn een leidraad bij het beeld en doen je verlangen het land met eigen ogen te zien.

Dorien van der Valk reisde maandenlang door Vietnam. Van zuid naar noord, van gebruikelijke highlights tot plekken die niet eens op de kaart staan. Dorien, van origine vormgeefster, creëerde met haar foto`s en verhalen dit boek. Haar liefde voor het land spat van iedere pagina!

Uittreksel


Blz. 192 - Avond in Ninh Binh: wat een eigenaardig stadje! De drukke weg die het doorsnijdt, is eigenlijk Highway One, heet binnen de bebouwde kom Tran Hung Dao, maar dat verandert niet veel aan de constante stroom van vrachtverkeer van en naar Hanoi. Kleine winkeltjes aán weerszijden, uitgestorven maar open naar de straat, net als de huis¬kamers, compleet met lichtgevende huisaltaartjes en geparkeerde motor. Ik wil ze graag fotograferen, maar er zitten mensen binnen en die vinden dat niet zo fijn.

Volgende dag. Nou, dit was het dus weer niet. Ingecheckt in Thuy Anh Hotel, maar dat had ik net zo goed niet kunnen doen: duurder, grotere kamer en daar is dan ook alles mee gezegd. Beetje ongezellige tent, vind ik, en de mensen zijn ook niet bijzonder vriendelijk; het grootste pluspunt is een dakterras met een simpele bar.

Slecht weer vandaag, broeierig en grauw, dus ook geen haast om naar Tam Coc te gaan. Ik huur een fiets van het hotel en ga lunchen op de markt. Die is ook echt provinciaals: uien, knoflook, aardappels, bamboe en veel huisraad. Ik kies het drukste eetstalletje en bestel veel te veel: kool, bok choy met - blijkt later - een soort darmpjes erin, kip en héél kleine maar verrukkelijke garnaaltjes, nog veel kleiner dan de Scheveningse jongens. Veel bekijks, niemand spreekt Engels, en als ik terugloop, moet ik - alsof ik nog niet vol genoeg zit - toch ook weer langs het Chè-stalletje voor een ingewikkeld verhaal van gebrande kokos, sinaasappelschilletjes, bigarreaux, boontjes, kokosmelk, ijs en goudgele siroop.

Goed roeren, even een moment dat ik denk 'waar ben ik nou weer aan begonnen' en dan: pure bliss... De mevrouw blijft de hele tijd Vietnamees tegen me praten, ze ziet wel dat ik er niets van versta, maar geeft de moed niet op. Ik spreek gewoon Engels terug, zoek soms iets op in het woordenboekje en moet dan beloven dat ik morgen terugkom. Ngay mai, ook bij de buurvrouw. Dat doe ik dus een paar dagen later voor de lunch, een balsemende Chao Ca, zachtlila rijstsoep met gefrituurde ansjovis, chillies en mooie jus. Ze maken het met vis, kip of eend en het is altijd fantastisch van structuur en smaak. Ook goed bij een opspelend darmpje... Comfort food, ik heb het al eerder gezegd.

Ik rijd de stad uit, zet de fiets tegen een muurtje om een foto te maken van een Chinees graf in een rijstveld, draai me weer om... ja hoor, weg fiets. Nou moe! In hooguit vier minuten en op vijf meter afstand! Nergens meer te vinden.
Afijn, het was niet echt mijn dag. Nu hoop ik alleen nog dat dit hotel vannacht niet instort, want ik zit vijfhoog achter en tril bijna het bed uit van het zware verkeer dat hier langs dendert, stopt en optrekt. Echt, mijn boek viel ervan van het tafeltje!

Recensie

door Tsenne Kikke
'Vietnam: Chopsticks & motorbikes' is rijk geïllustreerd met prachtige fotografie in een sterke opmaak. De beelden zijn zó krachtig, dat je als lezer er de geuren ervan bijna bij kunt ruiken! Het boek staat vol herkenbare reisverhalen en bevat bovendien recepten voor eenvoudige Vietnamese gerechten. Het is een zeer mooie, verzorgde uitgave en - mijn inziens - een prachtig geschenk voor eenieder die graag naar het meer onbekende reist.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht