ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Snoeien stap-voor-stap

Originele titel: Practical gardening pruning

Christopher Brickell

Snoeien stap-voor-stap Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 400 gram
Aantal Pagina's: 200
ISBN: 90-215-4911-5
ISBN-13: 978-90-215-4911-8
Categorie: Natuur & tuinieren
Richtprijs: € 14,95

Korte Inhoud


In veel gevallen moeten hagen, fruitbomen, kleinfruit, bladverliezende bomen, groenblijvende bomen, leibomen, heesters, rozen, planten gesnoeid worden: om een rijke oogst te krijgen of een fraai uiterlijk, een gezonde groei of juist om de groei te remmen. Deze uitgave bewijst al vele jaren daarvoor een perfecte gids te zijn en informeert op uiterst praktische wijze over het hoe, waarom en wanneer van de vele snoeimethoden.

Aan de hand van de tekst en tekeningen wordt stap voor stap getoond met welke snoeimethode het beste resultaat wordt behaald en wat het juiste tijdstip daarvoor is.

De planten worden per groep behandeld (rozen, heesters, klimplanten, enzovoort), met in elke groep weer een onderverdeling naar overeenkomstige kenmerken (bijvoorbeeld bladverliezende heesters en groenblijvende heesters) of specifieke soorten.

Niet alleen de methoden om planten in optimale conditie te houden worden behandeld, maar ook hoe verwaarloosde, verwilderde heesters en bomen aangepakt moeten worden.

Achterin het boek staat een uitgebreide lijst van plantennamen waarbij verwezen wordt naar de snoeimethode voor iedere plantensoort.

Deze uitgave kwam tot stand in samenwerking met de Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde te 's-Gravenhage, uitgever van het tuintijdschrift 'Groei en Bloei'.

Uittreksel


Blz. 4: Inleiding

Een groot deel van het succes bij het kweken van planten hang af van goed snoeien en dit boekis bedoeld om de fijne kneepjes van deze kweekkunst op praktische wijze uit te leggen. ledere fase van het snoeien wordt getoond, waarbij wordt aangewezen welke tak of scheut moet worden weggenomen en hoe de plant er na het snoeien uit zal zien.

Als u de stap-voor-stap-tekeningen volgt moet u er wel om denken dat uw eigen plant van de getoonde soort niet precies hetzelfde zal zijn als die op het plaatje. De tekeningen laten u de fundamentele principes en methodes zien. De verschillende tinten groen zijn bedoeld om elk groeiseizoen te laten zien. Zo kan de tuinier zien hoe de plant in elkaar zit en de delen van de plant die moeten worden gesnoeid, makkelijk identificeren.

Snoeien kan men definiëren als het wegsnijden van een stuk van een plant om deze ertoe te brengen te groeien, bloeien en vrucht te dragen op de wijze die de tuinier wenst. De mate van snoeien is zeer verschillend: van het wegzagen van een dikke boomtak tot het weghalen van uitgebloeide bloemen bij rozenstruiken of het innijpen van jonge potplanten, zoals Fuchsia's, om een vertakte plant te krijgen. Zelfs het afsnijden van kruidachtige planten in het voorjaar is een vorm van snoeien, maar in dit boek zullen we het hoofdzakelijk hebben over bomen en heesters, die voor de sier of om hun vruchten worden gekweekt. De grondbeginselen zijn echter van toepassing op het snoeien van elke tuinplant.

Waarom moeten we trouwens snoeien - wilde planten worden niet gesnoeid en groeien en bloeien toch uitstekend? Deze vraag wordt vaak gesteld, maar in feite heeft de natuur haar eigen snoeimethode. Kleine takjes vallen op natuurlijke wijze af; twijgen, bladeren en bloemen gaan dood en vallen af. Alle planten ondergaan langzaam maar ononderbroken een vernieuwingsproces onder natuurlijke omstandigheden en we versnellen door het snoeien dus alleen maar een normaal proces.

Veel planten zullen met slechts heel weinig snoeien uitstekend groeien en het is haast altijd beter niet te snoeien dan zijn toevlucht te nemen tot maar raak hakken en kaal knippen. Hiermee bedoelen we het zonder pardon elk jaar weghakken van alles wat nieuw is gegroeid om de plant 'netjes' te houden of omdat de plant in kwestie te groot is geworden voor de tuin en binnen de perken moet worden gehouden.

Flink snoeien is soms noodzakelijk om bepaalde redenen, maar mag nooit nodig zijn om de planten alleen maar binnen de perken te houden.

Fundamentele doelstellingen

Als we planten vormen en snoeien is het voornaamste doel een zo decoratief mogelijk effect te krijgen of een zo groot mogelijke oogst. Tegelijkertijd is het van belang een mooie vorm en mooi uiterlijk te krijgen, waarbij groei, bloei en vrucht dragen in evenwicht zijn en de plant goed gezond blijft. Veel bomen en struiken hoeven niet jaarlijks sterk te worden gesnoeid om dit doel te bereiken en hebben, nadat ze eenmaal de juiste vorm hebben gekregen, alleen maar wat `schoonheidssnoei' nodig, d.w.z. een kleine controle van de natuur, zoals het weghalen van uitgebloeide bloemen en het wegsnijden van dunne, zwakke of dwars groeiende takken om het geheel in de juiste vorm te houden.

Aan de andere kant hebben strak geknipte heggen en kunstsnoeiwerk niet alleen een strakke behandeling in de eerste jaren nodig, maar ze moeten ook zorgvuldig en tijdig worden gesnoeid om netjes te blijven.

Voor men een plant gaat snoeien is het absoluut nodig iets te weten over zijn groei- en bloeigewoontes. Een eenvoudige beschouwing zal laten zien, dat de meeste houtachtige planten aan de top van elke scheut een eindknop dragen. Daar beneden staan langs de tak zij- of okselknoppen op een karakteristieke wijze, die afhankelijk is van de desbetreffende soort. Ze kunnen verspreid staan of tegenoverstaand, in kransen of spiralen, en hun plaats bepaalt waar de toekomstige takken zullen worden gevormd.

De eindknop is, wat men noemt, top-dominant over de andere knoppen, d.w.z. dat hij sneller groeit en zijn overheersende positie kan versterken door de vorming van een chemische stof die de groei van de zijknoppen afremt. Als die eindknop wordt afgesneden of weggebroken, zullen de zijknoppen of lager geplaatste scheuten snel groeien. Wat we dus doen als we de top innijpen van een jonge Fuchsia of een houtige tak van een heester terugknippen, is het doorbreken van deze overheersing van de top door de bron van de remmende stof weg te nemen.

Recensie

door Tsenne Kikke

Aan de illustraties te zien, ben ik er bijna van overtuigd dat de inhoud jou - als snoeier (die ik niet ben) - zal kunnen bevredigen.

Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht