ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Terug naar de Sleutel van Hiram

Originele titel: The Hiram Key Revisited

Christopher Knight & Alan Butler

Terug naar de Sleutel van Hiram Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 605 gram
Aantal Pagina's: 352
ISBN: 90-215-4908-5
ISBN-13: 978-90-215-4908-8
Categorie: Gnosis & Vrijmetselarij
Richtprijs: € 19,95

Korte Inhoud


Hedendaagse vrijmetselaars zijn de spirituele afstammelingen van een oude priestersekte die door koning Salomo in het leven is geroepen en die in het geheim opereerde. Ze waren de drijvende krachten achter de kruistochten en door te infiltreren in de rooms-katholieke kerk en talloze organisaties en regeringen hebben ze door de eeuwen heen de ontwikkeling van de westerse beschaving vergaand beïnvloed.

Uittreksel


Blz. 15: In den beginne

Gods biografie is niet alleen pais en vree.

Volgens het bijbelboek Genesis schiep God in den beginne eerst de hemel en de aarde, daarna de zeeën, het land, de gewassen, de dieren en ten slotte de mens. De volgorde waarin God deze scheppingsdaden heeft uitgevoerd, loopt volgens de verschillende tradities van het Oude Testament uiteen, maar dankzij Genesis 1:26 weten we in elk geval twee uiterst belangrijke dingen over God. In dit vers zegt hij: 'Laat ons mensen maken naar ons beeld, als onze gelijkenis.' Dat leert ons dat God volgens Genesis in elk geval uiterlijk op een mens lijkt, en dat we zijn collega's zijn, want hij heeft het over 'ons'.

Vandaag de dag kunnen de meeste joden en christenen zich zonder meer vinden in de wetenschappelijke zienswijze dat het universum miljarden jaren oud is en dat wij mensen onze huidige staat van ontwikkeling pas ongeveer 115.000 jaar geleden hebben bereikt. Daaruit volgt dat er een enorm lange periode verstreken is tussen de schepping van hemel en aarde en de creatie van Adam en Eva. Zelfs na de komst van de vroegste mens duurde het nog ruim 110.000 jaar voordat we God definitief konden identificeren aan de hand van zijn interactie met de schepselen die volgens Genesis op hem lijken.

Hoewel er veel verwijzingen naar God in de Bijbel staan, die aangeven dat hij sprak met en leiding gaf aan Midden-Oosterlingen zoals Noach, Henoch en Abraham, nemen Bijbelgeleerden algemeen aan dat het boek eigenlijk over de tradities van een veelvoud aan godheden gaat, die ongeveer twee millennia later door de oorspronkelijke auteurs van het Oude Testament zijn samengevoegd.

Van deze verhalen dateert het oudste verslag over Jahwehs feitelijke verschijning op aarde, van ongeveer 3500 jaar geleden. Hierin was hij de stamgod van een kleine clan van metaalbewerkers uit de bergen van de Sinaï, het driehoekige schiereiland dat in het noorden door de Middellandse Zee, in het westen door de Golf van Suez en in het oosten door de Golf van Akaba wordt begrensd. Het is een afgelegen, onherbergzaam woestijngebied dat slechts weinig rijkdommen bezit, al wordt er al vanaf het begin van de Egyptische dynastieke periode gedolven naar sporadisch voorkomende edelstenen en mineralen. Het leven was hard voor de leden van deze clan, die de Kenieten worden genoemd. Ze zochten de dorre berghellingen en de golvende zandduinen af naar mineralen, waaruit ze de metalen konden winnen die ze prachtig bewerkten. Het Oude Testament roemt hun bekwaamheid in het bewerken van ijzer en brons voor allerlei doeleinden, in het bijzonder voor de vervaardiging van muziekinstrumenten.

De Kenieten ontleenden hun naam aan de overtuiging dat ze afstamden van Kaïn, de zoon van Adam en Eva. Hun godheid was Jahweh, die werd beschouwd als een stormgod uit de bergen van de Sinaï.

Mozes en de Exodus

De Kenieten leidden een teruggetrokken bestaan, en het is dan ook goed voorstelbaar hoe verrast deze geïsoleerde stamleden moeten hebben opgekeken toen ze een eindeloze rij mensen hun kant op zagen komen langs en over de dicht opeengepakte, grillige bergpieken die ruim tweeduizend meter boven de omringende zeeën uittorenen. De vreemdelingen vertelden hun dat ze aan de slavernij in Egypte waren ontsnapt door de Nijldelta dwars over te steken onder aanvoering van een tachtigjarige, voormalige legergeneraal die Mozes heette.'

Mozes was geen onbekende van de Kenieten. Ze kenden hem zelfs goed, want hij had veertig jaar lang als herder onder hen gewerkt. De baardige zwerver was oorspronkelijk een gladgeschoren generaal van het Egyptische leger en een belangrijk lid van de koninklijke hofhouding geweest, tot hij een moord had gepleegd en naar de Sinaïwoestijn was gevlucht. Daar was Mozes getrouwd met Sippora, de dochter van Rei el, die de `Jetro' ofwel hogepriester en leider van de Kenieten was. Mozes en zijn broer Akon werden ook in het priesterschap van de Kenieten ingewijd en aanbaden hun god Jahweh.

Op zeker ogenblik verliet Mozes zijn volk en beklom de hoogste berg van de Sinaï. Daar trof hij de heer en meester van de stormen aan: Jahweh. De godheid presenteerde de oud-soldaat een aantal voorschriften en leefregels, inclusief de reeks die we als de Tien Geboden kennen. De relatie tussen God en Mozes verliep niet altijd even soepel. Eén keer moest zijn echtgenote Sippora Mozes (en volgens sommige exegeten ook hun oudste zoon Gersom) zelfs beschermen tegen een aanval van Jahweh, die om verder onbekende redenen had besloten hem te willen doden.

Recensie

door Tsenne Kikke
Het verschijnsel vrijmetselarij blijkt aanleiding te zijn voor vele, historisch speculatieve publicaties. Zo ook 'Terug naar de sleutel van Hiram'. Hierin trachten Christopher Knight en Alan Butler aan te tonen dat de vrijmetselarij planmatig aanstuurt op een nieuwe wereldorde. Beide auteurs hebben publicaties over dit soort onderwerpen op hun naam staan. Christopher Knight is co-auteur van onder andere 'De sleutel van Hiram' (1997) en 'Het geheim van de tempel' (2006).

Moet je nu alles geloven wat deze auteurs brengen? Natuurlijk niet, maar toch is het zo dat deze auteurs vaak wel steekhoudende benaderingen heeft en zich baseert op de feiten. Waarom zou zij minder gelijk hebben dan de vaste leer en de historiek die we krijgen op de schoolbanken? In dit boek gaan we op reis door de wereld van de vrijmetselarij, deze geheime genootschap dat tevens ook geheimen heeft, blijkt. Doorheen een zeer complexe benadering gaan we op verkenning doorheen de rijke geschiedenis van de vrijmetselarij, die niet zomaar een genootschap blijkt te zijn dat in de Middeleeuwen ontstond als een 'syndicaat' van de metselaars, maar wel degelijk een veel rijker verleden heeft, en teruggaat naar de oorsprong van onze cultuur, waar namen als Salomo en Mozes niet zomaar toevallige namen zijn die opdoemen.

In de opvatting van de auteurs had koning Salomo voor de bouw van de Tempel speciale mensen geselecteerd. Deze operationele bouwers zijn later uitgegroeid tot een speculatieve organisatie. De leden van deze organisatie worden de 'makelaars van de macht' of de 'Sterrenfamilies' genoemd. Door de eeuwen heen hebben zij zich genesteld in de meest invloedrijke organisaties met als doel om te geraken tot een harmonieuze vereniging van de mensen en de mensheid. Deze theorie wordt boeiend en doorwrocht uitgewerkt.

We verkennen het domein van de vrijmetselarij doorheen de oude geheimen van deze genootschap, hun oorsprong, de erfenis van vernuft, met aandacht voor haar macht, en de koninklijke veroveringen. We gaan op zoek naar de tempelridders, de legende van Hiram, de overgang en de geheimen van Rosslyn, de geheime wetenschap, de verloren boodschappen, de geschiedenis van de laatste eeuwen, doorheen de anti-vrijmetselarij, de gilden en de tradities en de modernere vormen van vrijmetselarij, in Europa en Amerika, de kunst en de erfenis, alsook de geheimen die vandaag nog bestaan. Geen occult boek, maar een prettige geschiedenis, die toch wel een vrij compleet beeld geeft, doorheen een gepassioneerde historicus, die van wanten weet.

Het boek is voorzien van een nawoord over de vijftiende-eeuwse Rosslyn Chapel in Schotland, illustraties in kleur en zwart-wit, een notenapparaat, een register, een tijdbalk en een bibliografie.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht