ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Synchroniciteit

Originele titel: The spontaneous fulfillment of desire

Deepak Chopra

Synchroniciteit Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: Onbekend
Aantal Pagina's: 192
ISBN: 90-215-4847-X
ISBN-13: 978-90-215-4847-0
Categorie: Heilzaam Denken
Richtprijs: € 15,95

Korte Inhoud


Soms maken we iets mee wat net iets te toevallig is - je denkt bijvoorbeeld aan een vriendin, en een moment later belt ze je. Meestal vergeten we dat weer of doen het af als toeval. Deepak Chopra is er echter van overtuigd dat deze synchroniciteit, oftewel 'zinvol toeval', een boodschap van het universum is die je kan helpen contact te maken met de onbegrensde mogelijkheden in jezelf. Dit boek leert je hoe je synchroniciteit kunt herkennen en inzetten om je diepste verlangens te vervullen en je leven te vervolmaken.

Uittreksel


Blz. 11: Inleiding

Wonderen gebeuren iedere dag. Niet alleen in afgelegen plat- telandsdorpen of op heilige plaatsen ergens halverwege de aardbol, maar ook hier, in ons eigen leven. Ze borrelen op uit hun verborgen bron, omgeven ons met mogelijkheden en verdwijnen. Ze zijn de vallende sterren van het alledaagse leven. Als we een vallende ster zien, heeft dat voor ons iets magisch omdat we het verschijnsel als een zeldzaamheid beschouwen. Maar in feite schieten er voortdurend sterren door het uitspansel. We zien ze alleen overdag niet, verblind door het zonlicht, en 's nachts doen ze zich alleen voor als we naar de juiste plek kijken in een heldere, donkere hemel.

Hoewel we wonderen als heel bijzonder beschouwen, schieten ze iedere dag door ons bewustzijn. We kunnen er aandacht aan schenken, maar vaak ook negeren we ze, niet wetend dat ze beschikken over ons lot. Als je gelooft in het bestaan van wonderen, dan kan je leven van het ene op het andere moment worden getransformeerd tot een verrassende ervaring, wonderlijker en opwindender dan je ooit had gedacht. Ga je eraan voorbij, dan laat je voor eens en altijd een gelegenheid onbenut. De vraag is: zou je een wonder herkennen als je er een zag? En als je op de een of andere manier je eigen wonderen zou kunnen creëren en samenbrengen, welke wonderen zou je dan kiezen?

Voorbij je fysieke zelf, voorbij je gedachten en emoties, ligt een innerlijk domein van puur potentieel: vanuit deze plaats bezien is alles — alles wat je maar kunt bedenken — mogelijk. Zelfs wonderen. Vooral wonderen. Dit deel van jou is verweven met alles wat al bestaat en met alles wat nog moet komen. Ik heb mijn leven gewijd aan het verkennen en onderrichten van methoden om gebruik te maken van dit oneindige veld van mogelijkheden, zodat we ons leven in materiële, emotionele, fysieke en spirituele zin een nieuwe richting kunnen geven en kunnen verbeteren. In eerdere boeken heb ik me gericht op specifieke resultaten. Zo heb ik geschreven over Gezond leven, Leven in Liefde en over Hoe wij God kunnen ervaren. Dit boek is geschreven met een breder doel — om je de weg te wijzen naar het zien van een diepere waarheid achter de illusie van het leven van alledag, zodat je je werkelijke bestemming kunt ontdekken en creëren. Dit is het pad naar vervulling en uiteindelijk naar verlichting.

Al meer dan tien jaar ben ik gefascineerd door het idee dat coïncidentie ons leven mede vormt en richting geeft. We hebben allemaal wel verbazingwekkende of buitengewone gebeurtenissen meegemaakt. Je bent bezig met het uitruimen van een kast en vindt een cadeautje dat je hebt gekregen van iemand die je al jaren niet meer hebt gezien. Dan word je een uur later gebeld door die persoon. Zomaar. Of je hebt een krantenartikel gelezen over een nieuwe behandelingsmethode voor huidkanker, en zonder concrete reden besluit je die bewuste krant te bewaren. Een maand later hoor je van een familielid dat bij hem recent huidkanker is geconstateerd. Je geeft hem het artikel, en dat spreekt hem zo aan dat hij zijn beslissingen erop baseert. De nieuwe behandeling redt zijn leven. Een ander voorbeeld. Misschien laat je auto je op een verlaten weg in de steek, en net als je je erbij hebt neergelegd dat je daar misschien wel een paar uur zult vastzitten, komt er een andere auto aan — een takelwagen.

Kunnen zulke momenten worden afgedaan als louter toeval? Natuurlijk, maar op de keper beschouwd kan ook blijken dat ze een glimp van het wonderlijke zijn. Steeds als we zoiets meemaken kunnen we ervoor kiezen de ervaring naast ons neer te leggen als een willekeurige gebeurtenis in een chaotische wereld, of we kunnen haar erkennen als gebeurtenis die het in zich heeft een leven volkomen te veranderen. Ik geloof niet in betekenisloze toevalligheden. Ik geloof dat iedere coïncidentie een boodschap is, een verlossende aanwijzing die onze aandacht vestigt op een facet van ons leven dat aandacht nodig heeft.

Recensie

door Tsenne Kikke
Dit boek verscheen reeds eerder onder de titel 'Synchronisch leven'. De auteur is een van oorsprong Indiase internist die al vele jaren vooral in Amerika werkt maar ook elders veel optreedt. Zijn werk bestaat vooral uit het geven van lezingen, cursussen, workshops, seminars en soortgelijke activiteiten inzake psychosomatische geneeskunde en niet-medische aspecten van de wisselwerking tussen lichaam en geest; ook is hij auteur van een groot aantal, in vele talen verschenen boeken. Hij brengt vooral alledaagse wijsheden en levenslessen en heeft daarmee wereldwijd groot succes; zijn theorieën zijn niet origineel en wetenschappelijk en filosofisch nauwelijks onderbouwd, en binnen de wetenschap vindt hij ook hoegenaamd geen erkenning.

In dit boek staat het motief van de synchroniciteit centraal (= het verschijnsel dat in het schijnbaar door louter toeval gelijktijdig optreden van twee of meer gebeurtenissen in werkelijkheid soms een diepe betekenis onthult). Inhoud en strekking verschillen echter weinig van eerdere boeken van de auteur: een doe-het-zelf-boek met theoretische bespiegelingen en praktische oefeningen om het denken te trainen, niet beter of slechter dan talloze andere boeken op dit terrein waar praktische levenskunst en psychosomatiek elkaar overlappen.

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht