ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Licht op schaduw

Debbie Ford

Licht op schaduw Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 325 gram
Aantal Pagina's: 224
ISBN: 90-215-4846-1
ISBN-13: 978-90-215-4846-3
Categorie: Jeugdtrauma's & ontlading
Richtprijs: € 17,95

Korte Inhoud


Licht op schaduw is een moderne klassieker. Een baanbrekend, pakkend boek dat licht werpt op de schaduwkanten van je persoonlijkheid en je laat zien hoe je die kunt inzetten om je leven gelukkiger en mooier te maken. Praktisch en bijzonder eerlijk geschreven door psycholoog en ex-verslaafde Debbie Ford. Nú verkrijgbaar in een mooi nieuw jasje!

Spiritueel auteur Neale Donald Walsh verwoordt het prachtig in het voorwoord: Licht op schaduw leert je vriendschap te sluiten met jezelf. Met je héle Zelf, dus ook met je 'duistere' kant. Dat zijn alle eigenschappen en gevoelens die een wezenlijk deel zijn van je karakter, maar die je veroordeelt en onderdrukt, zoals woede, luiheid, jaloezie of arrogantie. Tegen het licht gehouden blijken ze vaak helemaal niet zo slecht of negatief te zijn. Voor een workaholic is een beetje luiheid eigenlijk wel goed en wie erg onzeker is, kan wel wat arrogantie gebruiken. Evenwicht is het toverwoord en dat bereik je volgens Ford alleen als je jezelf verlost van angsten en vooroordelen.

Ford neemt zowel haar persoonlijke ervaring als drugsverslaafde als haar professionele ervaring als psycholoog mee in Licht op schaduw. De uitgebalanceerde mix van theorie en praktijkvoorbeelden én de doeltreffende opdrachten en oefeningen verklaren waarom dit boek een everseller is geworden. Door stap voor stap met Ford af te dalen in het donker kun je jezelf bevrijden van een zware last. De geweldige positieve energie die daarmee vrijkomt maakt je leven - zeker weten - fijner dan ooit!

Licht op schaduw kan goed worden gelezen in combinatie met Het Schaduw Effect. Een nieuwe titel over de kracht van je schaduw, waarin Ford samenwerkt met Deepak Chopra en Marianne Williamson.

Debbie Ford is psycholoog met 'bewustzijn' als specialisatie en werd in 2001 gelauwerd voor haar buitengewone bijdrage op het gebied van spiritualiteit en psychologie. Daarnaast is zij auteur van een groot aantal bestsellers over spiritualiteit en healing. Zij geeft lezingen en workshops in binnen- en buitenland en verschijnt regelmatig in bekende Amerikaanse televisieprogramma's.

Uittreksel


Blz. 16: Inleiding

Schaduwwerk is al heel lang bekend. Het is de diepste essentie van de religieuze impuls waarin we oorspronkelijk de balans zochten tussen licht en duisternis. Denk aan Lucifer, die ooit de stralendste der engelen was. In zijn val zien we de verleiding waarvoor wij allen komen te staan. Er wordt steeds van ons gevraagd dat we moreel bewust zijn, zodat we niet ten prooi vallen aan onze donkere kant.

Ik werd onlangs herinnerd aan het tijdloze en altijd actuele karakter van schaduwwerk door iemand uit het publiek in Minneapolis waar ik net een lezing over de schaduw had gehouden. Hij stond op en vroeg: 'Bent u niet bezig oude wijn in nieuwe zakken te doen?'

'Ja, eigenlijk wel', antwoordde ik, enigszins verrast door het feit dat hij dit verband had gelegd. 'De donkere kant komt aan bod in al onze religieuze tradities. We hebben echter altijd weer een nieuwe verpakking en nieuw taalgebruik nodig dat aansluit bij dat wat de mensen bezighoudt. U hebt gelijk,' herhaalde ik, 'schaduwwerk is oude wijn.'

Deze vragensteller deed mij denken aan de vele cliënten die in de afgelopen jaren in mijn spreekkamer met de schaduw werden geconfronteerd. Iedere generatie heeft nieuwe manieren nodig om over het fenomeen schaduw te praten. Dit geldt zowel voor de positieve als de negatieve schaduw. Donker betekent niet dat het alleen negatief is. Het verwijst naar iets dat buiten het licht van onze bewuste waarneming valt. De eerste fase van een therapie houdt vaak een bekentenis in. En net als bij de eerbiedwaardige katholieke vorm van de biecht krijgen we een opsomming te horen van mislukkingen en misstappen. Cliënten vertellen hoe zij in een vervelende situatie terecht zijn gekomen of niet in staat zijn geweest hun positieve potentieel te benutten. We gaan de uitdaging aan en laten onze cliënten de realiteit en betekenis zien van wat er in hen omgaat. We helpen hen bewuster te worden van de kanten die zij in zichzelf ontkennen. De grootste zonde is misschien wel dat het leven niet geleefd wordt.

In dat moment van spontaniteit in Minnesota werd ik herinnerd aan wat de eminente Zwitserse psycholoog C.G. Jung in 1937 schreef in zijn boek Psychology and Religion. 'Om religieuze zaken te kunnen begrijpen, staat ons heden ten dage alleen nog maar de psychologische benadering ter beschikking. Daarom neem ik deze gedachtevormen die historisch vast zijn komen te staan, probeer deze te laten smelten en giet ze in de vormen van de onmiddellijke ervaring.'

Het concept van de schaduw is zo'n vorm. Het is een manier om in de taal de kant van de persoonlijkheid die niet tot onze beschikking staat te symboliseren en deze realiteit te verlenen. Het is dus een middel om grip te krijgen op, en te kunnen praten over, onze onbekende delen. Schaduw verwijst naar dat deel van ons dat alsmaar verschuift en verandert in het licht van ons ik-bewustzijn. Het heeft betrekking op die aspecten van onszelf waarvan we ons gewoonlijk niet volledig bewust kunnen worden, en waarvoor we dus ook geen verantwoording willen nemen. Als individuen en leden van een bepaalde cultuur selecteren en verfraaien we voortdurend onze ervaringen, en creëren op die manier een op het ego gebaseerd ideaal van ons zelf en de wereld.

Hoe meer we naar het licht zoeken, hoe donkerder de schaduw wordt.

We kennen vele namen voor de schaduw: de donkere kant, het alter ego, het lagere zelf, de andere, de dubbelganger, de donkere tegenhanger, het ontkende zelf, het verdrongen zelf, het id. We spreken over de ontmoeting met onze demonen, de worsteling met de duivel (de duivel zette mij ertoe aan), een afdaling in de onderwereld, een donkere nacht van de ziel, een midlifecrisis.

De schaduw begint zich te ontwikkelen op het moment dat het ik zich losmaakt uit het grote eenheidsbewustzijn waaruit wij allen voortkomen. Het creëren van de schaduw loopt parallel aan de ontwikkeling van het ego. Wat niet past in ons zich ontwikkelend ego-ideaal, ons geïdealiseerde beeld van het zelf dat individueel wordt versterkt door familie en cultuur, wordt schaduw. De dichter en schrijver Robert Bly noemt de schaduw de 'lange zak die we achter ons aanslepen'. 'Tot aan ons twintigste jaar beslissen we welke delen van onszelf we in de zak zullen stoppen', zegt Bly, 'daarna proberen we de rest van ons leven deze delen er weer uit te halen.'

'Wilt u liever heel of goed zijn?' vroeg Jung, de man die de poëtische term 'schaduw' introduceerde en het concept vorm gaf op een manier die past bij onze tijd. Jung besteedde speciale aandacht aan het integreren van de schaduw, omdat hij vond dat het een inwijding was in het psychologische leven; een meesterstuk noemde hij het, een wezenlijk gewaarzijn dat nodig is voor onze zelfverwerkelijking. 'Bewustwording van de schaduw is een belangrijk praktisch probleem', zei hij, 'dat niet moet worden verwrongen tot een intellectuele activiteit, want het betreft veel meer het lijden en de hartstocht waarbij de gehele persoon betrokken is.'

Recensie

door Tsenne Kikke
De auteur gaat in op het feit dat mensen telkens lijken te worden geprikkeld of uit hun evenwicht gebracht worden door hetzelfde soort dingen. Ze legt uit dat deze kwetsbare plekken duistere kanten van de persoonlijkheid vertegenwoordigen. Daarbij gaat het om aspecten van de persoonlijkheid die verdrongen zijn, maar die in feite een integraal onderdeel uitmaken van iemands karakter. Het boek is gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van de auteur als drugsverslaafde en op haar professionele ervaring als psychotherapeute. Aan de hand van voorbeelden uit haar praktijk, opdrachten en oefeningen legt ze de lezer uit hoe het mogelijk is persoonlijke schaduwzijden te accepteren en negatieve eigenschappen om te buigen in positieve kwaliteiten, om op deze wijze het persoonlijk potentieel ten volle te benutten. De vele voorbeelden en oefeningen maken het boek levendig en bruikbaar voor een breed publiek.

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht