ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Een droomleven

Fred Sterk & Sjoerd Swaen

Een droomleven Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 230 gram
Aantal Pagina's: 160
ISBN: 90-215-4828-3
ISBN-13: 978-90-215-4828-9
Categorie: Heilzaam Denken
Richtprijs: € 19,95

Korte Inhoud


Iedereen uit wel eens een kreet als: 'Als ik geld genoeg had, dan zou ik het wel weten.' Maar de kunst is om elke dag te werken aan het waarmaken van je dromen, en dus niet te wachten op betere tijden of omstandigheden. Daar is lef voor nodig. En mensen klampen zich gemakkelijker vast aan hun (schijn)zekerheden.

Sterk & Swaen laten met behulp van de meest recente technieken uit de positieve psychologie zien dat het belangrijk is om je eigen dromen te benoemen en de eerste stap te zetten van wens naar realiteit.

Psychologen Fred Sterk en Sjoerd Swaen zijn, naast hun werk als psychotherapeut, auteurs van een reeks succesvolle zelfhulpboeken. Hun boeken worden op grote schaal gebruikt als 'motivatieboeken' in de hulpverlening, voor studenten en in het bedrijfsleven.

Uittreksel


Blz. 13: Echt of namaak?

Dromen kunnen uitkomen als je ze durft vast te houden. Dromen moeten levend gehouden worden. Iedere stap dichter bij je droom mag je vieren. Het geloven in je droom is een keuze. Dromen gaat makkelijker als je droom je kernkwaliteiten reflecteert. Want dan voel je op een dieper niveau dat je droom uit kan komen.

Past een droom echt bij je, of droom je alleen maar om erbij te mogen horen? 'Erbij willen horen' is een belangrijke motivatie voor veel mensen. Ze denken dat de buitenkant koste wat het kost in orde moet zijn. Dat het om de presentatie gaat. Het perfecte uiterlijk, huis, de auto, de opleiding van de kinderen, de vakanties, de kleding et cetera. Het is heel gewoon om geld te lenen voor die mooie keuken of auto.

Grote groepen consumenten steken zich diep in de schulden om maar te voldoen aan het ideale plaatje. Ze staren zich blind op de buitenkant. Het zijn lege dromen omdat ze schitterend lijken maar in het echt snel vervelen. Bovendien zijn het dromen die je niet helpen te groeien. En dat is een belangrijk kenmerk van echte dromen: ze helpen je de meest optimale versie van jezelf te bereiken.

Een droom helpt je verder als je erdoor geïnspireerd raakt om in actie te komen. Als je er energie in wilt stoppen. Als je ervoor wilt werken. Alleen maar dromen is natuurlijk niet voldoende.

Werken voor je droomdoelen klinkt wel erg ontnuchterend. Maar het is van belang te beseffen dat zonder gerichte activiteit je dromen hun kracht verliezen. Daarmee onderscheiden we ook echte van namaakdromen. Voor echte dromen moet je in beweging komen.

En het is juist deze activiteit die je gaat helpen je droom waar te maken. Want onderweg leer je belangrijke zaken, zoals discipline en frustratietolerantie, je kwaliteiten te ontwikkelen, je zelfbeeld te versterken en onredelijke eisen los te laten. Als gevolg en bijproduct van al je inspanningen en investeringen zul je meer positieve energie en werkgeluk gaan ervaren.

Als je dromen echt zijn, geven ze een vooruitblik op wat er komen gaat. Er is niets op tegen om daar alvast van te ge¬nieten. Het nu visualiseren van je ideale toekomst helpt om te voelen of je droom nog bij je past. Door er alvast van te genieten kun je je droom steeds iets meer gaan aanscherpen.

Leer ook te kijken naar je successen in de dagelijkse realiteit. Dat lijkt een bijna onmogelijke opgave voor perfectionisten. Zij letten vooral op wat er nog niet gelukt is. Kijken naar én het waarderen van je successen stimuleert het waar¬maken van je dromen. Registreer ieder stapje vooruit als een belangrijk signaal voor succes.

* Dromen moeten levend gehouden worden. Iedere stap dichter bij je droom mag je vieren.

Dynamische doelen

In status of bezittingen zit weinig dynamiek. Zorg dat je doelen beweeglijk zijn; daarmee bedoelen we dat ze je uitdagen en laten groeien. Mensen leven om te 'bewegen', iets voor elkaar te betekenen en om avonturen te beleven.

Zie hoe je anderen inspireert en hoe je het leven van anderen kunt verrijken. Wil je prachtige muziek maken of alleen maar beroemd zijn? Het eerste doel leeft, het tweede doel is statisch en leeg. Dus het is beter je voor te stellen dat veel mensen genieten van je muziek in plaats van alleen maar de ultieme `puberdroom' te dromen over 'beroemd zijn'.

Bezig zijn met en in je droom maakt je enthousiast en daardoor zal je droom groeien en uitkomen. Een droomwens blijft vaak steken bij een wens omdat er geen beweging in zit. Zodra je je wens 'in beweging brengt' en letterlijk je droom gaat beleven, begin je met het verbeteren en veranderen van de realiteit. Daarnaast kun je ook al je verbeeldingskracht inzetten: doe alsof je droom al is uitgekomen en de werkelijkheid volgt sneller.

Als je gaat piekeren over of je gaat vastklampen aan je statische, onbeweeglijke einddoelen dan beperk je de kans op succes. Laat, terwijl je leeft, werkt en geniet, je doelen los. Maak ruimte voor spontaniteit en wat er nodig is om je doelen te bereiken. Gun jezelf de tijd om vanzelf op het juiste moment op de juiste bestemming te komen. Laat ruimte voor het toeval en wonderen. Je kunt niet alles regelen en regisseren - veel gaat, als je loslaat, vanzelf goed.

Het denkende deel van je brein ziet maar een klein, vaak vertekend, deel van de werkelijkheid. Geef de positieve energie in je omgeving de kans je spontaan te helpen.

Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht