ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Tarot: Een open boek

Renée Maas

Tarot: Een open boek Type: Box
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 680 gram
Aantal Pagina's: 221
ISBN: 90-215-4822-4
ISBN-13: 978-90-215-4822-7
Categorie: Tarot
Richtprijs: € 24,95

Korte Inhoud


De Tarot, dit eeuwenoude orakel dat lot, toekomst en karakter van een mens openbaart, is immens populair. Vele auteurs hebben een poging gedaan om uit te leggen wat zo fascinerend is aan de Tarot. Weinigen doen dat zo helder, duidelijk en toegankelijk als Renée Maas, die geldt als een van de bekendste specialisten op dit terrein.

In begrijpelijk taal geeft Renée Maas de betekenissen zoals die in een kaartlegging worden gebruikt. Ook de symboliek van de kaarten, de geschiedenis van de Tarot en de connectie met bijvoorbeeld de astrologie worden beschreven. De kaarten zijn de prachtige kwaliteitskaarten van Arthur Waite en Pamela Smith.

Uittreksel


Blz. 13: Een persoonlijk instrument

Vraag het aan tien verschillende Tarotlezers en je krijgt tien verschillende antwoorden: ieder gaat weer anders met zijn kaarten om. De een houdt ze bij elkaar met een elastiekje en legt ze neer waar het uitkomt. De ander omgeeft zijn kaarten met rituelen en zorg en aandacht. Sommigen geven de kaarten aan iedereen in handen om ze te bekijken of om ermee te spelen. Voor hen zijn het niet anders dan stukjes karton. Anderen weer laten hun kaarten door niemand met ook maar een vinger aanraken, omdat zij bang zijn dat de magie verloren zou kunnen gaan.

Werken de kaarten bij de een beter dan bij de ander? Wie zou daar iets zinnigs over kunnen zeggen? Wat je wel kunt zeggen, is dat het heel belangrijk is hoe de kaarten worden geduid; je hoeft niet over paranormale gaven te beschikken om de kaart te leggen. Wel moet je in staat zijn om vanuit een neutrale houding en met een open vizier de kaarten te willen uitleggen.

Wil je de kaarten toch als een bijzonder en speciaal instrument behandelen, dan volgt hieronder een aantal tips. Hoe je uiteindelijk met je kaarten omgaat, is aan jou alleen.

Wanneer je een nieuw pak kaarten in je handen hebt, kun je ervoor zor¬gen dat je het gevoel krijgt dat ze deel van jou worden. Dit kun je doen door ze zoveel mogelijk door je vingers te laten gaan. Bekijk ze stuk voor stuk, schud ze, voel ze, behandel ze. Leg ze voor je gaat slapen onder je hoofd-kussen, draag ze bij je.

Van voorwerpen wordt wel beweerd dat zij de eigenschap hebben om indrukken van buitenaf in zich op te nemen. Het is een bekend verschijnsel dat er (paranormaal begaafde) mensen bestaan die aan de hand van een voorwerp in staat zijn deze indrukken waar te nemen. Zij kunnen over de persoon van wie het voorwerp afkomstig is van alles vertellen.

Wanneer je deze lijn doortrekt, kun je van Tarotkaarten ook zeggen dat zij indrukken (trillingen, vibraties, energieën) opnemen van de omgeving. Om ze te beschermen tegen eventuele ongewenste indrukken kunnen de kaarten ver pakt worden in een zijden doek. Zijde is een materiaal dat de eigenschap heeft om indrukken buiten te sluiten. Wil je het helemaal zorgvuldig doen, dan berg je de kaarten vervolgens op in een houten doosje, aangezien ook hout als materiaal deze isolerende eigenschap heeft.

De zijden doek kan tevens worden gebruikt als het legkleed. Deze doek moet groot genoeg zijn om minimaal vier kaarten verticaal uit te leggen. Een vierkante doek van 60 bij 60 cm is voldoende. Groter kan natuurlijk altijd.
Wie dat leuk vindt, kan besluiten om het legkleed te decoreren. Borduurmotieven (vooral op zwarte zijde) kunnen prachtig staan en aan een legging een extra esthetische dimensie geven. Zo kunnen op de hoeken van het kleed de letters T, A, R, O rondom worden geborduurd, waarbij de letter T als begin en einde fungeert. Ook kunnen de vier hoeken worden gebruikt om de symbolen van de vier kleuren weer te geven: staven, bokalen, zwaarden en pentagrammen. Iedere andere creatieve uiting is natuurlijk mogelijk, zolang het centrum van het doek maar vrij blijft, want uiteindelijk gaat het om de kaarten: daar moet de volle aandacht op gericht worden. Uiteraard is zo'n versiering niet nodig. De kaarten laten zich ook prima leggen zonder opsmuk.

Het is ook aan jou om te bepalen of je de kaarten wel of niet uit handen geeft. Misschien kun je het beste van het uitgangspunt uitgaan dat je zelf de kaarten legt, maar dat je de vrager wel jouw kaarten laat schudden.

Het schudden van de kaarten

Alvorens de kaarten uit handen te geven aan de vrager is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het pak kaarten in een neutrale volgorde ligt. Dat wil zeggen dat een volkomen willekeurige volgorde het uitgangspunt moet zijn. Dit is iets om op te letten wanneer bijvoorbeeld alle kaarten van de grote Arcana bij elkaar zitten, omdat je daar toevallig eerder apart mee hebt gewerkt.

De kaarten van het Rider-Waite-spel hebben een behoorlijke omvang, heel wat groter dan de gewone speelkaarten. Dat maakt het wat lastig om de kaarten te schudden. Je kunt ze recht in je handen houden of overdwars, het maakt niet uit hoe. Net zoals voor degene die schudt het gemakkelijkst is.

Sommigen hechten speciale waarde aan kaarten die uit het pak vallen terwijl er wordt geschud. Aangezien het formaat van de kaarten (onhandig) groot is, gebeurt het vaker wel dan niet dat er een kaart op de tafel komt te vallen of verkeerd omklapt.

Recensie

door Tsenne Kikke
Dit is een heruitgave, en de zevende nog wel. Maar ditmaal krijg je er wel de tarotkaarten bij, gebaseerd op die van Arthur Waite. Dit is een werkboek - en, omdat ik geen kaarten leg, kan ik geen objectieve recensie uitschrijven, noch er een echte waarde aan even. Daarom, net als vorig jaar een 7 op 10.

Anders gezegd: als jij ermee hebt gewerkt, mag je ons gerust iets over jouw bevindingen laten weten!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht