ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

I Tjing essenties

Han Boering

I Tjing essenties Type: Hardcover
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 900 gram
Aantal Pagina's: 414
ISBN: 90-215-4785-6
ISBN-13: 978-90-215-4785-5
Categorie: Wijsheden & Uitspraken
Richtprijs: € 3495

Korte Inhoud


Han Boering is niet alleen nationaal, maar ook internationaal uitgegroeid tot een autoriteit op het gebied van de I Tjing. Hij heeft de afgelopen zeven jaar gewerkt aan een studieboek over de I Tjing, waarin alle aspecten van dit diepgaande wijsheidsboek aan de orde komen. De I Tjing wordt geplaatst binnen het oosterse denken en het taoïsme, en er vindt uitleg en verdieping plaats bij de verschillende 'beelden' en 'oordelen' van dit bijzondere orakelboek. Nieuw in deze Nederlandse uitgave zijn de verschillende niveaus van uitbreidende interpretaties die mogelijk zijn, zoals het gebruik van kernhexagrammen, karmische hexagrammen en tracés.

Han Boering (1943) houdt zich nu al meer dan 40 jaar full time bezig met de I Tjing. Hij geeft consulten, lezingen, workshops en is onder andere auteur van 'I Tjing van de 21ste eeuw' en 'Zakboek I Tjing'. Nationaal en internationaal wordt hij gezien als een grote autoriteit op het gebied van de I Tjing.

Uittreksel


De 'I Tjing Essenties' is een handboek voor het gebruik en de verdieping van de I Tjing. Alle aspecten van dit oude wijsheidsboek komen aan de orde.

Het boek bestaat uit vier delen. In het eerste deel wordt ingegaan op de filosofische achtergrond van het Boek der Veranderingen en op het verschil met de westerse denksystemen. De basisbegrippen van het Chinese denken, zoals Yang en Yin, Dao en Li worden toegelicht. Ook de rol van het toeval bij de toepassing van het Boek der Veranderingen wordt duidelijk gemaakt. Het eerste deel wordt afgerond met een beschouwing over de werking van Yang en Yin in de hexagrammen. Daarmee wordt ook de verborgen samenhang van de hexagrammen zichtbaar.

Het tweede deel geeft een verdiepend inzicht in de 8 trigrammen en 64 hexagrammen. De trigrammen worden benaderd vanuit hun verschillende betekenisvelden, als tekens, als perioden en als karakterstructuren. Dit vormt weer de opstap naar de trigram-astrologie. Daarmee kunnen geboorte-trigrammen worden berekend en inzicht worden verkregen in de essentiële kenmerken van het eigen of andermans karakter. Ook worden de vele aspecten van de hexagrammen uitgelegd, zowel vanuit de teksten als vanuit de structuur van de tekens.

Het derde deel gaat over de kernhexagrammen. In de literatuur over het Boek der Veranderingen worden deze tekens technisch benaderd, maar in de I Tjing Essenties wordt de inhoud en de betekenis in de praktijk van het duiden uitgelegd. Deze methode geeft grote verdieping in de adviezen van de I Tjing. De twaalf kernhexagrammen blijken dragers van karma en zij geven inzichten in het wezen van de gebruiker. Van alle hexagrammen wordt besproken hoe zij passen in dit alles omvattend psychologisch model. Verder worden de overeenkomsten en verschillen tussen de twaalf karmische tekens en de westerse astrologie besproken.

Het laatste deel bevat uniek materiaal dat voor het eerst in de westerse literatuur inzicht geeft in hoe de relaties tussen de trigrammen en de hexagrammen in elkaar steken. Ieder hexagram wordt op zo'n manier besproken dat er inzicht in de ontstaansgrond van de hexagrammen mogelijk wordt. De trigrammen worden dusdanig toegelicht dat die tekens geduid kunnen worden binnen bepaalde combinaties van trigrammen. Het vierde deel wordt afgesloten met een korte geschiedenis van de ontwikkeling van het denken rond het Boek der Veranderingen.

"Daarom zal de mens, als hij op het punt staat om te gaan handelen, zowel privé als maatschappelijk, de I Tjing raadplegen met woorden; het ontvangt zijn opdracht en resoneert."

- Uit het Grote Commentaar van de I Tjing

Recensie

door Tsenne Kikke
De I Tjing, of het Boek der Veranderingen, is geen toekomstvoorspeller, maar eerder een raadgever. Het boek geeft de duizenden jaren oude kern van het Chinese denken weer, gebaseerd op de praktische toepassing van het Ying-Yang-beginsel: de filosofie van het passieve en actieve principe.

Het Boek der Veranderingen wordt reeds eeuwenlang geraadpleegd. Er zijn verschillende versies op de markt verkrijgbaar, maar ikzelf houd me nog altijd vast aan de Wilhelm-vertaling.

De leraar van Wilhelm was een Confuciaan, Han Boering is een Taoïst. Rudimentair zou men kunnen zeggen dat een Taoïst zich bezig houdt met de geest van de wet daar waar Confucianen eerder de letter van de wet bestuderen.

Als ik schrijf dat dit boek een meesterwerk is, overdrijf ik niet. Het is vrij duidelijk dat Han Boering, van oorsprong graficus en kunstenaar, zich nu al 40 jaar met de I Tjing bezighoudt. 'I Tjing essenties' is weliswaar een zeer goede aanvulling op de I Tjing-vertaling van Richard Wilhelm en richt zich vooral tot mensen met een rustige geest.

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht