ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het Licht dat ik ben

Originele titel: The light that I am

J.C. Amberchele

Het Licht dat ik ben Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 315 gram
Aantal Pagina's: 219
ISBN: 90-215-4759-7
ISBN-13: 978-90-215-4759-6
Categorie: Zelfgroei
Richtprijs: € 19,95

Korte Inhoud


'Ware vrijheid in fysieke gevangenschap' is de ondertitel van dit boek. J.C. Amberchele is het pseudoniem van een man die ware vrijheid vond tijdens een lange gevangenisstraf. Deze vrijheid is dezelfde bevrijding of verlichting waar zovelen van ons naar op zoek zijn. Maar wij zoeken binnen het kader van het ogenschijnlijke comfort dat met geld kan worden verworven. Dit boek laat zien dat de vrijheid waarover Amberchele spreekt niets te maken heeft met uiterlijke vrijheid.

De 'experimenten' die hij deed voor de radicale verandering in zijn perceptie leken in zijn eigen woorden 'idioot en kinderachtig'. Maar toen kwam het, zo helder als het daglicht: het inzicht dat wij kijken met het ene oog van degene die Ziet en die onveranderlijk is. Dit boek combineert uniek biografisch materiaal met uitzonderlijk toegankelijke inzichten in de aard van wie wij werkelijk zijn en hoe een mens verder functioneert nadat alles veranderd is en er toch niets is veranderd.

Uittreksel


Blz. 161:

1. Liefde: Als mens wil ik liefhebben en liefde ontvangen. Maar omdat ik liefde vooral als een emotie ervaar, merk ik dat zij komt en gaat, en dat zelfs als zij blijft zij op zijn best problematisch is. Met de menselijke liefde komen pretenties, verwachtingen, en voorwaarden. En hoewel ik de perfecte liefde blijf zoeken, begin ik onbewust te vermoeden dat wat ik denk dat liefde is, slechts een substituut is voor Werkelijke Liefde, waarvan de ervaring boven mijn petje gaat.

2. Rijkdom: In mijn vroege jeugd is rijkdom mijn wereld. Dat verandert als ik ouder word en ik leer dat het anders ligt. En zo begint het accumuleren, met een vergeefse poging om mijn wereld stukje bij beetje te hervinden. Ik ben ervan overtuigd dat ik weer gelukkig zal zijn als ik het meeste en het beste krijg (of althans het meeste en het beste wat ik kan hanteren), en niet onder doe voor mijn leeftijdgenoten. Ik word inhalig en noem mijn inhaligheid 'ambitie'. En toch, naarmate ik meer en meer naar mij toe haal, merk ik hoe snel ik er genoeg van heb en nog meer wil - het lijkt wel of ik nooit genoeg heb. Erger nog, hoe meer ik krijg, hoe meer ik worstel om het vast te houden, en hoe meer zorgen ik mij erover maak dat ik het kwijt zal raken. Ik ontdek dat dit niet de weg naar geluk is - het is de weg naar stress en ziekte!

Recensie

door Tsenne Kikke
J.C. Amberchele is in 1940 in Philadelphia geboren. Hij liep een Quakerschool, colleges in Pennsylvania en New York en behaalde - tijdens zijn gevangenschap - een graduaat in de Psychologie.

Begin jaren 1960 werkte hij deeltijds als leraar Frans in een private school in Hawaï. Ook deed hij aan motorsport maar vrij spoedig zat hij op droog zaad. Hij huwde in 1965, werkte tijdelijk als verkoper in zowel Honolulu als in Los Angeles, maar scheidde vrij snel en keerde naar Hawaï weer. Daar nam hij het ene werkje na het andere op, geraakte verslaafd aan lsd, en zag zichzelf tenslotte verplicht om marihuana te gaan verkopen teneinde aan de kost te komen.

In 1967 verhuisde hij naar Zuid-Californië en begon marihuana van de ene stad naar de andere te transporteren. Binnen het jaar transporteerde hij enorm grote kwantiteiten vanuit Mexico, niet enkel en alleen met een auto, maar ook via vliegtuigen. Vijftien jaar lang kon hij het volhouden, totdat hij in een Mexicaanse gevangenis belandde. Ondertussen had hij wel een bloederig spoor van vernieling, overvallen, moorden en dergelijke meer achter zich gelaten. Tijdens die periode huwde hij ook voor een tweede keer. Uit dat huwelijk ontsproten twee kinderen die hem zo nu en dan eens in de gevangenis komen bezoeken.

Na zijn arrestatie bestudeerde hij Oosterse filosofieën. Zijn eerste boek, een roman, verscheen in 2002. 'How you lose', oftewel 'Hoe je verliest' was de titel ervan. Het is nooit tot een succes uitgegroeid. Ondertussen werd dus zijn tweede boek vertaald, hetgeen we hier beschrijven.

Amberchele zit nu al 29 jaar lang in de gevangenis vast, en hij is ervan overtuigd dat hij hoogstwaarschijnlijk nooit zal worden vrijgelaten.

Zijn fysieke vrijheid is hij kwijt, maar zijn geestelijke bevrijding heeft hij binnen de muren van zijn cel gevonden. Amberchele is een overtuigend schrijver, die op heldere wijze duidelijk maakt dat bevrijding niet afhankelijk is van externe factoren.

In zijn cel onderwierp Amberchele zich aan een eenvoudig non-dualistisch experiment en dat is dan het begin geweest van een ontdekkingstocht in zichzelf naar zichzelf. Deze tocht brengt hem in contact met boeken van auteurs zoals Ramana Maharshi, Tony Parsons en Byron Katie.

Het boek leidt tot een diep inzicht in de ware natuur van de mens; maar dan wel bezien vanuit de ogen van Amberchele. Het is een echte aanrader voor elkeen die op zoek is naar zijn zogenaamde 'Ware Zelf'.

Ikzelf heb ervan genoten. Het vervangt niet de Gurdjieff-filosofie, maar het boek kan wel als een aanvullend en meest inspirerend werk worden aanschouwd. In elk geval: een 10 op 10 waard.

P.S.: we hebben er ook een nieuwsberichtje aan besteed: hier is de link.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht