ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Fruit uit eigen tuin

Originele titel: Grow your own fruit

Carol Klein

Fruit uit eigen tuin Type: Hardcover
Uitgever: Kosmos
Gewicht: Onbekend
Aantal Pagina's: 233
ISBN: 90-215-4650-7
ISBN-13: 978-90-215-4650-6
Categorie: Natuur & tuinieren
Richtprijs: € 14,95

Korte Inhoud


Er gaat niets boven vers geplukte aardbeien, frambozen en sappige appels. Met haar bekende energie en enthousiasme geeft Carol Klein al het noodzakelijke groenadvies om met de meest favoriete fruitsoorten aan de slag te gaan, maar daarnaast passeren ook minder voor de hand liggende soorten, zoals citroenen, vijgen, moerbeien en cranberry's, de revue. Het is een onmisbaar naslagwerk in de boekenkast van iedere tuinier.

Carol Klein is één van de invloedrijkste tuiniers van Groot-Brittannië. Zij is medepresentator van het populaire tuinprogramma Gardeners' World en schrijft diverse columns. Carol Klein heeft een eigen kwekerij in Devon. Eerder verschenen van haar 'Groente uit eigen tuin' en de 'Groente uit eigen tuin jaarplanner'.

Uittreksel


Blz. 7: Waarom fruit telen?

Fruit telen is genieten van het leven. We zwoegen in onze tuin dat het een lieve lust is in de hoop at het iets begeerlijks oplevert en we zijn ons er maar al te goed van bewust dat we de verleiding uiteindelijk toch niet zullen kunnen weerstaan. We willen ons eigen Hof van Eden creëren en weten donders goed dat we de appels en al dat andere heerlijke fruit dat we vol liefde hebben verzorgd onbeschaamd zullen verorberen.

Fruit in de tuin

Fruit is echt een beloning. Je plant een fruitstruik of boom, verzorgt hem en eens per jaar krijg je een cadeau dat zo mooi, lekker en gezond is, dat je niets beters zou kunnen wensen. Een buitenaards wezen zou versteld staan van de schoonheid van het hele proces. Als je je appel- of pruimenpitten na afloop namelijk weer in de grond stopt, is de cirkel compleet en help je de natuur een handje, net zoals een merel met een braam doet, of een aap met een vijg. Je kunt een hele fruittuin aanplanten maar het tegenwoordige equivalent daarvan is vaak gewoon een klein stukje grond of een paar potten.

Het ligt voor de hand om je op de beloning te richten, maar ook 'het doen' kan voor enorm veel plezier en bevrdiging zorgen. Hopelijk durf je het aan met de leidraden in dit boek en heb je voldoende zelfvertrouwen om succesvol fruit te gaan telen.

Het is al heel bevredigend om slechts een kleine hoeveelheid fruit zelf te telen en doordat je weet dat het vers, gezond en puur is en niet is bedorven door pesticiden, funngiciden, onkruidbestrijdingsmiddelen en conserveringsmiddelen, is het ook heel rustgevend en een goede reden om biologisch te tuinieren.

Bovendien smaakt het beter; het fruit zit vol smaak en subtiele nuances die je alleen bij het eten ontdekt - een zeldzaam voorrecht in een wereld waarin alles een commerciële eenheidsworst is. Door het weelderige uiterlijk en de zalige geur van je eigen rijpe vruchten wil je nooit meer onrijp, smakeloos fruit uit de supermarkt, waar het vooral gaat om vruchten met een uniform uiterlijk en formaat, die het hele jaar te koop zijn.

Wij en fruit

Voordat onze voorouders aan het telen sloegen, jaagde de mens en ging hij op zoek naar voedsel. Fruit tegenkomen was een genot. De natuur had vruchten voorzien van zoet vruchtvlees om de zaden te beschermen, en vogels, insecten, reptielen en zoogdieren droegen graag hun steentje bij om in ruil voor het heerlijke vruchtvlees het zaad te verspreiden. Het was slechts een kwestie van tijd voordat de mens het fruit zou ontdekken.

Recensie

door Tsenne Kikke
Vers, onbespoten en gezond voedsel uit eigen tuin is in korte tijd razend populair geworden. Voordat de eerste zoete aardbeien of blozende appels kunnen worden geplukt, moet er natuurlijk wel wat werk worden verricht. Fruit uit eigen tuin zet alle werkzaamheden overzichtelijk op een rij.

De plek van fruitbomen en -planten en de verzorging ervan zijn van groot belang voor het resultaat. Waar groeien aardbeien het best? Heeft een appelboom zon of juist schaduw nodig? Moet er worden bemest of niet? En hoeveel water moet je eigenlijk geven? Fruit uit eigen tuin geeft inzicht wanneer er moet worden geplant, bemest, bewaterd, gesteund of geoogst en is zo een onmisbare hulp bij het efficiënt telen van fruit.

Tuinier Carol Klein is bekend van 'Groente uit eigen tuin' en de 'Groente uit eigen tuin jaarplanner'. In 'Fruit uit eigen tuin' geeft ze op haar gebruikelijke energieke en enthousiaste manier al het groenadvies dat nodig is om aan de slag te gaan met het telen van fruit. Fruit uit eigen tuin is een praktische gids, boordevol heldere adviezen en tips voor zowel beginners als meer ervaren amateur-fruittelers. Naast favoriete fruitsoorten als peren, appels en aardbeien komen ook minder voor de hand liggende soorten aan bod, zoals citroenen, vijgen, moerbeien en cranberry's.

Mooie uitgave over het telen van fruit van de eigenaresse van een kwekerij, die ook als presentator werkzaam is voor het bekende BBC-programma 'Gardener's World'. Zij geeft eerst algemene richtlijnen voor de nodige tuinwerkzaamheden gedurende het hele jaar: de voorbereiding van de grond, het planten, snoeien, de bestuiving en de bestrijding van ziekten en plagen, met veel aandacht voor biologisch telen. Daarna volgt uitgebreide en duidelijke informatie over de verschillende soorten, het snoeien en eventueel leiden van specifieke categorieën fruit.

Veel van de genoemde rassen zijn echter niet verkrijgbaar in onze gewesten. De meeste bijbehorende kleurenfoto's zijn mooi en instructief. Het boek bevat een verklarende woordenlijst en een gecombineerd onderwerp- en plantenregister. Ook al inspirerend voor beginnende hobby-fruittelers en eigenaars van kleine tuinen.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht