ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Kikkers en vijvers

Ada Hofman

Kikkers en vijvers Type: Hardcover
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 925 gram
Aantal Pagina's: 191
ISBN: 90-215-4460-1
ISBN-13: 978-90-215-4460-1
Categorie: Amfibieën
Richtprijs: € 24,95

Korte Inhoud


DE PASSIE VOOR KIKKERS EN VIJVERS IN ÉÉN BOEK!

Ada Hofman is autoriteit op het gebied van vijvers. Kikkers zijn (naast katten) haar lievelingsdieren. Ze hebben in haar leven een grote plaats ingenomen. Door te experimenteren en een goede leefgemeenschap te maken, kwam zij erachter dat kikkers zeer sociale dieren zijn. Ze kunnen mensen herkennen aan hun stem en reageren ook op reuk, Je kunt ze zelfs kunstjes leren, Kikkers zijn zeer schone dieren en kunnen alleen leven in gezond, liefst helder water,
    
Met dit boek wil Ada Hofman proberen inzicht te geven in de kikkerwereld. Ze beschrijft niet alleen de kikkers zelf, maar ook hun vijanden in ons land, Op deze manier hoopt zij de lezer mee te laten kijken met het leven in en om de vijver. Daar horen natuurlijk ook de waterplanten bij, die immers van levensbelang zijn.

De bijzondere mix van prachtige fotografie en illustraties van de auteur zelf maakt Kikkers en Vijvers tot een uniek leesboek en naslagwerk tegelijkertijd, waardoor de lezer nooit meer op dezelfde manier naar zijn vijver zal kijken als voorheen.

Uittreksel


Blz. 26 - Algen

In iedere druppel water zitten algen. Dit zijn microscopisch kleine eencellige plantjes, die van nature in alle soorten water voorkomen. Deze plantjes zijn kleurloos en daarom is ons leidingwater helder. Ze zitten er wel in, maar we zien ze niet.

Zodra er licht in het water komt en de temperatuur stijgt tot boven 8 tot 9°C, de juiste groeiomstandigheden voor planten, dan gaat dat kleine algje groeien. Hij is dan nog steeds kleurloos. In koud water duurt dit groeiproces langer dan in warmer water. Het kan schommelen van enkele dagen tot enkele weken.

Als het plantje volgroeid is, kleurt het in normaal water groen en in zuur water bruin. Het water is nu troebel en ondoorzichtig. Dit is niet de bedoeling en we moeten iets bedenken, waardoor dat kleine algje niet kan groeien, want dan kan hij ook niet kleuren en blijft het water helder.

Zuurstofplanten

Dat helder houden doen we met zuurstofplanten. Deze naam is eigenlijk niet goed, want alle planten geven zuurstof af. Maar ik bedoel hiermee een groep ondergedoken waterplanten. Alleen de bloeiwijze komt boven het water uit, de rest van de plant blijft meestal onder water. Deze zuurstofplanten hebben drie hoofdfuncties:

1. Door het assimilatieproces produceren ze zuurstof in het water.
2. Ze nemen voedingsstoffen op uit het water, daar leven en groeien ze van.
3. Ze produceren een stof waardoor sommige andere planten niet kunnen groeien.
En laat nu die andere planten precies de algen zijn.

Allelopathie

Zuurstofplanten produceren dus een stof (remstof) waardoor de algen niet kunnen groeien. Dit verschijnsel zien we ook wel in de tuin. Als er een bepaalde plant staat, doet een andere het beslist niet. Dit verschijnsel heet allelopathie. De laatste jaren wordt hier enig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en de eerste resultaten bevestigen mijn mening over zuurstofplanten. Als er zuurstofplanten aanwezig zijn, scheiden die een chemische stof af waardoor de algen worden geremd in hun groei. Maar dit weet ik al geruime tijd. Dit is altijd het middel geweest om het water in mijn vijvers helder te houden.

Spelregels

Er is natuurlijk wel een aantal (spel)regels waar we ons aan moeten houden, anders gaat het toch nog mis.

Er dienen voldoende en goede zuurstofplanten binnen 24 uren na het vullen van de vijver in het water te worden gezet. Voldoende betekent minimaal één mandje, bestaande uit vier tot vijf bosjes, per 1000 liter water. Als we minder planten gebruiken wordt er te weinig remstof geproduceerd en zal de vijver toch groen worden. Goede zuurstofplanten zijn planten die optimaal werken en dus niet zijn verdroogd of half verrot. Ook dienen er aan sommige soorten wortels te zitten.

De planten binnen 24 uren in het water zetten is erg belangrijk. Als we dat niet doen, krijgen we een omgekeerd proces. De algen hebben namelijk dezelfde hoofdfuncties als de zuurstofplanten. Algen produceren dus ook een remstof en hier kunnen de zuurstofplanten niet tegen. Als we de zuurstofplanten te laat in het water zetten is er door de algen al zoveel remstof gemaakt, dat de zuurstofplanten het geheel of gedeeltelijk laten afweten. Het is dus een soort wedstrijd, wie wint: de zuurstofplanten of de algen. Bij het direct plaatsen van de zuurstofplanten winnen die.

Als de vijver in de herfst, winter of vroeg in het voorjaar wordt aangelegd, zijn er geen zuurstofplanten verkrijgbaar. Vul de vijver wel met water om beschadigingen van de folie te voorkomen, maar doe verder niets. Wacht tot de goede zuurstofplanten verkrijgbaar zijn. Pomp al het water uit de vijver en maak de folie goed droog met een dweil. Vergeet niet om de waterval ook droog te maken. Daarna kan de vijver weer worden gevuld, waarna de zuurstofplanten binnen 24 uur in het water kunnen worden gezet.

Recensie

door Tsenne Kikke

Dit boek is, mijns inziens, één van prachtigste werken die ik ooit over het houden van kkkers en het aanmaken van vijvers heb gelezen. Het is duidelijk dat Ada Hofman weet waarover ze schrijft. Als klein meisje was ze al verliefd op de groene kikker. Ze woonde in de Lopikerwaard, ver van de bewoonde wereld. Vriendjes had ze niet, haar speelkameraadjes waren de kikkers. Urenlang zat ze aan de rand van de sloot naar ze te kijken. Ze prikte een blaadje aan een takje en bewoog dat heen en weer. Omdat de kikkers dachten dat het blaadje een vlinder was, sprongen ze de kant op, maar na een tijdje waren de kikkers zo mak, dat ze op haar hand kwamen zitten.

In dit boek worden alle facetten van vijveraanleg en -onderhoud behandeld, aangevuld met inspirerende wetenswaardigheden omtrent het planten- en dierenleven in en om de vijver. Kortom: indien je van vijvers en kikkers houdt, is dit boek een waarachtig geschenk.

Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht