ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De schatten van Griekenland

Stefano Maggi & Christina Troso

De schatten van Griekenland Type: Hardcover
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 981 gram
Aantal Pagina's: 608
ISBN: 90-215-4098-3
ISBN-13: 978-90-215-4098-6
Categorie: Oude Beschavingen
Richtprijs: € 19,95

Korte Inhoud


Deze kunstreisgids is gewijd aan de historische monumenten en de meesterwerken van de kunst van het Oude Griekenland. Dit rijk geïllustreerde boek met de praktische eigenschappen van een gids bevat uiterst gedetailleerde topografische kaarten, driedimensionale reconstructietekeningen en zorgvuldig geplande routebeschrijvingen van alle gebieden, steden en eilanden waar de Griekse beschaving floreerde. De Oude Grieken hebben de mensheid toebedeeld met een onschatbare archeologische en kunstzinnige nalatenschap.

Uittreksel


Blz. 44: De grootsheid en het aanzien van Athene waren het gevolg van de grootsheid van het volk en natuurlijk de gunst van de goden, vooral die van de godheid Athena, naar wie de stad Athene is vernoemd. Het is niet verbazingwekkend dat Athena de godin van intelligentie, creativiteit en de waarde en kracht van de geest was. Zoals de Italiaanse geleerde Dario Dal Corno al benadrukte, werd het begin van de Atheense mythologie gekenmerkt door het naast elkaar bestaan van mensen en goden. Volgens St.-Augustinus werd de beslissing om de stad tot de zetel van Athena’s cultuur te benoemen eerder genomen door het volk dan door een goddelijke vergadering, zoals gebruikelijk was. De mythe van deze gebeurtenis was dat Athena en Poseidon streden om de plaats – toentertijd nog naamloos – door hun giften op de acropolis te plaatsen. Poseidons schenking, de zee, was inderdaad fenomenaal, maar steriel vergeleken met Athena’s vruchtbare olijfboom. De volksvergadering, bijeengeroepen door koning Cecrops, koos Athena, hoewel dit vooral kwam omdat er meer vrouwen dan mannen waren, die massaal op de wijze godin stemden. Poseidons woede was de oorzaak van de vreselijke vloedgolf die Attica overspoelde, en om de beledigde god tot bedaren te brengen, besloten de Atheners vrouwen in de toekomst van stemmen uit te sluiten.

Recensie

door Tsenne Kikke
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht