ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het begin van het Nu

Originele titel: Beyond awakening

Jeff Foster

Het begin van het Nu Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 225 gram
Aantal Pagina's: 158
ISBN: 90-215-3883-0
ISBN-13: 978-90-215-3883-9
Categorie: Zelfkennis
Richtprijs: € 14,95

Korte Inhoud


Het einde van de spirituele zoektocht: het zoeken voorbij ! Nog niet eerder werd de essentie van het Nu zo toegankelijk en aangrijpend beschreven als door Jeff Foster. Een aantal aangrijpende gebeurtenissen zetten hem aan tot een twee jaar durende zoektocht naar spirituele verlichting. Een obsessieve zoektocht die hem langs alle belangrijke wijsheidstradities leidde en die hem leerde dat het Nu alles verbindt. Het Nu is het antwoord op alle levensvragen: dit wordt ook wel wat zwaarwichtig 'spiritueel ontwaken' genoemd. Volgens Jeff Foster is het echter zo simpel en vanzelfsprekend als het tikken van regendruppels op het dak. Het is alsof je je tijdens het zoeken verloren hebt in een droom, om dan wakker te worden, om je heen te kijken en je te realiseren: het was maar een droom...

Jeff Foster is in 2001 afgestudeerd in astrofysica aan de Cambridge Universiteit. Een aantal jaren na zijn afstuderen, na een periode van ernstige depressie en ziekte, raakte hij verslaafd aan het idee van 'spirituele verlichting'. Hij begon een intensieve spirituele zoektocht die verscheidene jaren duurde. De spirituele zoektocht kwam tot een absoluut einde met het heldere inzicht dat er altijd alleen Eenheid is. In de helderheid van dit inzicht werd het leven wat het altijd was: spontaan, helder, vreugdevol en volledig ontwaakt. Jeff begon met het schrijven en praten over non-dualiteit.

Hij organiseert bijeenkomsten en retraites in Groot-Brittannië, Europa en de Verenigde Staten, waarin hij op een heldere en directe manier wijst op de frustraties die gepaard gaan met de spirituele zoektocht, op de werking van de geest en op de Helderheid in de kern van alles. Zijn compromisloze benadering, vol humor en mededogen, vernietigt de hoop van de geest op een toekomstig ontwaken en onthult een ontwaken dat er altijd al is, juist midden in het leven. Hij geeft onder andere lezingen en retraites in Nederland.

Uittreksel


Blz. 15: Het ligt zo voor de hand: waar ik al die jaren naar op zoek was, was niet iets wat ooit gevonden kon worden, omdat het feitelijk nooit verloren was. Het is niet eens echt een 'het', geen ding tussen andere dingen, maar juist de conditie die überhaupt voor de mogelijkheid van `dingen' zorgt.

Verlichting is de toestand waarin wij ons altijd al bevinden, en als we ernaar op zoek gaan, verliezen we die blijkbaar. Helaas maakt bijna alles wat wij in de loop van ons leven doen, deel uit van deze zoektocht, omdat bijna alles wat we doen impliceert dat onze redding in de toekomst ligt, dat vrede en geluk en vrijheid dingen zijn die op zeker toekomstig moment door ons bereikt kunnen worden.

Onlangs is het zoeken naar verlichting, naar geluk buiten het aanwezige geluk, naar welk soort 'zelfontwikkeling' dan ook, gewoon van mij afgevallen. En wat bleef er over? Is het nog mogelijk in deze wereld te leven wanneer het verlangen naar iets voorbij het gewone is opgelost?

De boodschap van dit boek is zo eenvoudig, zo duidelijk, zo van nu, dat het denken het misschien nooit zal kunnen vatten. De boodschap is niets meer of minder dan dit: Er valt niets te `bereiken'... en het is alleen het idee dat er iets te bereiken valt waardoor het lijkt alsof er iets te bereiken valt! En let op het denken wanneer het pro beert dit alles te verwerken, en in kringetjes ronddraait, deze boodschap met talloze andere boodschappen vergelijkend en haar ertegen afzettend, terwijl het op talloze verschillende manieren de zoektocht voortzet.
Maar ziehier het goede nieuws: deze zoektocht dient zich nu enkel en alleen als een geloof, als gedachte aan. Hij hoeft niet beëindigd te worden, omdat hij het zoveelste onschuldige verschijnsel in het nu is. Trouwens, de poging de zoektocht te beëindigen zou de zoektocht alleen maar verlengen...

Eenvoudig en duidelijk - bewustwording is gewoon dit, hier en nu. Gewoon het leven zoals het al is. Natuurlijk lijkt dat volkomen paradoxaal voor iemand die geobsedeerd wordt door zelfontwikkeling, voor een bewustzijn dat ernaar streeft het allemaal voor elkaar te krijgen.

Maar er valt niets voor elkaar te krijgen, en dat was altijd al zo. De zoektocht is al afgelopen.

Dit boek gaat over het volstrekt duidelijke, en verder niets.

Jeff Foster
Oxford, Verenigd Koninkrijk

Recensie

door Tsenne Kikke
Het is niet omdat ik me niet akkoord verklaar met de inhoud van dit boek dat het een 0 op 10 moet krijgen. Het is misschien de moeite waard gelezen te worden al was het maar om de boodschap die de auteur ons wil brengen te begrijpen en die te vergelijken met jouw overtuigingen en ervaringen. Het is overduidelijk dat Jeff Foster zich zowel door een Oosterse denken als door de andere Hier-en-Nu-boeken heeft laten inspireren. Ik schreef al dat ik de inhoud ervan niet goed vond, maar als dit boek in handen komt van lezers die hetzelfde uitgangspunt als die van de auteur hebben, dan is dit boek natuurlijk steengoed. Jeff Foster is nog een vrij jong iemand die, juist om deze reden, zichzelf té vroeg op het pad van Zelfkennis heeft begeven en op zoek is geweest naar Verlichting in plaats van naar zijn Ware Zelf. 'Zijn' en 'meer-zijn' streeft geen enkel doel na en als je naar Verlichting streeft, wil uitgroeien tot een Boeddha, kun je ontgoocheld van die reis terugkomen. Jeff Foster levert ons dit bewijs. Na 2 jaar 'zoeken' komt hij tot de conclusie die hij beschrijft. Ondertussen tracht hij zijn kost te verdienen met het houden van lezingen, workshops, et cetera. Ik wens hem alle succes toe en een publiek zal hij wel vinden. In het kort: de titel van het boek zou weliswaar mijn nieuwsgierigheid aantrekken. In een boekenwinkel zal ik het dan ook automatisch inkijken met als gevolg dat ik het daarna nooit zou aankopen, gewoonweg omdat het niet in mijn bibliotheek past. Maar misschien past het wel in de jouwe en daarom raad ik je aan om het 'Het begin van het Nu' wel aan te schaffen - en, om daad bij het woord te voegen, geef ik het een 8 op 10.

Ter informatie:

Naar aanleiding van een interview met Jeff Foster in de maart editie van het magazine 'Happinez', worden er in mei 2 extra bijeenkomsten in Nondualiteit/Advaita met Jeff georganiseerd in Bosch en Duin.

Data & prijzen: Zaterdag 2 mei 2009 - 13:00 - 17:30 uur - 50 euro en Zondag 3 mei 2009 - 13:00 - 17:30 uur - 50 euro - Locatie: Christophorus, Bosch en Duin (bij Utrecht)

Bijeenkomsten met Jeff Foster zijn naar het schijnt altijd ontspannend en inspirerend. Hij praat met helderheid en humor over non-dualiteit en de sfeer is ongedwongen. Na zijn introductie is er gelegenheid voor het stellen van vragen, wat spontaan afgewisseld kan worden met stiltemomenten.

Er is echter geen sprake van onderricht, noch van filosoferen en discussiëren over allerlei ideeën en concepten. Jeff maakt slechts gebruik van woorden om te verwijzen naar iets wat onbeschrijflijk is en waar de rationele geest niet bij kan: Eenheid is alles wat er is.

In een sfeer van absolute en onvoorwaardelijke acceptatie kan er een resonantie plaatsvinden, een directe herkenning van wie je werkelijk bent, voorbij alle gedachten en ideeën over jezelf, over het leven en over de wereld om je heen. Een helder zien dat de afgescheiden persoon een illusie van de 'mind' is.

En in de ruimte waar een verkrampt 'persoon' pleegde te zijn, daar zou een ontspanning gevonden kunnen worden, een lichtheid, een kinderlijke onschuld en spontaniteit. Een leven dat zichzelf leeft. En dit is geen nieuwe staat - het is een helder zien van wat altijd al het geval is geweest. Maar het is niets dat een zoekende geest ooit zou kunnen hopen te vinden.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht