ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Lexicon van het onbekende

Originele titel: Lexicon des Unwisses

Kathrin Passig & Aleks Scholz

Lexicon van het onbekende Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 340 gram
Aantal Pagina's: 256
ISBN: 90-215-3551-3
ISBN-13: 978-90-215-3551-7
Categorie: Weetjes allerlei
Richtprijs: € 18

Korte Inhoud


Een fascinerende reis door de wereld van onbeantwoorde vragen

Hoewel er tegenwoordig heel veel onderzocht en bekend is, zijn er nog talloze onopgehelderde vragen. Hoe spinnen katten en waarom slapen we? Waarom plakt plakband? Over de voortplanting van palingen is nog even weinig bekend als over de vrouwelijke ejaculatie en over het ontstaan van Hawaii. Waarom kleuren sommige bladeren in de herfst rood? Wat is een bolbliksem? Hoe werken hallucinogenen? Hoe ontloop je een verkoudheid? Niemand weet het definitieve antwoord.

Het Lexicon van het onbekende zet de verrassendste blanco plekken in onze kennis op een rij en biedt een zeer onderhoudende verkenningstocht door het uitgestrekte gebied van zaken waarvan we alleen weten dat we er niets over weten

Kathrin Passig is onder meer redacteur en programmeur van de weblog 'Riesenmaschine', die in 2006 een prijs in de wacht sleepte. Ook vertaalt ze en schrijft ze voor diverse bladen, waaronder Spiegel Online. Aleks Scholz is als astronoom verbonden aan de 'Universiteit van St. Andrews' in Schotland. Hij is eveneens redacteur van 'Riesenmaschine'.

Uittreksel


Blz. 14: Hoe zijn de thema's uitgekozen?

Als een van de autoriteiten op het gebied van het onbekende publiceerde het wetenschappelijk tijdschrift 'Science' in juli 2005 een overzicht van de 125 belangrijkste vraagstukken voor het weten¬schappelijk onderzoek in de 21e eeuw. Slechts een vijftiental van deze problemen verschijnt ook in het Lexicon van het onbekende. Verder treft de lezer hier onderwerpen aan die maar heel zelden in de openbaarheid komen, bijvoorbeeld de rattenkoning. Dat heeft in de eerste plaats ermee te maken dat er in de wereld veel meer onwetendheid voorkomt dan in één boek kan worden gepropt, en de uitgever niet stond te popelen om meteen een encyclopedie in 24 delen op de markt te brengen. In de tweede plaats zijn de onderwerpen niet alleen op grond van hun relevantie gekozen, maar ook omdat ze aanschouwelijk maken hoe listig het onbekende zich vaak achter wat bekend is weet te verschuilen. Onderzoek naar de oorsprong van kattengespin is bijvoorbeeld geen project waarmee je direct de Nobelprijs wint of dat het wereldbeeld ingrijpend zal veranderen. Desondanks is het een onderwerp dat iedereen zonder meer aanspreekt, al was het alleen maar door de algemene verspreiding van katten.

Omgekeerd is het voor veel mensen moeilijk voorstelbaar wat er nou zo interessant is aan het Higgs-boson, ook al is voor degene die dit superelementaire deeltje ontdekt de Nobelprijs zo goed als verzekerd. Het is volstrekt niet makkelijk om te achterhalen welke open vragen langdurig hun stempel zullen drukken op de vorming van ons wereldbeeld. Als criterium is relevantie even subjectief als elke andere maatstaf. Wie weet draait er misschien over honderd jaar al een ecologische energiecentrale op kattengespin.

Tweehonderdvijftig jaar geleden had nog niemand zich kunnen voorstellen dat we zonder kaarslicht buiten in het don¬ker zouden rondlopen, alleen maar omdat een Italiaanse weten¬schapper erachter kwam waarom een stroomstoot kikkerpoten doet samentrekken.

Recensie

door Tsenne Kikke
. Een compacte, verrassende én leerzame verzameling van zaken waar we alles van willen weten.

. Uiteenlopende onderwerpen; van populairwetenschappelijk tot alledaags.

. Op een leuke en toegankelijke wijze beschreven.

. Bestseller in Duitsland: meer dan 60.000 exemplaren verkocht.

. Voor liefhebbers van onder andere 'Een kleine geschiedenis van bijna alles' van Bill Bryson.

. Het enige boek dat gegarandeerd ieders onwetendheid vergroot!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht