ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Waarom God lacht

Originele titel: Why God is laughing

Deepak Chopra

Waarom God lacht Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 230 gram
Aantal Pagina's: 155
ISBN: 90-215-3531-9
ISBN-13: 978-90-215-3531-9
Categorie: Spiritualiteit
Richtprijs: € 14,95

Korte Inhoud


Niets is zo spiritueel als ware vreugde. In 'Waarom God lacht' bewijst Deepak Chopra dit met het intrigerende verhaal van Mickey Fellows. Als zijn carrière als komiek op het punt van instorten staat, dwingt een serie raadselachtige ontmoetingen hem om zijn diepste angsten onder ogen te komen.

Met 'Waarom God lacht' beantwoordt Chopra een vraag die de mensheid al eeuwen bezig heeft gehouden, en laat hij zien dat in onze wereld vol duisternis, humor onze kaars kan zijn: de kunst is om te mediteren op de kaars, en niet op het donker

Uittreksel


Blz. 9: Voorwoord

Ik heb veel helden gekend in mijn leven. Mijn eerste held was mijn vader; Deepak Chopra is de meest recente. Tussendoor heb ik een held gekend die me het een en ander over lachen heeft bijgebracht. Zijn naam was Del Close.

Del Close was in 1959 een van de oprichters van het Second City Theatre in Chicago. Hij was de grondlegger van de moderne stand-upcomedy, een wegbereider voor de grote opleving van de Amerikaanse satire, de uitvinder van de 'Happening', een filosoof, theoreticus en een groot leraar, en - het belangrijkste - hij was grappig, en hij wist wat grappig was. Bill Murray, John Belushi, Chris Farley, Stephen Colbert, Amy Poehler, ikzelf en vele anderen hebben profijt gehad van zijn onderricht. Zijn belangrijkste stelregel was dat comedy gelijkstaat aan waarheid en dat waarheid gelijkstaat aan spirituele groei. Eenvoudig gezegd is `Ha-ha' verwant met 'Aha', het geluid dat we maken als we ons bewust worden van de waarheid.

Naar verluidt kan de waarheid bevrijdend werken, maar ik denk ook dat de waarheid vaak in eerste instantie heel pijnlijk is. Zoals Lenny Bruce het ooit verwoordde, is de formule voor comedy: 'Lachen = pijn + tijd'. Del zou niet 'tijd', maar 'afstand' hebben gezegd. Deepak kiest waarschijnlijk voor 'afstandelijkheid'. Om tot verlichting te komen, zo vinden beiden, moet je niet te zwaar bepakt reizen.

Lachen geeft een fijn gevoel. Op een boeiende en directe wijze wordt in Waarom God lacht het spirituele en gezonde karakter van lachen uitgelegd alsook de denktrant achter de afstandelijkheid, dankbaarheid en het onverschrokken zoeken naar de waarheid, die lachen en de daaruit voortvloeiende innerlijke vrede bevordert.

Mijn eerste held, mijn vader, zei altijd maar: 'Niets kan zo erg zijn dat je er niet om kunt lachen.' Hij was een uiterst gevoelige man die zelfs in de somberste tijden nog de humor van iets zag. Mijn vader maakte de grote crisis van de jaren dertig, de schijnoorlog van 1939, de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog mee en voerde uiteindelijk zijn eigen strijd tegen de ziekte van Alzheimer. Maar zelfs toen hij geestelijk aftakelde, verliet zijn humor hem niet, zo sterk en intrinsiek menselijk is onze behoefte om te lachen.

In zijn essay Laughter noemt Henri Bergson lachen een autonome reactie, die uit onze reptielhersenen komt en die door het besef van onze eigen sterfelijkheid wordt teweeggebracht. In dit boek slaagt Deepak er op meesterlijke wijze in om dat idee aanschouwelijk te maken in de persoon van Mickey Fellows, een komiek die wordt gedwongen zijn grootste angsten onder ogen te zien. Deepak bewijst dat humor een lichtpunt is in een wereld waarin duisternis heerst. Hij moedigt iedereen aan om zich op dat lichtpunt te concentreren en niet op de duisternis.

Waarom God lacht? Hij snapt de grap.

- Mike Myers

Recensie

door Tsenne Kikke

De auteur is een Amerikaanse arts van Indiase afkomst, geschoold in de traditie van Transcendente Meditatie (TM) à la Maharishi Mahesh Yogi, en bekend van vele boeken over gezondheid en spiritualiteit.

In dit nieuwe boek waagt hij zich op het terrein van de fictie, met een novelle over een professionele komiek die 'op het punt van instorten staat' en zijn diepste angsten onder ogen moet komen. De hoofdpersoon van het verhaal heet Mickey en vertoont overeenkomsten met Mike Myers, de bedenker en hoofdrolspeler van de Austin Power-films, die een voorwoord schreef en aan wie het boek is opgedragen.

De clou komt neer op de visie dat we ons met de nodige humor wel door het leven slaan, net als God zelf, vooral als we onszelf (ons ego) niet te serieus nemen en ons ervan bewust worden dat we altijd al een deel van God zijn.

Om in de goede stemming te komen, reikt de auteur na het narratieve gedeelte van het boek een aantal aanbevelingen aan. Die principes omvatten een mix van Indiase wijsheid en Amerikaans-calvinistisch vooruitgangsgeloof: we moeten lachen, dankbaar zijn, nergens bang voor zijn, alles wat het leven biedt koesteren, aannemen dat ons leven deel uitmaakt van een goddelijk plan, et cetera.

Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht