ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Yakuzadochter

Originele titel: Yakuza Moon

Shoko Tendo

Yakuzadochter Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 305 gram
Aantal Pagina's: 206
ISBN: 90-215-3219-0
ISBN-13: 978-90-215-3219-6
Categorie: Biografie
Richtprijs: € 18,95

Korte Inhoud


Als dochter van de Japanse maffiabaas groeit Shoko Tendo op in grote weelde. Maar er is ook de keerzijde: ze is uitschot, wordt gediscrimineerd, vernederd en mishandeld door haar vader. Nadat hij in de gevangenis belandt, gaat het mis: ze wordt lid van een straatbende en raakt verslaafd aan drugs, en met grote regelmaat wordt ze seksueel misbruikt door haar vaders vrienden. Na de dood van haar ouders en een mislukte zelfmoordpoging besluit Tendo radicaal met haar verleden te breken: 'Toen ik Jigoku Dayu op mijn rug liet tatoeëren, voelde ik mij bevrijd. Ik zou een nieuwe start maken, alles zou anders worden.'

Yakuzadochter is het choquerende maar ook ontroerende verhaal van een jonge vrouw die opgroeit in een van de meest gewelddadige en besloten gemeenschappen van het moderne Japan, de Yakuza.

Uittreksel


Blz. 7: Ik werd geboren in de winter van 1968. Mijn vader was een yakuza. Van de vier kinderen die mijn vader Hiroyasu en mijn moeder Satomi kregen was ik het derde. Mijn broer daiki was twaalf jaar ouder en daarna kwam mijn zus Maki, maar twee jaar jonger dan ik. Ten slotte had je nog Natsuki, vijf jaar jonger en de benjamin van het gezin. We noemden haar altijd Na-chan.

Eerst woonden we in Toyonaka, in het noorden van Osaka, maar toen ik nog erg klein was verhuisden we naar een spiksplinternieuwe woning in Sakai, aan de andere kant van de stad. Het was een prachtig huis met een dubbel, ijzeren toegangshek ervoor. Van daaraf liep een slingerend stenen pad met aan weerszijden roze-met-witte azeleastruiken, naar de voordeur. Het huis was naar Japanse maatstaven groot - we hadden allemaal onze eigen slaapkamer, een eetkamer, twee typische Japanse kamers met tatamimatten, en een kantoor voor mijn vader waar hij zijn zaken regelde en bezoekers ontving. Ik herinner me dat het overal in huis naar vers hout rook. Onze zitkamer keek uit op een grote vijver die aan een kasteelgracht deed denken en waarin veelkleurige koikarpers elegant door het water gleden. We hadden zelfs een zwembad waar we in de zomer de hele dag in speelden. Vlak bij mijn slaapkamerraam stond een grote kersenboom in bloei, die een soort vriend van me was. Altijd als ik zorgen of problemen had ging ik onder zijn takken zitten.

Recensie

door Tsenne Kikke

Veel mensen worden door de kaft aangetrokken: de tatoeage op de rug van die dame intrigeert hen. De inhoud van het boek is een grafische voorstelling van haar leven als de dochter van een Japanse yakuzabaas. Ze spaart weinig details over haar relaties met haar gewelddadige vriendjes en ook schrijft ze open en bloot over haar drugsmisbruik. Het voordeel van de inhoud van dit boek is, dat het ruggesteunt op waar gebeurde feiten. Met ander woorden: het is een biografie, maar dan wel de biografie van een Shoko Tendo op zoek naar zichzelf te midden van de omgeving waarin ze geboren is en opgroeide totdat ze de leeftijd van 30 jaar bereikte. Je hebt het misschien al begrepen: het is geen aangenaam verhaal, wel realistisch, in een Japan die ook zijn donkere kanten heeft.

Op12-jarige leeftijd verloor ze haar maagdelijkheid en maakte ze deel uit van een jeugdbende. Ze snoof thinner en spoot zich in met speed terwijl ze de rol van een teenager-aanhoudster van oudere mannen op zich nam. Haar zuster huwde een professionele gokker, die meer verloor dan won. Lezers die sensationele ophelderingen verwachten inzake de interne organisaties van Japanse criminele yakuzibendes zullen ontgoocheld zijn, want daarvan wordt niets vermeld. Maar daar bestaan dan weer andere boeken over. Verwacht ook geen hoogstaande literatuur: het is een levensverhaal en zo eenvoudig mogelijk gehouden. Ze heeft tenslotte maar tot haar 12 jaar school gelopen. In het nawoord biedt ze daarvoor zelfs haar excuses aan. Zo schrijft ze: 'Ik ben bang dat het moeilijk zal zijn om geen acht te slaan op de povere stijl waarin het boek geschreven is hier en daar, en daar bied ik mijn verontschuldigingen voor aan. Ik zou het heerlijk vinden als ik op een dag een schrijver kon zijn die het vermogen had om u, de lezer, mee te nemen in het hoofd van de hoofdpersoon, en u naar plaatsen te voeren waar u nog nooit geweest bent, de omgeving zo levendig te beschrijven dat u die gewoon voor u ziet, en uw hart sneller te laten kloppen.'

Op het einde van het verhaal neemt Shoko het besluit om haar leven in eigen handen te nemen, en schrijfster te worden. Dit is dan ook haar eerste boek en inmiddels werkt ze reeds aan haar tweede. Momenteel is ze 39, leeft in Tokyo, samen met een fotograaf, en heeft een dochtertje. Dit boek kende in Japan een groot succes. Het is een aanrader als je van dit genre houdt en niet al té veeleisend bent. Maar omdat ik ten opzichte van onze website bezoekers eerlijk moet zijn, kan ik het niet meer dan een 6 op 10 geven.

Toch nog een interessant weetje: de getatoeëerde dame, afgebeeld op de omslag van het boek is Shoko Tendo in eigen persoon.

Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht