ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Yerba maté, lapacho en stevia

Elke van der Snoek

Yerba maté, lapacho en stevia Type: Paperback
Uitgever: Ankh-Hermes
Gewicht: 150 gram
Aantal Pagina's: 124
ISBN: 90-202-0423-8
ISBN-13: 978-90-202-0423-0
Categorie: Natuur & tuinieren
Richtprijs: € 9,9

Korte Inhoud


In Zuid-Amerika komen vele geneeskrachtige en bijzondere plantensoorten voor. De inheemse indianenstammen hebben eeuwen gebruik gemaakt van deze plantensoorten zowel medicinaal als in de voeding. De kennis van deze bijzondere kruiden komt echter niet of nauwelijks buiten de grenzen van het Zuid-Amerikaanse continent; zij is immers voor de westerse farmaceutische industrie niet van belang.

Yerba maté, lapacho en stevia zijn voorbeelden van planten uit Zuid-Amerika die het verdienen bekendheid te krijgen over de rest van de wereld. Het is niet zo dat deze kruiden nog volledig onontdekt zijn. Door verschillende omstandigheden echter is het nog niet mogelijk ze volledig in te zetten, zodat ze tot hun recht kunnen komen. In dit boek worden de verschillende hindernissen, maar zeker ook toepassingen uiteengezet.

Elke van der Snoek studeerde psychologie en werkte als dierenartsassistent. Sinds een aantal jaren werkt ze in het bedrijf van haar ouders Dick en Ineke van der Snoek, Vita-Reform, een verzendhuis gespecialiseerd in Dr. Schüsslers celzouttherapie. Ze heeft de 'tak' stevia van Vita-Reform overgenomen en haar eigen internetbedrijf ESStevia opgezet, dat gespecialiseerd is in stevia-producten.

Uittreksel


Blz. 11: In 1998 werd de eerste stevia door mijn ouders verkocht. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) deed het in die tijd voorkomen alsof stevia op de Nederlandse markt verboden was. Dat bleek niet helemaal waar. Het is bij wet verboden producten die niet als voedingsmiddel geregistreerd zijn, de benaming 'zoet' te geven. Er mag dus niet op het etiket staan dat het `zoet' is. Ook mag er in aanbiedingsteksten niet van deze 'heilige' benaming gerept worden. Hier zat wel de maas in de wet: door op de etiketten te zetten dat het 'voor uitwendig gebruik' bestemd is en met geen woord te reppen over de zoetkracht van de plant, was het mogelijk stevia te verkopen. Vooral de liefhebbers van stevia, al gewend aan het product van voor het verbod, waren hier heel blij mee. In de zoektocht naar stevia en de Paraguayaanse oorsprong ervan, vonden mijn ouders ook de kruiden yerba maté en lapacho. Vooral de combinatie van deze drie Zuid-Amerikaanse kruiden, zoals ze van origine door de Guarani-indianen gebruikt worden, werden door hen als waardevol beschouwd. Zij adviseerden het gebruik van deze 'guaranay melange' naast de celzouttherapie, vanwege de therapeutische en voedingswaarde. Bovendien zochten zij naar alternatieven voor voornamelijk koffie en zwarte thee, die zij in hun voedingsadviezen aan cliënten met regelmaat afraadden.

De praktijk Vita-Reform werd steeds drukker, mede doordat mijn ouders inmiddels verschillende boeken hadden geschreven. Van de hand van Dick en Ineke van der Snoek verschenen: Dr. Schussler's celzout-therapie, Gezichtsdiagnose en Stevia het z.... alternatief. Daarnaast stelden ze een werkmap voor therapeuten samen. Dit alles om de celzouttherapie in Nederland meer bekendheid te geven.

Het bereiden van stevia-extract neemt veel tijd in beslag, en in 2005 kon ik deze 'tak' van Vita-Reform overnemen. In eerste instantie maakte ik alleen het extract, en leverde dit aan mijn ouders. Later ontwikkelde ik zelf een webwinkel en begon stevia uit Paraguay te importeren. Hoe meer ik met stevia in aanraking kwam, hoe meer ik besefte dat ik er eigenlijk veel te weinig van wist. Door veel te lezen, lid te worden van EUSTAS, de European Stevia Association en door verschillende symposia bij te wonen, breidde mijn kennis zich uit. Maar dan ... Ik kan wel leuk een web-winkel hebben, maar hierop kun je niet alle wetenswaardigheden over stevia kwijt. Stevia als zoetstof is in Europa verboden, evenals uitlatingen over de zoete eigenschappen ervan op internet. Daarnaast mag je aan kruiden, zolang ze niet als 'medicijn' toegelaten zijn op de Nederlandse markt, geen geneeskrachtige eigenschappen toeschrijven. Deze typische regelgeving, zowel voor zoetstoffen als voor medicijnen, beschermen zowel de consument alsook de producent. Mijn mening is echter dat deze regelgeving weleens te ver doorslaat. In sommige gevallen lijkt het op het achterhouden van kennis. Daar is niemand bij gebaat. Bovendien leidt juist onkunde tot een verkeerd gebruik van kruiden en is er geen controle op de kwaliteit.

Yerba maté, lapacho en stevia zijn kruiden die, zoals uit de praktijk van mijn ouders gebleken is, een zeer heilzame werking hebben. Vooral in combinatie met elkaar hebben zij veel bij te dragen. In dit boek zal ik de drie kruiden elk afzonderlijk bespreken en tevens uitleggen waarom juist de combinatie ervan zo belangrijk is.

Recensie

door Tsenne Kikke
Over de waarde van de inhoud van het boekje kan ik geen objectief oordeel vellen. Ten eerste, omdat ik niets afweet van Yerba maté, lapacho en stevia - en, ten tweede, omdat de inhoud zélf niet objectief is. Sterker zelfs: dit is geen boek maar een verkoopsbrochure. Pure reclame dus.

In wezen zou dit boekje gratis moeten worden uitgedeeld aan eenieder die interesse stelt in de producten. Anderzijds is deze bemerking overbodig - want, enkel wie interesse stelt in Yerba maté, lapacho en/of stevia zal het inlezen.

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht