ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Water en zout

Josephine van Rossum

Water en zout Type: Paperback
Uitgever: Ankh-Hermes
Gewicht: 250 gram
Aantal Pagina's: 136
ISBN: 90-202-0420-3
ISBN-13: 978-90-202-0420-9
Categorie: Lichaamsverzorging
Richtprijs: € 14,95

Korte Inhoud


Water en zout vormen samen de basis van alle leven op aarde. In vroeger tijden wisten de mensen intuïtief de waarde van zout te schatten; men ging bij voorkeur in de buurt van een zoutwinningsplaats of -mijn wonen. Tegenwoordig gebruiken we massaal het ziekmakende natriumchloride, terwijl we beter ongeraffineerd kristalzout kunnen gebruiken.

Water is een intelligent wezen en kan onze gezondheid vooral een dienst bewijzen wanneer het in natuurlijke 'vitale' staat is.

De auteur stuitte op de fantastische helende eigenschappen van natuurlijk water en zout en geeft met dit boek talloze recepten die men makkelijk thuis kan uitvoeren: van anti-cellulite-peeling tot zouthemd. Een gebruiksvriendelijk boek voor iedereen die een natuurlijke leefwijze nastreeft.

Uittreksel


Blz. 64: Kristalzout ontslakkingsbad

Neem 1 kilo kristalzout en los het op in heet water. Giet dit in een vol bad water op lichaamstemperatuur. Geen andere badproducten gebruiken, ook geen zeep. Blijf ongeveer een halfuur in het bad. De huid wordt verzorgd met ontelbare mineralen en sporenelementen, waardoor de huidfuncties geharmoniseerd worden; ze wordt weer beter doorbloed en kan beter vocht vasthouden. Tevens wordt het lichaam aangezet om in hoog tempo afvalstoffen af te voeren. Je kunt de ontslakkende en doorbloedende werking intensiveren door met een zachte borstel of luffa handschoen te borstelen (altijd naar het hart toe). Laat na afloop zo mogelijk het water op je lichaam opdrogen, of dep slechts lichtjes en breng geen crème of olie aan.

Je lichaam is nu flink aan het werk gezet en er vinden velerlei helende processen plaats. Daarom: een lekker warme badjas aantrekken en een halfuur ontspannen gaan liggen.

Het lijkt veel, 1 kilo zout in je bad kieperen! Maar hoe hoger de concentratie zout in het water, hoe beter de werking: door de osmotische druk scheidt het lichaam via de poriën zuren uit en tegelijkertijd dringen de basische mineralen uit het zout in onze huid. Het zoutbad is een snel alternatief voor een ontslakkingskuur van een week.

Badzout met bloesems

Voor een simpel maar heerlijk verwenbad vermeng je je kristalzout met wat gedroogde rozenknopjes, lavendel, rozemarijn of eucalyptus. Deze bloesems zijn verkrijgbaar bij een goede natuurdrogist.

Zoutomslagen

Zouthemd: Een shirt in zoutwater (ca. 30 g op 1 liter water) dompelen en goed Jitwringen. Het vochtige hemd strak om het lichaam laten aansluiten. Daarna een droog shirt erover, eventueel nog een badjas aan en meteen in bed gaan liggen en warm houden. Dit verhoogt de stofwisseling en je begint flink te zweten. Uitstekende maatregel om te ontgiften! Daarna lekker uitrusten, dat heeft je lichaam nodig na dit zware werk. Dit zouthemd helpt ook bij koorts en je kunt de werking nog versterken door er een beker lindebloesem- of vlierbloesemthee bij te drinken.

Zoutsokken: Maak een 5% zoutoplossing. Hierin katoenen sokken natmaken, goed uitwringen en aantrekken. Daaroverheen een paar dikke wollen sokken aantrekken en een uurtje rusten, zodat de zoutoplossing kan intrekken. Na een uurtje de voeten lauw afspoelen, of de sokken de hele nacht aanhouden. Bevordert de doorbloeding bij chronisch koude voeten, wintertenen, zweetvoeten en jicht.

Plaatselijke zoutomslagen: Neem een linnen of katoenen doek, drenk deze in zoutwater en wring hem goed uit. Daarna op de betreffende plek leggen. Bij hoge koorts kun je een koude wikkel maken met verzadigde sole en rond het hoofd of de borstkas aanbrengen. Zoutomslagen kunnen hun dienst bewijzen bij gewrichtspijnen, zwellingen, ontstekingen en huidziekten. Nogmaals: bij open huidplekken niet hoger dan 1% sole gebruiken (je eigen lichaamsvocht heeft ook een zoutgehalte van 1%).

Zoutkussentje: Een linnen zakje, gevuld met natuurlijk zout. Gebruik het koud als er sprake is van kneuzingen of zwellingen na een ongeval of sportblessure. Stop het zoutzakje in een stevige plastic zak, sluit goed af (zout trekt water aan, het zout kan dan snel een harde klomp worden) en leg 15 minuten in de diepvries. Op de te behandelen plek leggen en 20 minuten laten liggen, of tot verlichting optreedt.

Bij koude ledematen, gespannen spieren of bijvoorbeeld rugpijn: leg het zakje 20-30 minuten in een oven, die voorverwarmd is op ongeveer 80° C. Daarna op de plek leggen (let op: controleer eerst of het niet te heet is) en laten liggen tot het zijn werk gedaan heeft, reken op ongeveer 20 minuten. Je voelt een aangename warmte naar binnen stromen, die een diepgaande ontspanning teweegbrengt. Het verzacht de pijn, bevordert de doorbloeding en de ontgifting. Eventueel toepassen voorafgaand aan een massage, dit zal het resultaat ervan optimaliseren.

Deze zoutkussentjes zou je zelf kunnen maken, maar zijn tegen een redelijke prijs ook kant-en-klaar te koop. De resultaten komen allereerst van het verwarmen of het koelen van de aangedane plek, met aanvullend de regulerende werking van het zout.

Zout-deosteen of -spray: Deodorantsteen van kristalzout vochtig maken, aanbrengen, licht deppen en eventueel drogen. De mineralen zorgen voor een neutrale pH-waarde van de huid, zodat geen zweetgeur ontstaat. Indien nodig later op de dag herhalen.

Er is ook een kristalzout deospray in de handel. Deze vloeibare deodorant is aangevuld met een aantal ingrediënten waaronder kali-aluin en deze hoeft niet herhaald te worden; je bent een hele dag verzekerd van 'geurloos transpireren'. Beide producten blokkeren niet de zweetklieren, het natuurlijke proces van transpireren wordt niet verstoord. Enkel worden bacteriën die in het zweetvocht zitten, onschadelijk gemaakt.

Recensie

door Tsenne Kikke
'Water en zout' bestaat uit een deel informatie en een deel met tips en recepten. Het informatieve gedeelte is makkelijk te lezen en een groot deel van de informatie is van het genre: 'leuk om te weten', je doet er alleen verder niks mee, maar toch leuk om te weten.

Zo lezen we, onder andere: vroeger was zout een aantrekkelijk handelswaar en een gewild ruilmiddel: Romeinse soldaten kregen hun salaris in zout uitgekeerd, het 'salarium'. Vandaar het woord salaris. En, schoon kraanwater is chemisch gezuiverd, het voldoet aan allerlei hoge eisen, maar het bezit echter geen levenskracht meer. Anders gezegd: dingen die je ook op Wikipedia en op het internet kunt aflezen.

De recepten zijn duidelijk uitgelegd en makkelijk te lezen. Bovendien beschrijft Josephine van Rossum haar twijfels over cosmetische producten en geeft een aantal goede alternatieven met zout. Indien men natuurlijke producten voelt men zich meestal stukken beter, maar de ingrediënten die je moet aanschaffen zijn wel 'peper'-duur.

In het boek beschrijft Josephine van Rossum beknopt over de 'onderzoeken' dat water een geheugen heeft. Je weet wel: de proefnemingen van Masaru Emoto, waarvan - spijtig genoeg - geen wetenschappelijke bewijzen bestaan.

Een makkelijk te lezen boek vol tips, nuttige- en interessante informatie, maar eerder een verkoopsbrochure, bestaande uit 136 bladzijden - want, als je haar website bezoekt, snap je wat ik ermee bedoel. En dit is dan weer een afknapper, wetende dat ze met haar boek haar eigen producten tracht aan de man te brengen. Dit is dan ook misschien de reden waarom ze je aanraadt om 1kg badzout te gebruiken en geen 500 gram - met de nadruk op het woordje 'misschien'.

Over objectiviteit gesproken ..., en daarom stelde ik me achteraf de vraag: wat in dat boek is de waarheid, en wat niet?
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht