ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Zonnebanken

Een zonnebank is een elektrisch apparaat, dat kan bestaan uit 1 of 2 delen. De eendelige zonnebank wordt ook wel zonnehemel genoemd. Met behulp van uv-lampen, die het zonlicht nabootsen, kan men dan binnenshuis bruinen. Ideaal dus indien men een kleurtje wil verkrijgen als de zon daarbuiten niet schijnt - of, omdat men niet de tijd vindt om te gaan zonnen - of, om de huid voor te bereiden op een vakantie in een zonnige streek.

De tweedelige zonnebank bestaat uit twee gebogen panelen, waarvan de bovenste scharniert en dus naar beneden kan worden getrokken. Beide delen zijn voorzien van 10 à 12 speciale uv-lichtbuizen. Men gaat op het onderste paneel liggen en trekt de bovenste naar zich toe. De zonnebank is voorzien van een timer, waarmee de te zonnen tijd moet worden ingesteld.
 
De ééndelige variant wordt veelal dichtbij een bed geplaatst, zodat men op het bed kan gaan liggen en het paneel met lampen over zich heen kan trekken. Nadeel hierbij misschien is, dat men, na het verstrijken van de helft van de tijd, om dient te draaien om aan beide zijden van het lichaam gelijkmatig bruin te worden. Voordeel is dat het apparaat weinig ruimte in beslag neemt en daarom eenvoudig in een slaapkamer, of logeerkamer, naast het toch al aanwezige bed geplaatst kan worden.

Dan bestaat er nog de douche zonnebank, en nu we het tóch over het douchen hebben... Het gerucht dat douchen na de zonnebank ervoor zorgt dat het bruin weer wordt weggewassen en afgeschrobd, klopt absoluut niet. De bruine tint ontstaat in de huid, niet op de huid. Verzorging van de huid met een douche en een vochtregulerende crème, komt de verkregen bruine tint zelfs ten goede.

Het gebruik van de zonnebank is, net als buiten zonnen, niet zonder risico. Door blootstelling aan uv-straling kan door mutatie van het DNA in de huid bijvoorbeeld de celcyclus verstoord worden. Blootstelling van de huid aan ultraviolette stralen versnelt de veroudering van de huid en kan de kans op verschillende vormen van huidkanker drastisch verhogen. Verstandig gebruik van de zonnebank wordt dus aangeraden en ook hier is het vooral de overdaad die kan schaden.

Natuurlijk kan je ook op een andere manier bruinen. Maar, indien men je vraagt om tot 5 te tellen, mag je er geen 5 seconden van maken...

Organisaties gespecialiseerd in zonnebanken


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in zonnebanken op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht