ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vuurlopen

Vuurlopen - of, anders gezegd: over hete kolen, of houtskool lopen, gebeurt sinds mensheugenis. Het werd al duizenden jaren geleden beoefend, en sommige geschriften dateren zelfs uit 1200 v.Chr. Het wordt overigens nog steeds overal ter wereld uitgevoerd, zoals bij Oosterse Orthodoxe Christenen, Japanse Taoïsten, Boeddhisten, de !Kung uit Namibië, Indiase fakirs, bij de Polynesiërs, en ook in Bulgarije grijpen er elk jaar vuurlopen plaats tijdens de populaire feestdagen.

Hoe komt het dat een mens over gloeiende kolen kan lopen? Eén van de vele verklaringen is het zogenaamde  Leidenfrost-effect, ook wel 'sferoïdaal effect' genoemd. Deze stelt, dat de vochtigheid van ons lichaam op de zolen van de voeten een barrière van waterdamp doet ontstaan, waardoor de voeten eigenlijk niet rechtstreeks in contact komen met de kolen. Waterdamp schept namelijk een dun laagje tussen de kolen en de zolen van de voeten - en heeft, net zoals alle gassen, een zeer slechte warmtegeleiding. Voeten zijn dus slechte conductoren.
 
Natuurlijk bestaan er nog andere theorieën, zoals die van de warmtegeleiding, bijvoorbeeld. Wanneer twee lichamen elkaar aanraken, zal het warmere lichaam afkoelen en het koelere lichaam opwarmen; dit, zolang ze met elkaar verenigd blijven, of totdat ze een temperatuur ontmoeten die tussen beide ligt. Voeten koelen de hete houtskool af, en omdat men er vlug over loopt, heeft die houtskool, of kolen, niet de tijd om opnieuw te gloeien.

Indien je té lang op één en dezelfde plek blijft staan, zul je je natuurlijk verbranden - of, je moet zolen hebben zoals die van de inboorlingen, die hun gehele leven lang op blote voeten rondlopen. Die zolen zijn zo hard als leer. Dit betekent dan ook dat een persoon met eelt op de voeten minder kans heeft zichzelf te verbranden. Om die reden zijn zeer veel vuurlopers zo slim om even voordien met hun voeten in los zand of koude as te trappelen.

Kolen bevatten water. Om deze reden moet het vuur reeds een tijdje zijn aangestoken vooraleer men erover loopt, opdat het water de nodige tijd krijgt te verdampen. En, bezwete voeten trekken stukjes kool aan omdat ze aan de zolen blijven kleven.

Zo zie je dat we er boekdelen over kunnen schrijven - want, er zijn nog veel meer factoren waarover men zich kan bekommeren, waaronder vreemd materiaal tussen de kolen die brandwonden kunnen veroorzaken, autosuggestie, mantravormingen en andere zaken die jouw brein bezighouden en dus voor afleiding zorgen, de graad van pijngevoeligheid, enzovoorts.

Verhalen over vuurlopen zijn er bij de vleet en teveel om op te noemen. Enkele voorbeeldjes ...

In de 11de eeuw werd pater Pierre Aldobrandini later de Heilige Petrus Igneus omdat hij een vuurloop zou hebben uitgevoerd; in de 12de eeuw ging de gelukzalige Jean Buono "door het vuur alsof het water was", en dan hebben we nog Franciscus van Paola (1416 - 1507), een broeder en de stichter van de Orde der Miniemen. Zijn echte naam was Franciscus Martrella en hij werd in Paolo in Calabrië geboren. Volgens de legende werd hem in 1464 de toegang geweigerd tot de Siciliaanse Straat van Messina. Hij zou vervolgens zijn mantel op het water hebben gelegd, de andere kant aan zijn staf hebben geknoopt, en zo de Straat van Messina zijn overgezeild.

Eens kwam een hoge ambtenaar naar hem toe om hem duidelijk te maken, dat al te grote gestrengheid in het geestelijk leven tot misgroei en zelfs hoogmoed kon leiden. Franciscus hoorde hem geduldig en vriendelijk aan, en ging zeer liefdevol in op de opmerkingen van de man. Maar deze was zichtbaar niet overtuigd. Daarop nam Franciscus een vurige kool uit het brandende vuur en hield deze geruime tijd in zijn hand voor de ogen van de ambtenaar, en hij zei: "Alle schepselen gehoorzamen aan mensen die God met een zuiver hart dienen."

Zo nam hij - naar het schijnt - een roodgloeiende staaf in zijn handen, betrad een ingestorte kalkoven, hield gloeiende houtskool in zijn handen, en stak zijn armen in een pot kokende olie.

Hij stierf in 1507 in het Franse Plessis-les-Tours en werd in 1512 heilig verklaard door Paus Julius II. Zijn naamdag is op 2 april. Hij is patroonheilige van de kluizenaars en sinds 1943 die van de Italiaanse zeelieden. Hij wordt aangeroepen door onvruchtbare echtparen om kinderen te krijgen, maar ook in tijden van lijden, en indien de pest zijn intrede doet. Franciscus van Paola is eveneens sinds 1963 de beschermheilige van Calabrië.

Hij wordt afgebeeld in een zwart religieus habijt, waarvan de kraag tot over de gordel omlaag valt. Vaak met het woord 'glorie' ergens op de afbeelding, meestal boven hem; of, als asceet met gesel, boek en doodskop.

Terug naar het vuurlopen... : door aan een vuurloop deel te nemen, zou men het zelfvertrouwen kunnen opbouwen of deze versterken, innerlijke angsten overwinnen, beter beslissingen nemen, enzovoorts.

Toch zijn er mensen die zich verbranden.  Elke aarzeling zorgt ervoor - al was het maar voor een fractie van een seconde - dat men té lang op één plaats stilstaat - of, dat men dermate gespannen is dat men de tenen naar binnen toe krult. Ook kan het gebeuren dat kleine stukjes kolen toevallig tussen de tenen komen te zitten, en zo meer. Daarom doet men er goed aan om de tenen dicht bij elkaar te knijpen en de voeten niet te krommen.

Kortom: Bij vuurlopen komen tweedegraads brandwonden in de vorm van blaren regelmatig voor en het is al meermaals voorgevallen dat men iemand met ernstige brandwonden naar een hopsitaal heeft moeten vervoeren. Bekijk, bijvoorbeeld, het filmpje helemaal onderaan ...

Organisaties gespecialiseerd in vuurlopen


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in vuurlopen op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht