ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Visceraal therapie

Visceraal Therapie werd in de jaren zeventig van vorige eeuw door de Franse osteopaat Jean-Pierre Barral ontwikkeld. 'Viscero', uitgesproken als ‘vissero’, betekent 'organen' in het Latijn. Jean-Pierre stelde dat meer dan 95% van de klachten over het bewegingsapparaat ontstaan door stoornissen in de fasciën rondom de inwendige organen.

Visceraal Therapie is een therapievorm, waarbij men met zachte manuele handgrepen bindweefselstructuren, die verkleefd of te gespannen zijn en daardoor klachten elders in het lichaam en/of zelfs mentale spanningen (bijvoorbeeld: depressie, angsten, burn-out) veroorzaken, losmaakt en op een effectieve manier tracht te behandelen.

De visceraal therapeut beschouwt het menselijk lichaam als een eenheid: alles is met elkaar verbonden door bindweefsel. Bindweefsel is de verzamelnaam voor kapsels en banden die rond de gewrichten zitten. Ook rond de inwendige organen en de schedel zit bindweefsel (fascie). De inwendige organen zitten via bindweefsel vast aan de wervelkolom, het bekken, de schedel, de ribben, het borstbeen of omliggende inwendige organen. Zo blijven de inwendige organen in het lichaam op hun plaats.

Naast stevigheid, zorgt bindweefsel juist ook voor beweeglijkheid van de inwendige organen. Een mooi voorbeeld is de ademhaling. Het middenrif gaat bij het inademen naar beneden en bij het uitademen weer omhoog. De nieren zitten met bindweefsel vast aan het middenrif. Bij elke ademhaling gaan de nieren dus samen met het middenrif drie tot vier centimeter op en neer. En dat gebeurt zo'n 20.000 keer per dag. Het is dan ook belangrijk dat het bindweefsel vrij kan bewegen. Door verklevingen na operaties, infecties of ontstekingen vermindert de beweeglijkheid van het bindweefsel. Door die verminderde beweeglijkheid trekken de bindweefselverbindingen constant aan andere delen van het lichaam. Hierdoor kunnen op den duur klachten in spieren en gewrichten ontstaan.

Zo worden emoties en pijnlijke ervaringen in de bindweefselstructuren rondom organen opgeslagen. Heel veel mensen krijgen bijvoorbeeld maagklachten bij teveel stress, bij verdriet, bij hoofdpijn of rugpijn, et cetera.

Organisaties gespecialiseerd in visceraal therapie


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in visceraal therapie op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht