ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vedas

De Veda’s zijn heilige boeken van de Hindoes. Ze liggen aan de basis van de upanishaden, de Indiase filosofie en vele religies die tot het hindoeïsme gerekend worden. Ze bestaan uit religieuze hymnen over God(en), spirituele filosofie, het universum, de natuur en de juiste levenswijze. Het woord 'Veda' is etymologisch verwant aan het werkwoord 'weten' en betekent 'kennis': kennis, gebaseerd op een religieus, theologisch weten. De hindoe kent aan deze teksten dan ook een canonieke waarde toe: hij gelooft dat de Veda's eeuwige, universele kennis bevatten en geschonken zijn door god aan de mensheid.

De Veda’s zijn waarschijnlijk de oudste godsdienstige geschriften ter wereld. De vroegste Veda's zijn ontstaan tussen 1500 en 1000 voor Christus. Eeuwenlang zijn verhalen mondeling overgeleverd, en uiteindelijk samengevoegd in een boek. Ze zijn dus niet door één schrijver geschreven.

De Veda’s zijn de boeken van de priesters uit de Oudheid. Vroeger moesten er bij een offerceremonie vier priesters aanwezig zijn. Bij iedere priester hoort een boek, dus er zijn vier veda’s.

Van deze vier is de Rig Veda, de 'Veda van de Verzen', de oudste, geschreven in de meest archaïsche vorm van het Sanskriet. De Rig Veda kreeg zijn huidige vorm aan het einde van het tweede millennium v.Chr. maar bevat teksten en hymnen die nog verder teruggrijpen.  

De drie andere Veda's zijn (1) de Sama Veda: de 'Veda der Liederen', (2) de Yajur Veda: de 'Veda van de Offerspreuken', (3) de Atharva Veda: de 'Veda van de Atharvan', zijnde: het weten omtrent de magische formules en de diverse rituelen.

Eén priester was nodig voor de roeping van God. Daarvoor is de eerste Veda: de Rig Veda. Daar staan de prijsliederen (heldendichten) en de aanroepingsgezangen aan God in. In de Rig Veda staan in totaal 10.462 strofen. Een strofe is een soort gedicht, of een vers.

De volgende priester bij een offerceremonie is de zanger. Daar is het tweede boek voor: de Sama Veda. Daarin staan de zangteksten. De Sama Veda bevat 1.875 hymnes. In het Sanskriet worden ze mantra’s genoemd. Een Mantra is een spreuk, of tekst, die door de priester op een zangerige manier voorgedragen wordt. Hij wordt heel vaak achter elkaar herhaald, en de meest bekende mantra is de Aum, de oerklank van het Hindoeïsme, ook weleens als 'OM' geschreven.

Hindoes geloven namelijk dat alles uit deze Mantra voortkomt. Het is ook het beginsel voor sommige andere Mantra’s. AUM bestaat uit drie klanken, namelijk: AH, OE en MM. Deze drie klanken voel je in een ander deel van je lichaam trillen, teneinde de drie zogenaamde 'verdiepingen' van je lichaam met elkaar te verbinden. De AH-klank vibreert in jouw buikstreek, de OE wordt je in jouw zonnevlecht gewaar en de MM in jouw keel. Anderzijds zijn er wel een 170-tal manieren om deze AUM-Mantra te doen weerklinken.

De derde priester is de celebrant. Hij draagt de mis op. De offerspreuken voor deze celebrant staan in het derde boek, de Yajur Veda.

De laatste priester is de opperpriester. Het laatste boek is de Atharva Veda Daarin staan de magische formules. De Atharva Veda is dikker dan de eerste drie. Deze Veda is er later bijgeschreven, dus niet van dezelfde tijd als de andere Veda’s.

Omdat de Veda's in een zeer oude vorm van Sanskriet zijn geschreven, kunnen de woorden een groot aantal verschillende betekenissen hebben. Hierdoor zijn er veel verschillende interpretaties van één tekst mogelijk.

De meeste hindoes beroepen zich voor hun monotheïstische visie, onder ander, op het vers: "Aan wat één is geven de wijzen vele namen. Ze noemen het Agni, Yama, Matarisvan" (Rig Veda, 1.164.46). Ze geloven dat dit aangeeft dat met de 'verschillende goden' verschillende aspecten van één God bedoeld worden.

De Veda's bevatten geen complete mythologie. De hindoeïstische mythologie werd pas ten volle vastgelegd in de Purana's en heldendichten, zoals de Mahabharata en Ramayana. Deze teksten zijn enkele eeuwen na de Veda's ontstaan en opgeschreven.

Er zijn daarnaast ook nog sub-Veda's, zoals de Ayurveda, die over de geneeskunst gaat, Gandharva Veda, geeft de muziek met raga's weer, Shilpaveda geeft oerprincipes voor bouwkunst van woningen in meerdere verdiepingen en steden, en de Dhanuveda handelt over de krijgskunst.

Bekender dan de Veda's zelf zijn de Upanishads, waarin uitleg wordt gegeven over de filosofie achter de Veda's.

Organisaties gespecialiseerd in vedas


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in vedas op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht